Gabon neresi? Gabon başkenti nedir? Gabon haritası
MİT'in Afrika ülkesi olan Gabon'dan 3 FETÖ'cüyü Türkiye'ye getirmesinin ardından Gabon'un nerede olduğu merak edilmeye başladı. Peki ya Gabon neresi? İşte Gabon haritası..
Afrika ülkesi olan Gabon'a yapılan operasyon sonucunda 3 FETÖ'cü Türkiye'ye getirildi. Bunun üzerine Gabon merak edilmeye başladı. İşte haberin detayı..
Milli İstihbarat Teşkilatı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FTE/PDY) orta Afrika ülkesi Gabon'daki yapılanmasını çökerten bir operasyon düzenleyerek örgütün 3 elebaşını Türkiye'ye getirdi.
AA'nın güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, FETÖ'nün Gabon yapılanması içindeki Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal, MİT'in operasyonuyla ele geçirildi. Gabon'un başkenti Librevil'den özel uçakla getirildikleri Türkiye'de adli makamlara teslim edilen elebaşların sorgusu sürüyor. FETÖ/PDY mensuplarının üzerinde örgütsel dokümanlar, 20 bin 800 ABD doları, 12 milyon Orta Afrika frangı (yaklaşık 91 bin 711 TL) ve muhtelif elektronik haberleşme cihazları bulundu.Özpınar hakkında Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği ve Seydişehir Sulh Ceza Hakimliği tarafından "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan arama ve yakalama kayıtları bulunuyor. Gabon'un başkenti Librevil'deki "Uluslararası Türk Gabon Okulu" müdürü olarak görev yapan Özpınar, mayıs 2017 itibarıyla Kenya çapında faaliyet gösteren "Işık Akademileri" (Light Academy) adlı örgüt yapılarının eğitim koordinatörü ve genel direktörü pozisyonundaydı. Özpınar'ın FETÖ/PDY'nin Bylock haberleşme uygulamasını kullandığı da tespit edilmişti.
GETİRİLEN FETÖ'CÜ DEMİRÖNAL KİMDİR?
Yakalanan elebaşlardan Demirönal hakkında da Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği mahkemesinin "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçlamasıyla aldığı tutuklama ve yakalama kaydı bulunuyor.Demirönal, FETÖ/PDY'nin Gabon yapılanmasına ait Işık Okulları'nda (eski adı Ecole Privée International Turco-Gabon) müdür olarak görev yapıyordu.
Akbaş hakkında ise Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği ile Osmaniye 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan arama ve yakalama kaydı var. Bylock kullanıcısı Akbaş, Gabon'da "Işık Okulları'nın genel müdürlüğü"nü yaparken, örgütün Avrupa'dan Afrika'ya yaptığı para transferi faaliyetini yönetiyordu. Gabon'daki üst düzey isimlerin 23 Mart'ta Gabon güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.
GABON NERESİ? GABON BAŞKENTİ NEDİR?
Gabon ya da resmî adıyla Gabon Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Gabon'un başkenti Libreville.
Nüfusunun bir kısmını Müslümanların oluşturduğu Gabon, az sayıdaki huzurlu birkaç Afrika ülkesinden biridir. Gabon, resmi adıyla Gabon Cumhuriyeti, orta Afrika'nın batısında bulunur. Batıda Gine Körfezi, kuzeyde Ekvator Ginesi ve Kamerun, doğuda ise Kongo ile çevrilidir. Bağımsızlığını 17 Ağustos 1960 tarihinde Fransa'dan kazanmıştır.Az nüfusu, yeterli tabii kaynakları ve yabancı yatırımlar Gabon'u bölgenin en zengin ülkelerinden biri haline getirmiştir. Afrika'nın en huzurlu ve problemsiz birkaç ülkesinden birisidir.
Gabon Sömürge Dönemi
Gabon'un ilk ahalisi muhtemelen Pigmelerdir.
1471 - 1473 yılları arası: Portekizliler Gabon kıyılarına
ulaştı.
17. yüzyıl ve 18. yüzyılın başı: Avrupalılar zenci ticaretiyle
birlikte fildişi ve abanoz ticaretine yöneldi.
1843 yılı: Fransızlar sömürgeci olarak Gabon'a yerleştiler.
