BM: Esad ve Rusya kimyasal silah kullandı

Birleşmiş Milletler, Suriye'de muhaliflerin kontrolünde bulunan ve rejim güçlerince bombalanan Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullandığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye yönetiminin, Temmuz ve Kasım'da Doğu Guta'da kimyasal silah kullandığını açıkladı.

Milliyet'in haberine göre, BM raporuna göre, Rusya'nın Kasım ayındaki hava saldırısında en az 84 kişi öldü. Savaş suçu olabilecek saldırının gerçekleştiği yer, Halep yakınlarındaki Atareb. Bu bölge Türkiye, Rusya ve İran tarafından 'çatışmasızlık bölgesi' ilan edilmişti.

Raporda, bu saldırının bilinçli yapıldığına dair bir kanıt bulunamadığı belirtilirken, ayrım gözetmeksizin bu kadar sivilin ölümüne neden olmanın ‘savaş suçu' olarak adlandırılabileceği vurgulandı. Bu açıklamayla komisyon, ilk kez açık bir şekilde Rusya'nın savaş suçu işlemiş olabileceğini ifade etmiş oldu.

Ateşkes ilk günden bozuldu

Rusya destekli rejim güçlerinin operasyonlarını yoğunlaştırdığı Doğu Guta'da, Moskova'nın her gün beş saatlik ateşkes çağrısıyla varılan anlaşma da silahları susturamamıştı.

Rejim kuşatması altında olan Doğu Guta'daki yaklaşık 400 bin insanın bölgeden tahliye edilmesini amaçlayan anlaşmanın ilk gününde en az altı kişi hayatını kaybetti. Rusya ateşkesin bozulmasından Doğu Guta'daki muhalif güçleri sorumlu tutarken, bölge sakinleri rejime bağlı savaş uçaklarının bombardımana devam ettiğini belirtti.

Taraf belirtmeyecek

Klor gazı kullanımı, 1997 tarihli Kimyasal Silah Sözleşmesi'ne göre yasak. OPCW'nin görevlendirdiği ekip, Doğu Guta ile ilgili incelemelerinde söz konusu uluslararası anlaşmanın ihlal edilip edilmediğini belirlemeye çalışacak. Ancak örgüt, herhangi bir tarafı sorumlu tutmayacak.

Suriye, Kimyasal Silah Sözleşmesi'ni, Guta'da yüzlerce kişinin öldüğü sarin gazı saldırısının ardından 2013 yılında imzalamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nun ortak soruşturma misyonu 2016 yılında, rejim güçlerinin üç ayrı vakada klor gazı kullandığı sonucuna varmıştı. Misyon geçen yıl da İdlib'e bağlı Ham Şeyhun'da çoğu kadın ve çocuk, 80'den fazla insanın öldüğü sarin gazı saldırısının arkasında rejim güçlerinin olduğunu tespit etmişti.

Misyonun yetkisinin yenilenmesine yönelik girişim BM Güvenlik KOnseyi'nde geçen Ekim ayında Rusya tarafından veto edilmişti.

Türkiye'yi sarsan olayın ardından Kızılay'dan açıklam Kahreden detay ortaya çıktı! Bebek katili yenidoğan çetesi için hesap günü! Özel, AK Parti'nin cumhurbaşkanı adaylarını açıkladı MHP'den dört gün üst üste aynı saatte aynı paylaşım Ekrem İmamoğlu, Ahmet Türk'e destek için Mardin'e gitti