Eğitimde tekli eğitim sistemi nedir? Tekli eğitim sistemi saatleri nasıl?

Eğitimde tekli eğitim sistemine geçilme planlanıyor. Peki ya eğitimde tekli eğitim sistemi nedir? Tekli eğitim sistemi saatleri nasıl? Tüm detaylar haberimizde.

Eğitimde tekli eğitim sistemine geçileceğinin haberini veren Başbakan Binali Yıldırım'ın bu açıklamasından sonra tekli eğitim sisteminin nedir? Tekli eğitim sistemi saatleri nasıl? soruları merak edilmeye başladı. İşte tekli eğitime dair merak edilenler..

Eğitim kurumlarında görev yapan 11 bin 842 kişi üzerinde yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 75'e yakını 2019 yılı sonunda uygulamaya başlanacak tekli eğitim sistemini "olumlu" buluyor. Türk Eğitim-Sen tarafından, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında okulların mevcut durumunu tespit etmek amacıyla eğitim çalışanlarının katılımıyla anket çalışması yapıldı. Sendikanın internet sitesi üzerinden yapılan ankete eğitim kurumlarında görev yapan 11 bin 842 kişi katıldı. Katılımcıların yüzde 35,5'i ilkokulda, yüzde 33,5'i ortaokulda, yüzde 16,1'i mesleki ve teknik ortaöğretimde, yüzde 12,7'si genel ortaöğretimde, yüzde 2,2'si de okul öncesinde görev yapıyor. Katılımcıların yüzde 87,2'si öğretmen, yüzde 4,9'u müdür, yüzde 6,3'ü müdür yardımcısı, yüzde 1,2'si hizmetli, memur ve diğer personel, yüzde 0,4'ü de müdür başyardımcısından oluştu.

Öğretmenler tekli eğitime olumlu bakıyor mu?

Ankete katılanların yüzde 69,5'i okullarında ikili eğitim yapılmadığını, yüzde 30,5'i de ikili eğitim yapıldığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığınca 2019 yılı sonunda uygulamaya başlanacak tekli eğitim sistemini olumlu bulup bulmadıkları sorulduğunda, katılımcıların yüzde 74,8'i sistemi olumlu bulurken, yüzde 25,2'si olumlu karşılamadığını belirtti. Katılımcıların tekli eğitim sistemine geçilmesini olumlu bulmalarının nedenleri arasında "Çocuklar çok erken saatlerde evden çıkmayacak ya da çok geç saatte evde olmayacak", "Verimlilik artacak" ve "Okulda geçirilen sürenin uzun olması dolayısıyla öğrenciler farklı arayışlara girmeyecek" yanıtları yer alıyor. Katılımcıların yüzde 50,3'ü okulundaki derslik sayısının yeterli olmadığını, yüzde 49,7'si de yeterli olduğunu belirtti.

"Dersliklerde öğrenciler aşağıdakilerden en çok hangisinde zorlanıyor?" sorusuna ise ankete katılanların yüzde 24,5'i "Öğrenci sayısının fazlalığı nedeniyle sıralarda sıkışık oturmaları", yüzde 18,4'ü "Sıraların öğrencilerin fiziki gelişimine uygun olmaması", yüzde 17,6'sı "Sınıfın hijyenik olmaması", yüzde 6,5'i "Okul çevresinin gürültülü olması, bu nedenle öğrencilerin dikkatinin dağılması", yüzde 5,5'i "Sınıfların yeteri kadar ısınmaması" derken, bu soruya diğer cevabı verenlerin oranı yüzde 27,5 olarak belirlendi.

Tekli eğitim sistemi saatleri nasıl?

Binali Yıldırım eğitimle ilgili konuşmasına "öğrencilere kötü haber" diyerek başlamış ve ikili sistemin tamamiyle kaldırılacağını 2019 yılına kadar tekli eğitim sistemine aşama aşama geçileceğini söylemişti. Tekli sistemin hayata geçmesiyle birlikte , öğrenciler artık sabahçı, öğlenci olarak ayrılmayacak tüm gün okulda olacaklar. Peki tüm günden kasıt nedir?

Edinilen bilgilere göre öğrenciler sabah saat 09:00'da okulda olacaklar ve öğleden sonra saat 16:00'a kadar ayrılmayacaklar. Bu arada ders yoğunluğunda herhangi bir artışın söz konusu olmayacağı bildirilirken, öğrencilerin sosyal etkinliklerine ağırlık verileceği öğrenildi. Öğrenciler öğle yemeklerini evlerinde değil okulda yiyecekler, MEB konuyla ilgili çalışmaları tamamlayacak ve Başbakan'ın konuşmasına bakıldığı zaman söz konusu yemeğin öğrencilere ücretsiz olarak temin edileceği anlaşılıyor. 5'inci sınıftan itibaren yabancı dile ağırlık verilecek ve öğretmen olması durumunda ekstra dil öğretilmesi de mümkün olacak.

Tam gün eğitim sistemi nedir?

Tam gün eğitim, görülen ders saatini sabah ve öğle olmak üzere ikiye böler. İlkokullarda görülen günlük ders saati altıdır. Tam gün eğitimle birlikte öğrenci ve öğretmenler, sabah dört öğleden sonra iki saat ders görerek toplam ders saatini altıya tamamlarlar. Öğrencilerin sabah ve öğleden sonra gördükleri dersler arasında 1 saatlik öğle arası verilmektedir. Yine ortaokul ve liselerde de durum pek farklı değil. Tam gün eğitim veren bir ortaokulda günlük ders saati 7 ise derslerin dördü sabah üçü ise öğleden sona görülür.

Tam gün eğitimde derse başlama saati 08.00 ile 08.30 arası değişmektedir. 1 saatlik öğle arası saat 12'de verilirken saat 14.00-15.00 arası ise günlük öğretim faaliyeti tamamlanır. Sonuç olarak tam gün eğitimle sabahın erken saatlerinde okula gelme ve akşam geç saatlerde okuldan çıkmanın önüne geçilmiş olacaktır. Çünkü ikili öğretim yapan okullarda sabah dersler saat 06.30 başlamakta, öğlenciler ise saat 17.00-18.00 arası okuldan çıkmaktadırlar. Bu durum hem öğrenci ve öğretmenleri hem de aileleri mağdur etmedir.

İkili öğretim sistemi nedir?

Öğrencilerden bir bölümün sabah, bir bölümünün de öğleden sonra ders gördüğü okullarda uygulanan öğretime "İkili Öğretim" adı veriliyor.

Ümit Özdağ'ın savunması ortaya çıktı Türkiye’nin ilk “İklim Kanunu” hazırlanıyor Altın tüm zamanların rekorunu kırdı Kredi kartı harcamaları iki katına çıktı! Bir yılda yüzde 86'lık artış Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolu'da Gültekin ailesinin cenazesine katıldı! Otel yangınında hayatını kaybedenler son yolculuklarına uğurlanıyor