Çamurlu yağmur nedir? Çamur yağışı neden olur?

İnsanların en çok merak ettiği doğa olaylarından biri de çamurlu yağmur. Peki ya çamur yağışı neden olur?

Meteoroloji'nin belli zamanlarda yaptığı "çamur yağışı" yağmasının nedeni nedir? Doğal bir olay olan çamurlu yağru insanları zaman zaman tedirgin etmektedir. İşte çamurlu yağmurun nedeni..

Çamurlu yağmur nedir?

Çamurlu yağmur, çöllerden rüzgar sayesinde havalanan kumların,denizlere savrulması ya da gökte bir yağmur bulutu varsa o bulutun içinde ıslanıp yağmuru çamura dönüştürmesi ile oluşur. Eğer savrulan kumlar denize gidiyorsa denizi çamura dönüştürebilir ve denizin buharlaşmasıyla çamur da buharlaşır.

Çamurlu yağmur neden yağar?

Çamurlu yağmur genellikle yakınlarında çöl bulunan yerler yağar. Çöllerden gelen kumun denize uçması sonrasında buharlaşıp bulutlara karışması sonrasında yağmur yağdığında çamurlu yağmur damlaları oluşur. Denize uçan bu kumlar havada çamurlaşır. Ülkemizde yağan çamurlu yağmur yağması başka ülkelerden gelen bulutlar sayesinde olur. Türkiye'ye yakın ülkelerden gelen bu çamurlu bulutlar ülkemizde çamurlu yağmur yağmasına sebep olur.Uzmanlar Afrika'dan gelen toz bulutlarının batı bölgelere taşındığını, daha sonra yağmurla birlikte yere inerek çamur şeklinde yağmur yağdığını belirttiler.

Çamur yağmuru toz taşınımıdır

Gündüz vakti havanın kararması ve sarı renge bürünmesini toz taşınımı olarak kendini belli eden çamur yağışı meteorolojik açıdan toz taşınımı olarak adlandırılır. Yurdumuzun Güney Doğu Anadolu bölgesinde daha sık olmakla birlikte tüm yurdumuzda zaman zaman görülmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgemizde havanın dönüş hareketi sebebiyle daha çok Basra üzerinden kalkan toz ve kum taşındığı için yağmurla birlikte yere indiğinde kızıl bir renk almaktadır. İnsanların endişe edeceği bir durum olmamakla birlikte, yağış olduğu zamanlar yollarda kayganlık arttığı için sürücülerimizin tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

Nisan ayında neden çamur yağmuru yağar?

Nisan ayında esen muson rüzgarları Arabistan yarımadasındaki çöl kumlarını havaya kaldırır. Bu çöl kumlarının arasında (dünyada sadece burada) Fe2 demir+2 iyonları bulunmaktadır. Demir+2 iyonları tüm dünyaya yayılır. Bu iyonlar havada şimşeklerin etkisiyle elektriklenmeye maruz kalır. Demir+2 iyonları Fe3 demir+3 iyonu haline yükseltgenir ve yağmurlar ile birlikte yeryüzüne düşer. İşte gökten yağan çamur dediğimiz şey bu demir iyonlarıdır.

Yağmur nasıl oluşur?

Yağmurun ilk habercisi bulutlardır. Atmosferdeki su buharı yoğunlaşarak bulutları oluşturur. İki tip yoğunlaşma veya yoğuşma vardır. Bunlar Ani Soğuma ile Yoğuşma ve Isı Vermeden Soğuma ile Yoğuşma olarak tarif edilmektedir. Bu iki yolla oluşan bulutlardan bazıları yağmur getirir, bazıları ise güzel hava. Bu nedenden dolayı değişik bulut türleri vardır.

Bulut türleri ise; Sırrüs Bulutlar (saçak bulutlar), Sırrokümülüs Bulutlar (yumak bulutlar), Sırrosatatüs Bulutlar (tül bulutları), Stratüs Bulutları (katman bulutlar) ve Nımbüs (kara bulutlar) olarak adlandırılırlar. Hemen üzerimizde hareket eden bulutlar, yağış olarak düşemeyecek kadar küçüklükte fakat görünebilir bulutlar meydana getirebilecek kadar büyüklükte, su buharı ve su zerreleri ihtiva eder. Su gökyüzünde devamlı olarak buharlaşmakta ve yoğunlaşmaktadır.Şayet buluta yakından bakarsanız, bazı kısımların gözden kaybolduğunu (buharlaştığını), bazı kısımların da büyüdüğünü (yoğunlaştığını) görebilirsiniz

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Kremlin'den Esma Esad açıklaması Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu