F klavyede hızlı yazma teknikleri! On parmak F klavye nasıl kullanılır?

F klavyede on parmak hızlı yazma teknikleri nelerdir? F klavyede nasıl hızlı yazılır? On parmak yazma teknikleri....

F klavyede hızlı yazma teknikleri! Öncelikle klavyede yazı yazmak tamamıyla konsantrasyon içeren bir şeydir. On parmak kullanarak F klavyede hızlı yazmak istiyorsanız öncelikle konsantre olmalısınız. İşte F klavye yazım teknikleri için uzmanların önerileri...

1-Öncelikle klavyenizle bütünleşin yani kafanızla klavyenin sertliği ve yumuşaklığı ile yorum yapmamaya çalışın ve o soruyu ortadan. Öncelik klavyeyi benimsemek...

2-Dikkat edin stres yaptığınız zamanlarda hatalar artacaktır. Sakin olmaya çalışın.

3-Sesli ortamda ve birde sessiz ortam da çalışın aradaki farkları görün.

4-Sınavdaki gibi birisinden süre tutması konusunda yardım isteyin.

5-Yazı yazarken yanlışları görmemeye çalışın çünkü yanlışı düzeltmek için kaybedilen zamanda 4 kelime yazabileceğinizi unutmayın.

7-Kolunuza fazla baskı yapmayın çünkü sinirlerde gerilme ve et kesilmesi olabilir.

8-Çok klayvede çalışan arkadaşlar ellerinde üşüme, uyuşma hissederler bu iyi birşeydir parmakların geliştiğini gösterir.

9-Sandalyeye dik oturun

10-Ayakları üst üste atmayın sinirleri gerersiniz. Dolayısıyla rahat olun.

11-Öncelikle burada çalışma ve azim şart! Öncelikle ilk gün yaptığımız sayıyı her geçen artırmaya çalışın, fazla üzerine düşmeyin.

YAZARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER;

a. Doğru ve hızlı yazmak,

b. Klavyeye ve monitöre bakmadan yazmak,

c. Yazdığımızı anlayarak yazmak,

d. Yorulmadan yazmak,

e. Yazarken keyif almak,

f. Monitöre bakmadan yazabileceğimiz için monitörün göze ve dolayısıyla sağlığımıza verebileceği zararları en aza indirmek ise; “F klavye düzeninde 10 parmak” yazmak bir zorunluluk olmalıdır.


Az kelime yazıp 90 kelimeyi nasıl geçerim diyenlere öneriler:

Özellikle 50-60 kelime civarında yazıp da 90 kelimeyi aşmak isteyen arkadaşlar;

-Kelimeleri yazarken gözlerle göreceksiniz

-Dudaklarınızla tekrar edeceksiniz

-Parmaklarınızla beyniniz arasında bağlantı kuracaksınız

 

ON PARMAK METODU

On parmak kısaca, belli yöntem ve tekniklerle klavye ve ekrana bakmadan yazı yazabilme olarak tanımlanabilir. On parmak metoduyla yazabilen bir kişi, Latin alfabesi ile yazılmış tüm metinleri, klavye ve ekrana bakmadan rahatlıkla yazabilir. Yazdığı yazının İngilizce, Almanca veya Türkçe olması fark etmez, ayrıca bu dilleri de bilmesi gerekmez.

On parmak yazı yazmak; tıpkı araba kullanmaya benzer. Nasıl ki bir şoför, şoför mahalline oturup arabayı oradan idare ediyor, araba kullandığı esnada el ve ayaklarına bakma ihtiyacı hissetmeksizin yolu takip ediyorsa; on parmak kullanıcısı da ellerini klavye üzerindeki temel harf tuşlarına yerleştirdikten sonra, sadece metne bakarak yazılarını yazar.

Şoförün vites atarken eline bakmadığı gibi, yazarken de klavyeye ve ekrana bakma ihtiyacı hissetmez.Onparmak metodunun kendine has yöntem ve teknikleri, onu diğer yazı yazma yöntemlerinden farklı ve üstün kılmaktadır.

Q KLAVYEDEN F KLAVYEYE GEÇİŞ

İnsan alıştığı bir düzenden başka bir düzene geçince kesinlikle bir sendeleme dönemine girer. Bu kaçınılmaz bir durumdur. Ancak yukarıda bahsedilen durumun klavye değiştirmede önemli olmayacağı bir gerçek, çünkü F klavyeye alışmanız sizin en fazla 3 gününüzü alır. Yapacağınız basit ve düzenli egzersizler ile kendinizi geliştirebilirsiniz.

Sadece F klavyeye geçmeyi isteyin bu size yeter. F Klavye on parmak teknikleri hakkında yardımcı olabilecek programlar ve yazılımlar edinmeye çalışın. Bu yazılımlar sizin klavye düzeninizi sağlamanızda büyük oranda yardımcı olacaktır.

Q klavyeden F’ye geçişte zorlanmazsınız, çünkü F klavye üzerinde klavyeye bakmadan (hatta bilgisayar ekranına bile bakmadan) yazım yapabilirsiniz. Bu sayede hızlı ve daha doğru bir yazı yazma tekniği elde edersiniz. Bunun zaman, para, rahatlık açısından getirilerini bilgisayar ile alakalı bir insansanız tahmin edebilirsiniz.

Kendinizi yormayın, birden F klavye öğrenmeye kalkmayın, öncelikle size bu konuda yardımcı olabilecek yönergeleri izleyin. Daha sonrasında kendinizi rahat hissettiğinizde F klavyeye geçin. Göreceksiniz F klavye ile aslında çok daha hızlı ve doğru yazı yazabileceksiniz. (İnanın şu anda bu yazılarda F klavye üzerinde yazılıyor, bu kadar çok yazıyı Q klavye ile yazdığınızı bir düşünsenize?)


OTURMA DÜZENİ VE PARMAKLARIN YERLEŞİMİ

F klavye ile yazı yazarken (yada başka bir klavyede) oturma düzeni çok önemlidir. Sandalyenize mümkün olduğunca dik oturun. Gerekirse sandalyenizi daha rahat olabileceğiniz bir başkasıyla değiştirin. Bilgisayar ekranı ile gözleriniz arasında en az 30 cm’lik bir mesafe olması idealdir. Bu mesafeyi veya biraz üstünü (40-50 cm gibi) korumaya çalışın.

Sol elinizin serçe parmağı klavyenizde A harfine gelecek şekilde (A diyorum çünkü muhtemelen bir Q klavye üzerinde F on parmak çalışacaksınız, bu sizin için bir dezavantaj değil aksine avantajdır) sıralayın. Sağ elinizin başparmağını da J harfi üzerine gelecek şekilde sırasıyla yerleştirin. Detaylı olarak yazmam gerekirse parmaklarınız;

SOL EL

Serçe Parmak: A | F klavyede U

Yüzük Parmak: S | F klavyede İ

Orta Parmak: D | F klavyede E

İşaret Parmağı: F | F klavyede A

SAĞ EL

İşaret Parmağı: J | F klavyede K

Orta Parmak: K | F klavyede M

Yüzük Parmak: L | F klavyede L

Serçe Parmak: Ş | F klavyede Y

Baş Parmaklar: Space (iki parmakta boşluk tuşunun üzerinde olmalıdır.)

şeklinde dizilmelidir. Gördüğünüz gibi parmakların düzeni sadece orta blok için geçerli. Parmaklarınız yazmaya başlamadan önce ve yazarken sürekli bu blok üzerinde olmalıdır.

Diğer harflere parmaklarınız geçiş yapacaktır. Örneğin T harfini yazabilmek için sağ elin işaret parmağını bir yana kaydırırsınız. N yazabilmek için sağ el orta parmağınızı bir yukarı kaydırırsınız. Bu şekilde kaydırmalar ile on parmak yazım tekniğine başlayabilirsiniz.

Parmaklarınızın pozisyonu hızlı yazı yazarken çok önemlidir. Bu nedenle parmaklarınızın yerleşimine dikkat etmeniz gerekiyor. Parmaklarınızı doğru harfler üzerine koyduktan sonra, klavye üzerine bırakmayın.

Mümkün olabildiğince parmaklarınızın ilk eklemi ile orta eklemi arasında belli bir açıyı koruyun. Parmakların sürekli bu pozisyonda durması ve hareket etmesi ekleminizde mobilizasyon sağlayacağı için yorulma hissetmezsiniz.

Bununla birlikte sorun teşkil eden bir diğer durum ise parmaklarımızı klavye üzerine yerleştirdikten sonra el bilek ekleminin pozisyonudur. El bileğinizi F klavyedeyken zorlamayın.

Daha rahat ve hızlı nasıl yazabiliyorsanız o şekilde konumlandırın. İdeal olan biçim el ile kol arasında oluşturulacak düz bir açı ile yazmaktır. Bu konuda kendinizi sıkmayın, rahat ettiğiniz şekli tercih edin. Zaten ileride klavyemizi kullanmaya devam ettikçe kendi pozisyonunuzu ayarlamakta zorluk çekmeyeceksiniz.

On Parmak Kullanmanın Yararları

Daha az yorulmak

Daha hızlı yazmak

Bilgisayar başında daha sağlıklı durmak

Klavyeye bakma zorunluluğunun ortadan kalkması

Sol Elin Yerleştirilmesi

Sol elin işaret parmağı bu çıkıntılı F harfine gelecek şekilde resimdeki gibi sırasıyla yerleştirilir. Bundan böyle her iki elin de baş parmakları yalnızca Boşluk, space, tuşuna gelecek şekilde yerleştirilir.

Serçe Parmak: Serçe parmak normalde A harfinin üzerine gelir. Ama [1], [Q], [A], [Z] harflerine ve bu harflerin oluşturduğu hattın sol tarafındaki tuşlara basar.

Yüzük Parmağı: Normalde S harfinin üzerinde hazır durur ama [2], [W], [S], [X] Harflerine de basar.

Orta Parmak: Normalde D harfinin üzerinde hazır durur ama [3], [E], [D], [C] harflerine de basar.

[b]İşaret Parmağı: Normalde Çıkıntılı F harfinin üzerinde hazır bulunur ancak [4], [R], [F], [V] Hattı ile birlikte [5], [T], [G], hattındaki harf ve rakamlara da gerektiğinde basar.

Baş Parmak: Yalnızca Boşluk Tuşu (Space Bar) ' na basacak şekilde yerleştirilir.

Sağ Elin Yerleştirilmesi

Sağ elin işaret parmağı, resimdeki gibi çıkıntılı J harfinden başlamak üzere sıra ile yerleştirilir. Bundan böyle her iki elin de baş parmakları yalnızca Boşluk, space, tuşuna gelecek şekilde yerleştirilir. Kılavyeye, artık sag el hep bu şekilde yerleştirilir.

Baş Parmak: Yalnızca Boşluk Tuşu (Space Bar) ' na basacak şekilde yerleştirilir.

İşaret Parmağı: Normalde Çıkıntılı J harfinin üzerinde hazır bulunur ancak [7], [u], [J], [M] Hattı ile birlikte [6], [Y], [H], [N]

Orta Parmak: Normalde K harfinin üzerinde hazır durur ama [8], [i], [K], [Ö] harflerine de basar.

hattındaki harf ve rakamlara da gerektiğinde basar. Yüzük Parmağı: Normalde L harfinin üzerinde hazır durur ama [9], [O], [L], [Ç] Harflerine de basar.

Serçe Parmak: Serçe parmak normalde Ş harfinin üzerine gelir. Ama [ğ], [ü], [Ş],[i][p] [.] tuşlarına ve bu tuşların oluşturduğu hattın sağ tarafındaki Harf Tuşları Grubuna basar.


YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN F KLAVYE HAKKINDA ÖNERİLER

1. Kesinlikle tekniğine uygun yazmaya çalışın. Gelişi güzel bir çalışma biçimi seçmeyin. On parmak yazmadıkça f veya q klavye kullanmanın size bir faydası olmaz. Bunun için ilk olarak hangi parmağın hangi tuşa basması gerektiğini bilmelisiniz.

2. Oturuş şekilleri ve ellerin duruşunu bilmelisiniz.

3. Daha önce Q klavye kullanmış olmanız sizin için bir dezavantajdır, fakat f klavye öğrenmeniz için bir engel değildir. Yapmanız gereken tek şey f klavye kullandıktan sonra kesinlikle Q klavye kullanmamanızdır.

Bu konuda ki en büyük sıkıntı Q klavyenin yaygın kullanımıdır fakat bunu da Q olan bir klavyeyi f yaparak çözebilirsiniz. Denetim masası - Bölge ve dil seçenekleri uzun bir yolsa bunun kısa yolu CTRL ve SHIFT tuşuna aynı anda basarak klavyeyi değiştirmektir...(f klavye bilgisayarda ekli değilse klavye değişmez bunun için öncelikle Denetim masası - Bölge ve dil seçeneklerinden f klavyeyi bir kez eklemelisiniz.

