ALES puan hesaplama nasıl yapılır? Yeni sistem ALES puan hesaplama 2018

ALES puan hesaplama işleminde dair tüm detaylar haberimizde. İşte yeni sisteme göre ALES puanı hesaplama..

 ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ALES sınavına dair en çok merak edilen konulardan biri de ALES puan hesaplama. ALES sınavına giren ve girmeyi düşünen adaylar puan hesaplamanın nasıl yapıldığını ve neyin baz alındığını öğrenmek istiyor. ALES sınavına dair merak edilenlere haberimizde yer verdik.

ALES sınavı, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,

Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır. ALES sınavının açılımı ise "Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı"dır. Peki ya ALES puan hesaplama işlemleri yeni sisteme göre nasıl yapılıyor?

ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılıyor?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir . Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal - 1, Sayısal - 2, Sözel - 1, Sözel - 2 Standart Puanlar (SP) hesaplan acaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağır lıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular d eğerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Sayısal-1 SP        Sayısal-2 SP        Sözel-1 SP           Sözel-2 SP

Sayısal AP           0,35        0,35       0,30       -

Sözel AP              0,20        -              0,40       0,40

Eşit AP  0,40       0,20        0,40       -

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

AP : Adayın ağırlıklı puanı

X : Ağırlıklı puanların ortalaması

S : Ağırlıklı puanların standart sapması

B : Ağırlıklı puanların en büyüğü

ALES Soru Dağılımı Nasıl Oluyor?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.

ALES Sınavı Kaç Yıl Geçerli?

Adayların sınavdan alacakları puanlar, sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 3 sene geçerlilik süresine sahip olacak. Aday, eğer birden fazla ALES puanına sahipse geçerlilik süresi devam etmekte olan en yüksek ALES puanı kullanılacaktır. ALES’e girme konusunda adaylar için bir sınırlama koyulmamıştır. İsteyen adaylar, gerçekleştirilecek olan tüm ALES’ler için başvuru yapıp, sınava girebilme hakkına sahiptir.