Eyfel Kulesi neden kapatıldı? Ne zaman açılacak?

Eyfel Kulesi neden kapatıldı? Ne zaman açılacak soruları merak ediliyor. Eyfel Kulesi'nin kapatılış nedeni haberimizde.

Paris'de son 30 yılın en yoğun kar yağışının ardından Eyfel Kulesi kapatıldı. Yer yer 20 santimetreyi bulan kar nediyle Eyfel Kulesi ziyarete kapatıldı. Paris'te yağan kar nedeniyle sadece Eyfel Kulesi kapatılmadı birçok araç mahsur kaldı ve uçuşlar iptal edildi. Kar nedeniyle kapatılan Eyfel Kulesi'nin ne zaman ziyarete açılacağı ise henüz bilinmiyor.

Eyfel Kulesi'nin Tarihçesi Nedir?

Eyfel Kulesi’nin, ilk önce 1887 yılında Barselona’da gerçekleşecek fuar için yapılması planlanmıştı. Fakat Barselona’lı yetkililer bu fikre sıcak bakmayınca, kuleyi Fransız İhtilali’nin yüzüncü yılı kutlamaları çerçevesinde Paris’te bulunan Seine Nehri kenarına yapılması kararlaştırıldı. Kulenin yapımına 26 Ocak 1887 tarihinde başlandı ve 2 yıl, 2 ay, 5 gün sürdü.

Uzun yıllardır turizm cazibesi olan Eyfel Kulesi ilk yapıldığında günümüzdeki kadar şanslı değilmiş. Büyük uğraşların sonucunda tamamlanan kule halkın, sanatçıların ve mimarların yoğun eleştirilerine maruz kalmış. Bu devasa yapıyı kimse beğenmemiş ve şehrin ortasında demir yığını olarak korkunç bir görüntüye sebep olduğunu söylemişler. Bu konuda en bilinen hikaye İngiliz şair, sanatçı William Morris’in zamanının çoğunu Eyfel’de geçirmesi üzerinedir.

Kendisine “Kule herkesten çok sizi cezbediyor” dendiğinde, “Koca Paris’te bu çirkin demir yığınını görmediğim tek yer burası olduğu için burada oturuyorum” der. (başka bir hikaye ise, Victor Lustig isimli bir Fransız’ın, dolandırıcılık suçundan tutuklanmadan önce Eyfel Kulesi’ni iki farklı hurdacıya metal yığını olarak satmayı başarmasıdır. Bu denli yoğun eleştirilerin ardından kulenin yıkılmasına karar verilir. Ancak son anda kulenin telgraf anteni olarak kullanılması kararı alınarak kule yıkılmaktan son anda kurtulur.

24 metrelik televizyon anteni ile birlikte toplam uzunluğu 324 metre olan kulenin yapımında, 7.300 ton çelik ve 18.038 ton metal parça kullanılmıştır. Kule, kışın soğuk havadan dolayı 3cm kadar küçülürken, çok sıcak ya da rüzgarlı havalarda yaklaşık olarak 18cm’ye kadar yana eğilebiliyor. Eyfel Kulesi her 15 ayda bir yeniden boyanıyor ve bu işlemde 60 ton boya kullanılıyor. Bu tarihi simge ismini ise mimarı olan Alexandre Gustave Eiffel’den almıştır.

Yapımı 8 milyon franka mal olan Eyfel Kulesi, içine girilebilen ve gezilebilen bir yapı. Kulenin zirvesine 1.665 basamakla ya da asansörle çıkılıyor. Eyfel Kulesi’nde 3 kat var. Bu katların tamamı gezilebilirken, Mimar Gustave Eiffel'in de, kulenin üçüncü katında kendine özel dairesini görebilmek mümkün.

Geceleri farklı bir görsel şölen ortaya koyan yapı, tam 20 bin ampulle aydınlatılıyor. Yıllık elektrik tüketimi küçük bir köyünkine eşit olan kulenin elektrik aksamı için toplam 80km’yi bulan elekrik kabloları kullanıldı. .

Eyfel Kulesi sahip olduğu anten sistemi ile Fransız televizyonun gelişiminde rol oynarken, 1. Dünya Savaşı’nda radyo frekanslarını engelleyerek Alman ilerleyişini durdurmasıyla da büyük önem taşımaktadır.

Çok büyük bir simge olan Eyfel Kulesi, geçmişi boyunca birçok ilginç olayın da başrolünde oldu. Örneğin ünlü ip cambazı Philipe Petit, Eyfel Kulesi’nin 100.yılı şerefine Challiot Sarayı'ndan Eyfel Kulesi'ne kadar çektiği yaklaşık 700 metrelik ip üzerinde yürüdü. 1926 yılında ise Fransız pilot Léon Collot, Eyfel Kulesi'nin altında uçmaya kalkışınca, güneş ışığında görüşünü kaybedip antenlere çarptı ve yaşanan kazada hayatını kaybetti. Ayrıca Fransız otomobil üreticisi Citroen firması, 1925-1934 yılları arasında Eyfel Kulesi’ni reklam billboardu olarak kullanarak dünyanın en büyük reklam panosu rekorunun sahibi oldu.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Suriye'de tüm muhalif gruplar kendini feshedecek