Beyaz Saray: Rusya kimyasal silahlardaki sorumluluğuna ihanet etti
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, "Rusya kimyasal silahlardaki sorumluluğuna ihanet etti. Suriye Duma'daki, saldırı yeri incelemeye açılsın" ifadeleri kullanıldı.
"RUSYA SORUMLULUĞUNA İHANE ETTİ"
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, "Rusya kimyasal silahlardaki sorumluluğuna ihanet etti. Suriye Duma'daki, saldırı yeri incelemeye açılsın" ifadeleri kullanıldı.
ABD'li kaynaklar, ilk bulgulara göre Suriye’deki saldırıda sinir gazı kullanıldığını ancak detaylı inceleme gerektiğini belirtti.
"BİR İKİ GÜNDE KARAR VERİLECEK"
ABD Başkanı Donald Trump, Doğu Guta'daki saldırıyı kınadığını ve bir iki gün içinde ne yapacaklarına karar vereceklerini ifade etti.
"Askeri müdahale seçeneği ihtimal dışı değil"
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, "Askeri bir operasyonu gözardı edemem. Suriye rejimine karşı askeri yolları seçeneklerimiz dışında tutmuyorum. Kimyasal silah saldırısı sonrası askeri müdahale seçeneği ihtimal dışı değil." açıklamasında bulundu.
Bakmamız gereken ilk şey, Rusya'nın kefil olduğu kimyasal kullanmama sözüne karşılık, kimyasal silahların kullanılma nedenidir diyen Mattis, Esad'a karşı hava saldırıları yapmak gibi bir planları olup olmadığı sorusuna, "Şu anda hiçbir şeyi engellemiyorum." cevabını verdi.
78 sivil hayatını kaybetti
Suriye'de rejiminin, Doğu Guta'da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere dün düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil hayatını kaybetti.
Sinir gazı olduğu tahmin ediliyor
Kimyasal silah saldırısına dair bölgeden gelen görüntülerde, çoğu gözü açık ölen sivillerde kanama olmadığı, ağız ve burun kısımlarında boğulmadan kaynaklı beyaz köpük bulunduğu dikkat çekti. Sinir gazı olduğu tahmin edilen kimyasal silah, su ile arıtılmaya çalışıldı. Nefes alamayan çocuklar oksijen maskesi ile hayata tutunmaya çalıştı.
DUMA SALDIRISINA ORTAK TEPKİ
Duma'daki kimyasal saldırının ardından ülkelerden tepki mesajları gelirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. İki liderin görüşmesinde Suriye'de birlikte çalışmanın önemi vurgulandı. Duma ve Doğu Guta konusunun ele alındığı görüşmede Erdoğan, Doğu Guta'daki saldırılarla ilgili endişesini dile getirdi.
İngiltere Başbakanı Theresa May, Duma'daki kimyasal saldırıyı kınadı. "Gerekli adımları müttefiklerimizle müzakere edeceğiz. Kimyasal saldırıdan Suriye'yi destekleyenler sorumlu" açıklamasında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump ile Irak Başbakanı Haydar el-İbadi arasındaki telefon görüşmesinde de, Beşar Esad rejiminin Doğu Guta'daki kimyasal silah saldırısının da ele alındığı bildirilmiş, Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başkan Putin, Rusya ve İran, hayvan Esad'ı destekledikleri için sorumlular. Büyük bedel ödenecek." değerlendirmesini yapmıştı.
Suriye'de rejiminin, Doğu Guta'da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü.
Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'den yapılan yazılı açıklamada, Macron ve Trump'ın Suriye konusunun ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'deki basın toplantısında, Esad rejiminin yaklaşık 1 yıl önce de kendi halkına yönelik kimyasal silah saldırısında bulunduğunu hatırlatarak şu ana kadar yapılan araştırmaların Duma'daki son saldırıların da Esad rejimi tarafından düzenlendiğini gösterdiğini belirtti. Seibert, "Rejimin tutumu iğrenç ve insani devletler hukukunun temel kurallarını ihlal ediyor. Bu cezasız kalmamalı. Zehirli gaz kullanımının ve sivil tıbbi altyapının kasten bombalanmasının sorumluları cezalandırılmalı." diye konuştu.
Sözcü Seibert, Esad rejiminin en büyük destekçisi olarak Rusya'nın da BM Güvenlik Konseyindeki tutumunu değiştirmesi gerektiğini vurgulayarak ''Rusya'nın yapıcı bir şekilde kimyasal gaz saldırılarının araştırılmasına katkı sağlaması gerekiyor. Rusya, BM Güvenlik Konseyinde kimyasal saldırıların araştırılmasına karşı olan tutumunu değiştirmeli." ifadesini kullandı.