YEP ile birlikte BES otomatik katılım zorunlu mu oldu?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı(YEP) ile birlikte BES zorunlu mu oluyor? Sorusunun cevabı merak edilmeye başladı.

Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı(YEP) kapsamına Bireysel Emeklilik Sistemi de (BES) dahil oldu. Peki ya BES zorunlu mu oldu? BES detayları haberimizde.

YEP ile birlikte BES otomatik katılım zorunlu mu oldu?

Yeni Ekonomi Programı’nda Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) üç yıl boyunca zorunlu hale getirileceği öne sürüldü. Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, “YEP’te otomatik BES zorunlu oluyor” başlıklı yazısında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 20 Eylül’de sunduğu YEP’e Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ilişkin yeni bir düzenlemenin de dahil edildiğini yazdı.

İster kamu olsun, ister özel sektör, 45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri tarafından BES’e dahil edilmesini sağlayan otomatik katılım uygulaması, 2017 başında başlamıştı. İki sene içinde 12 milyona yakın çalışan sisteme giriş yaptı, bunların yüzde 60’a yakını sistemden çıktı; 5 milyon çalışan ise kalarak, tasarruf etmeye başladı. Çıkışların bu kadar fazla oluşu ise ekonomi yönetimini memnun etmedi.

Yeni Ekonomi Programı’nda, büyüme ve istihdam başlığı altında uygulanacak politikalar ve tedbirler arasında yer alan bireysel emeklilik konusunda aynen şunlar yazıyor: Çalışanların işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak katılması uygulaması yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek. Bakanlığın düzenlemenin gerekçesini “Otomatik BES’in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilmesi” olarak belirlediğini belirten Noyan Doğan, ‘sürdürülebilir’den kastın uygulamanın zorunlu hale gelmesi olduğunu ileri sürdü.

3 yıl boyunca sistemde mi kalınacak?

Doğan “Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan otomatik BES’in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek olmasından kasıt, uygulamanın zorunlu hale getirilmesi. Malum, otomatik katılım, zorunlu bir sistem değil; isteyen dilediği zaman sistemden ayrılabiliyor. Yeni düzenleme ile çalışanlar sistemden ayrılamayacak. Ne kadar süreyle? Öğrendiğime göre üç yıl süreyle. Daha açık bir anlatımla, çalışanlar, işverenleri tarafından sisteme dahil edilecek ve üç yıl boyunca da sistemden çıkamayacak; her ay maaşlarından belli bir miktar kesilip, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek” yazdı.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu