BORUSAN OTOMOTİV MOTORSPORT ÇILDIR GÖLÜ ÜZERİNDE KAR VE BUZ SÜRÜŞ EĞİTİMİ VERİYOR

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM), 7-13 Şubattarihleri arasındaÇıldır Gölü üzerinde özel bir sürüş aktivitesi gerçekleştiriyor. Tamamen kar ve buzla kaplı Kars – Ardahan Çıldır gölü üzerinde bir eğitim veriliyor.

BORUSAN OTOMOTİV MOTORSPORT ÇILDIR GÖLÜNDE KAR VE BUZ ÜZERİNDE SÜRÜŞ EĞİTİMİ VERİYOR

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM), 7-13 Şubat tarihleri arasında Çıldır Gölü üzerinde özel bir sürüş aktivitesi gerçekleştiriyor. Tamamen kar ve buzla kaplı Kars – Ardahan Çıldır gölü üzerinde, Kuzey Avrupa ülkelerindeki eğitim ve test pistlerine benzer şekilde hazırlanan ve Türkiye’de tek olan parkurda gerçekleştirilen organizasyonda, kar ve buz üstünde sürüşle ilgili hazırlanan üç farklı parkurda detaylı bir eğitim veriliyor.

Eğitimlerde BMW 320i, BMW M240i, BMW X2 xDrive20d ve BMW M4 Competition modelleri kullanılıyor.

Kars – Ardahan Çıldır Gölü üzerinde son 5 yıldır gerçekleştirilen organizasyonda BOM Akademi eğitmenleri katılımcılara güvenli sürüş eğitiminin yanı sıra eğlenceli ve adrenalin dolu bir deneyim yaşatıyor. Buz kalınlığının günlük olarak elektronik cihazlarla ölçüldüğü pistte katılımcılar,BMW otomobillerin yüksek teknolojilerini limitlerine kadar zorlarken aynı zamanda karlı ve buzlu zeminde lastik, frenleme, vites ve şerit değiştirme, sürüş çizgisi, yol tutuş dinamikleri ve elektronik destek sistemlerinin işleyişi gibi konularda da eğitim alıyor.

BORUSAN OTOMOTİV MOTORSPORT ÇILDIR GÖLÜ'NDE PROFESYONEL PİLOTLAR VE EĞİTMENLER EŞLİĞİNDE KAR VE BUZ ÜZERİNDE SÜRÜŞ EĞİTİMİ VERİYOR

BOM’un şampiyon pilotlarının ve eğitmenlerinin yönetiminde gerçekleştirilen organizasyonda en amatöründen en profesyoneline farklı bilgi ve tecrübe seviyesine sahip pek çok sürücüyer alıyor. Katılım şartı olarak sadece ehliyet sahipliğinin arandığı bu eğitimlerde, deneyimlerini katılımcılara aktaran BOM’un şampiyon yarış pilotları, trafikte çok daha bilinçli sürücülerin yollara çıkmasına katkı sağlıyor.

BORUSAN OTOMOTİV MOTORSPORT BUGÜNE KADAR SAYISIZ BAŞARILARA İMZA ATTI

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM), 2008 yılında Türkiye'de motor sporlarının gelişimine ve Türkiye'nin yurt dışında tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Borusan Otomotiv tarafından kurulmuştur. Milli sporculardan oluşan ekibi ile Türkiye dışında; 4 kıtada, 20 farklı ülkede, 32 farklı pistte 300'den fazla yarışta start almıştır. Borusan Otomotiv Motorsport, yurt içinde 10 Türkiye Pilotlar Şampiyonluğu ve 4 Takımlar Şampiyonluğu, yurt dışında WTCC (Dünya Şampiyonası) Takımlar beşinciliği, ETCC (Avrupa Kupası) Pilotlar ikinciliğini ve İtalya EnduranceChampions Cup Pilotlar Şampiyonluğu elde etmiştir. Borusan Otomotiv Motorsport bünyesinde sosyal sorumluluk bilinci ile kurulan BOM Akademi, 2015 yılından itibaren TOSFED ve GSGM lisanslı eğitim kurumu olarak 2000’den fazla katılımcıya sertifikalarını teslim etmiştir.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=80&v=UOGv6QEvwOM

ÇILDIR GÖLÜ NEREDE? NASIL GİDİLİR?

Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir. Çıldır Gölü, bir lâv akıntısı ile bir moloz mahrutu tarafından müştereken meydana getirilmiş bir doğal set gölüdür. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı'dır. En büyük olanı Akçakale harabelerinin yanında yer alan adadır. Göl etrafında çok az bitki örtüsü gelişmiştir ancak gölü çevreleyen otlaklarda yoğun hayvancılık yapılmaktadır.

Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı teşkil etmektedir. Gölde balıkçılık önemli bir insan aktivitesi olup, kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmaktadır. Gölde yakalanan en önemli balık türü (aynalı) Sazan (Cyprinus carpio). Ancak kurak geçen mevsimlerde, göl seviyesi hızla çekilmekte ve bu nedenle sazan gibi türlerin üremesi için gerekli sazlıklar daralmaktadır. Bununla beraber, birçok balıkçının yasaklara uymayarak kontrolsüz avlanmaları balık stoklarını olumsuz etkilemektedir.                                                       

Gölün sadece kuzey batısında seddeyle ayrılmış bataklık ve sulak çayırlar bulunur. Genelde göl çevresi mera vasıflı olup, sert bölge iklimi tarıma olanak vermez. DSI tarafından gölü beslemek amacı ile yapılan derivasyon tünellerinin hem diğer havzalardaki kirlilik yükünü göle taşıması, hem de hayvancılık açısından çok önemli çayırların kurumasına neden olması mümkündür. Ayrıca inşaatı henüz tamamlanmamış olan Kuzey derivasyonunun Çıldır'ın çok önemli çayırlığı olan Karaçay ovasının ot verimini ciddi boyutta etkilemesi söz konusudur.

Göl ve çevresindeki tarım alanlarında kullanılan tarımsal kimyasalların (özelliklede yüksek oranda azot içeren gübrenin) bilinçsizce ve yörenin ekolojik ve iklimsel koşulları göz ardı edilerek kullanılmasının göl üzerindeki kötü etkileri belirtilmektedir.

 
DOĞU EKSPRESİ İLE KARS YOLCULUĞU

Türkiye'nin en uzun Tren hatlarından biri olan Doğu Ekspresi ile Anadoluyu baştan sona geçerek Kars'a ulaşıyorsunuz. 24 Saat süren muhteşem manzaralarla dolu keyifli bir seyahat ediyorsunuz. İster odanızda uzanarak, ister tren içinde gezerek, isterseniz restoranda çaylar kahveler eşliğinde bu seyahatin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Doğu Ekspresinde Yataklı vagon 10 adet misafir odası, 1 adet teknik personel odası, 2 adet tuvalet bölümü ve bu odaların açıldığı koridordan oluşur .

Vagondaki her oda 2 kişiliktir. Odaların içerisinde el lavabosu, ayna, mini buzdolabı, çalışma masası, elbise askısı, raf ve merdiven bulunur. Oda içinde 2 adet 220 volt elektrik prizi bulunmaktadır.

Camlar perde ile kapatılabilir, oda kapısı kilitlenebilir yada her ikiside açık tutulabilir tamamen misafirin arzusuna bağlıdır. Her odada ısıtma ve soğutma sistemi bulunmaktadır. Seyahat başlangıcında Vagon görevlisi tarafından ısı ayar sistemi ve diğer konularda bilgi verilmektedir.

Seyahatin gündüz bölümlerinde misafirler genellikle yataklarını kapalı tutarak oturma düzeninde kullanılırlar. Gece saatleri başladığında arzu ettikleri bir saatte ise koltuklarını açarak yatak düzenine geçerler. Bir kişi alt katta, İkinci kişi üstte açılan ranza katında yatar. Ranza katına rahat çıkmak için odada 1 adet merdiven bulunmaktadır. Her Yatak açıldığında hazır vaziyette açılır. Yataklarda ; beyaz çarşaf, yastık kılıfı ve yastık, 1 adet beyaz battaniye koruyucu çarşaf, 1 adet battaniye temiz ve yatmaya hazır halde bulunur. 

Doğu Ekspresinde Tren içerisinde misafiler rahatça hareket edebilirler. Her Vagonda birbirleri arasında geçiş yapmak için koridor ve geçiş kapıları bulunur. Bu sayede misafirler Restoran Vagonuna ulşarak burada masalarda oturup çay kahve içebilirler. Ayrıca Restoranda bulunan Kahvaltı ürünleri ve yemek çeşitleri ile aparatif atıştırma öğünleri yapabilirler. Restoran vagonu ücretleri oldukça ekonomiktir. Genelde tüm tren burada sosyalleşir. Bazen türküler söylenir, bazen fıkralar anlatılır. kağıt oyunları oynanır. Kısacası uzun seyahat boyunca burada yeni dostluklar oluşur keyifli anılar bırakır.

Trende Tuvalet ihtiyaçları için koridorun her iki başında birer adet tuvalet bulunur. Bu tuvaletlerden biri Alaturka diğeri Alafrangadır. Her vagonda bulunan 1 adet Vagon görevlisi odalarda kalan misafirlerin güvenle seyahati ile ilgilenmek, Vagonun su ikmalini yapmak ve tuvaletlerin periyodik bakım ve temizlikleri ile ilgili görevlendirilmiştir.  

En ucuz sıfır araçlar listesi belli oldu! Dilan ve Engin Polat için yeniden hapis istemi 'Yapay din' oluşturma gayreti içindeler Meclis'te Bakan Yaşar Güler’e 'Teğmenler' Protestosu CHP Lideri Özel'den Bahçeli'nin 'İmralı' çağrısına şerh Barışa ihtiyacımız var