4. Kesinlikle pes etmeyin önceleri sıkıcı bir iştir fakat yazamaya başladıkça zevk alacaksınız.

5. İlk aşamada hızlı yazmak için uğraşmayın. Bunu zamana bırakmalısınız.

6. Yazarken gözünüz daima yazdığınız yazıda olsun kesinlikle klavyeye yani ellerinize bakmayın.


BİLGİSAYARDA OTURUŞ ŞEKLİMİZ NASIL OLMALI

1. Gövde dik olmalıdır. Fazla ileri veya geriye yaslanmamalıdır.

2. Kollar gövdeye paralel şekilde inmelidir.

3. Ayak tabanları yere basmalı ayağın biri diğerine göre hafif önde olmalıdır.

4. Eller küçük bir top tutuyormuş gibi klavyenin üstüne koyulmalıdır ve kesinlikle klavye veya masaya yaslanmamalıdır.

5. Eller yorulunca iki yana salınarak dinlendirilmelidir.


OTURUŞ VE DURUŞU AYARLAMA

Oturuş Şekli

1 Sandalyeye otururken sırtınız dik, vücudunuzun yukarı kısmı hafifçe öne doğru eğimli olmalıdır.

2 Klavyenin biraz sağında kalacak şekilde oturunuz.

3 Yazılacak yazı sağ tarafınızda ve satırları size düz gelecek şekilde masanın üzerinde ve yan olsun.

4 Gözler yazılacak yazıda ve baş hafif sağa dönük olsun.

Kolların Duruşu

1 Dirsekleriniz vücudunuza yakın olsun.

2 Dirsekleriniz gövdenizin tam yanında; ne çok arkada ne de çok önde olsun.

3 Uygun uzaklıkta oturursanız dirsekleriniz omzunuzdan inen dikey hattın hizasında olur.

Ellerin Duruşu

1 Ellerinizi klavyenin alt kısmına ya da masaya dokunmayacak şekilde havada tutunuz.

Parmakların Duruşu

1Parmaklarınızı yuvarlak bir cisim tutar gibi kıvrık tutunuz.

2 Tuşlara parmak uçlarınızın çok az değdiğini hissediniz

3 Parmaklarınızı tuşlar üzerinde serbestçe tutunuz

Ayakların Duruşu

1 Ayaklarınızın her ikisi de yerde hafif ileri doğru ve biri diğerinden yarım ayak ileride olsun.

YAPILAN EN BELİRGİN HATALAR VE ÇÖZÜM YOLLARI:

1. YAZI YAZARKEN EKRANA BAKIYORUM: Ekranı kapatın...

2. YAZI YAZARKEN ELLERİME BAKIYORUM: Klavyenin tuşlarını geçici olarak mesela küçük kağıt parçalarıyla bantlayarak silin.

3. OTURUŞ ŞEKLİM VE ELLERİMİN ŞEKLİ DEVAMLI BOZULUYOR: 5-10 dakikada bir durarak ellerinizin ve vücudunuzun şeklini kontrol ederek bozulma varsa düzeltin.

4. ÇALIŞIRKEN ÇABUK SIKILIYORUM: Çalışma metinlerinizi anlamsız yazılardan seçmeyin, kendi ilgi alanlarınızla ilgili yazılar bulun, çeşitli çalışma biçimleri geliştirin devamlı kağıttan yazmaktansa bazen değişiklik yapıp bilgisayarınızda açtığınız şarkının sözlerini yazmaya çalışın ( ileri düzey çalışmalar için)

Hızlı bir yazı yazmanın doğru yolları

*Doğru oturuş

*Omuzlar ve vücut arasındaki düz hat

*Ayaklarınızı oynatmayın.

*Kafanızı yazıdan ayırmayın ve başka bir şey düşünmeyin en daldığınız anda harflerin içine yoğunlaşın

Hızlı yazmak önemlidir ancak hem hızlı hem de yanlışsız yazmak daha önemlidir.

Duraksamadan yazmak için gözlerinizi yazınızdan ayırmayınız!

KAYNAK: http://www.kpssrehber.com/kpsshaber-136-klavye-teknikleri-klavyeyi-hizlandirmak-icin.html

Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Suriye'de tüm muhalif gruplar kendini feshedecek