Çakarlı araç ne demek? Çakarlı aracı kimler kullanabiliyor, cezası nedir?

Trafikte hiçbir kurala tabi tutulmadan geçiş yapan araçları hiç dikkat ettiniz mi? Bu özellikteki araçlara çakarlı araç deniliyor. Peki ya Çakarlı araç ne demek? Çakarlı aracı kimler kullanabiliyor, cezası nedir?

Trafikte gittikçe çoğalan mavi-kırmızı ışıklı araçlar sürekli sürücüleri sıkıştırıyor. Bu araçlara yol verilmemesi gerekiyor. Şimdi çakarlı aracın ne olduğunu ve kimlerin kullanabileceğini öğrenelim.

Çakarlı Araçlar Nedir, Yasal mı?

Trafikte her zaman gördüğümüz çakarlı araçlar var. Trafikte hiçbir kurala tabi olmadan yol alıyorlar, sıkışık trafikte emniyet şeridinden geçip gidiyorlar. Bazen tek araç, bazen iki üç araç şeklinde konvoy halinde görüyoruz. Bazen bu araçları kırmızı plakalı, bazen kırmızı plakası olmayan araçların önünde, arkasında eskort halinde geçtiğini görüyoruz.

Merak ettiğimiz bu araçların yasal durumu nedir? Trafik kurallarına uymamaları, emniyet şeridinden gitmeleri, sıkışık trafikte sürekli korna çalıp, zorla yol istemeleri doğru mu? İçindekiler kimdir, kamu personeli mi? Yoksa kendine makam aracı veya koruma aracı süsü vermiş araç mı bilmiyoruz.

Çakarlı Lamba Nedir?

Çakar lamba; günümüzde ne yazık ki kullanımı yaygınlaşan ve bazen ciddi şekilde sorunlara sebebiyet veren bir araç aksesuarıdır ancak kullanımı herkes için uygun değildir. Çakar lamba kullanımının trafikte tehlikeli olmaya başlamasıyla 2010 yılında çakar lamba yani “tepe lambası” ile alakalı bir genelge İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlandı ve kullanımı yasaklandı.

Çakarlı Aracı Kimler kullanabiliyor?

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'nın, resmi plakalı olmayan ve üzerinde 'tepe lambası' bulunan bazı araçların trafikte tehlike oluşturmaya başladı. Genelge kapsamında, sadece cankurtaran araçlarının, acil hasta taşıyan araçların, hükümlü, sanık veya suçluyu takip eden,emniyet ve asayişi korumak adına olay yerine gitmekte olan zabıta ve polis araçlarının geçiş üstünlüğüne sahip olabileceği belirtildi.

Çakarlı Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Çakar lamba kullanmanın bir takım cezaları bulunmaktadır çünkü trafik içinde ciddi riskler teşkil etmektedir.

Aracın ön panjurunun iç kısmında kırmızı ve mavi yanıp sönen çakar lambaların ya da sirenlerin yasa dışı olduğunun altını çizen genelgede söz konusu olan cihazın ambulans, itfaiye, polis ya da resmi koruma araçlarınca kullanımına uygun olduğu söylenmektedir. Uyarıları dikkate almayan sürücülere karşı para cezası uygulanacaktır.  Çakar lamba taktırıldığı tespit edilebilen sivil araç sahiplerinin 1002 TL  para cezasına maruz kalacakları kesinleştirilmiştir.
Çakar lamba kullandığı tespit edilen araç trafikten de bir süreliğine de olsa men edilecektir. Kanun dışı çakar lamba taktığı ortaya çıkan yerlere de gereken ceza kesilecektir.

Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hangileri?

Madde 141- Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ile bunların sürülmesi hakkında uygulanacak esas, usul ve kurallar aşağıda gösterilmiştir.

a) (Değişik:RG-17/4/2015-29329) Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar;

1) Yaralı veya acil hastaların taşınması ve bunlara ilk ve acil yardımın yapılması için kullanılan ambulans ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar,

2) Organ ve doku nakil araçları,

3) İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları,

4) Sanık veya suçluları takip eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları,

5) Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar,

6) Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları ile acil müdahale gerektiren çalışmalarda görevli araçlar,

7) Afet ve acil durum hâllerinde afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,

8) Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar,

b) Sürülmelerine İlişkin esas ve kurallar;
1) Bu araçlar, görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.

Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini bir arada vermek şartı ile kullanılır.

2) Bu araçlar, hizmetin yerine getirilmesini sağlamak amacına uygun olması şartıyla, Karayolları Trafik Kanunu ve bu Yönetmelikte gösterilen trafik kısıtlamalarına ve yasaklarına bağlı değildir.

3) Bu araçların birbirleri ile karşılaşmalarında; geçiş üstünlüğü ile kavşaklarda ilk geçiş hakkı, bu maddenin (a) bendinde belirtilen öncelik sırası esas alınarak kullanılır.

4) Bu araçların görev hali dışında geçiş üstünlüğü işaret ve hakkını kullanmaları yasaktır.

c)(Değişik:RG-17/4/2015-29329)Geçiş üstünlüğü hakkının kullanılması esasları;

1) Işıklı uyarı işareti,

Ambulanslarda, organ ve doku nakil araçlarında, trafik ve genel zabıtaya ait araçlarda mavi-kırmızı veya mavi, Karayolları Genel Müdürlüğünün sadece trafik hizmetlerine tahsis edilen araçlarında mavi, itfaiye ve afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlarda kırmızı renk ve ışık veren ve normal hava şartlarında 150 metreden görülebilen, dönerli veya aralıklı yanıp sönen lambalı cihazlardır.

2) Sesli uyarı işareti,

Araçların üzerinde veya görülmeyen kısımlarında bulunan canavar düdüğü, siren veya çan gibi en az 150 metreden duyulabilecek şekilde ses çıkaran cihazlardır.

Sesler, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlarda devamlı aynı notadan, diğerlerinde değişik notaların seslendirilmesi şeklindedir.

3) Ambulans ve organ ve doku nakil araçları dışında, yaralı ve acil hasta taşıyan araçların bu amaçla kullanılacak ses ve ışık cihazları hakkında bu maddenin (c) bendinin (2) numaralı alt bendi hükümleri uygulanır.

Belediyeleri değil kendinizi silkeleseniz daha faydalı olur Alım gücü yükselmediği sürece bir anlamı yok Çocukların sağlık durumu hakkında açıklama 1 Ocak 2025’te neler değişecek? Ben katılıyorum, ya siz? Teğmenlerde yeni gelişme...