Kuzeydoğudan gelen Franklar mahalli halkı püskürterek yerlerini
aldı.
1849 yılı: Libreville azat edilmiş köleler tarafından kuruldu
(Libreville serbest şehir anlamına gelir.)
1875 yılı: Savorgnan de Brazza Ogoue'yi keşfetti.
1886 yılı: Gabon bir Fransız sömürgesi oldu. Sonra Fransız Kongosu
ile birleşti. 1888 - 1904 yılları arası: Gabon Fransız Ekvator
Afrika' sına bağlı bir sömürge oldu.
Gabon Bağımsızlık Dönemi
1956 yılı: Sömürge özerkleşti.
1958 yılı: Gabon Cumhuriyeti ilan edildi.
1960 yılı: Cumhuriyet resmen bağımsızlığına kavuştu.
1961 - 1967 yılları arası: Leon M'Ba cumhurbaşkanlığına getirildi
(1964'te Fransa onun iktidarda kalabilmesini sağlamak için müdahale
etti). 1967'de Omar Bongo iktidara geldi ve tek partiye dayalı
olarak ülkeyi yönetmeye başladı.
1990'da çok partili hayata geçildi ve 1991'de anayasa
değişikliğiyle Partiler Yasası kabul edildi.
1992'de Omar (Ömer) Bongo cumhurbaşkanlığına seçildi. 2009'da Omar
Bongo vefat edince yerine oğlu Ali Bongo cumhurbaşkanı olarak
devleti idare etmeğe başladı. İklimi tropikal; hava her zaman sıcak
ve nemlidir. Dar kıyı ovaları; tepelikli iç kısım; doğu ve kuzeyde
ağaçsız büyük ovalar bulunur. Gabon Afrika'nın en gelişmiş ve
zengin ülkesidir. Ülkenin gelişmekte olan ekonomisinin temelini
madencilik oluşturur. Dünyanın dördüncü büyük manganez yataklarına
sahip olan ülkede petrol ve uranyum yatakları da ekonomiye çok
büyük katkı sağlar. Madencilik ve petrol dışında diğer önemli
faaliyet keresteciliktir. Tarımsal üretim genellikle geçimlik
düzeyde sürdürülür.Bantu kabilesi başlıca dört kabile boyuna
ayrılır: Fang, Eshira, Bapounou, Bateke. Diğer Afrikalı ve
Avrupalılar 154.000 civarındadır. Nüfusunun yüzde 30'a yakın bölümü
Müslüman, yüzde 55'i hıristiyan, kalan ise yerel dinlere
inananlardan oluşur.
GABON'A NASIL GİDİLİR?
Gabon nerede nasıl gidilir sorusu Afrika kıtasını merak edenlerin sıkça karşılaştığı durum olabilir. Türkiye’den ülkeye gitmek istiyorsanız, öncelikle vize şartı olduğunu belirtmek gerek. Vizelerde sarıhumma aşısı belgesi de isteniyor, bu önemli bir detay. Bunun yanında ülkeye doğrudan uçuş yok ama Fransa üzerinden aktarmalı şekilde başkente gelebiliyorsunuz. Buradan istediğiniz şehirden devam edebiliyorsunuz.
İsmini Portekizce şapka anlamına gelen gabro sözcüğünden alan ülke doğal güzellikleri ve hayvan çeşitliliği bakımından en ilgi çekici yerlerden biri. Beyaz kumsallarıyla her sene çok sayıda turisti ağırlıyor. Ekonomik açıdan Afrika’nın en iyi koşullara sahip ülkelerinden. Üç bölgeye Gabon’un başkenti Libreville ve burayı da içine alan Çatal Plain tüm ülkenin en kalabalık yerini oluşturuyor. Bunun yanında diğer kritik öneme sahip Lambarane de diğer kent merkezlerinden biri olma özelliğine sahip.Resmi dili Fransızca olan Gabon’da ülke nüfusunun yaklaşık %80’i bu dili konuşabiliyor. Ana dil ve ulusal dil ise Fang olarak biliniyor. Bu dili bilenlerin sayısı ise %32 civarında. Ülkede ikinci resmi dil 2012 tarihinde İngilizce olarak seçilmiştir. Din konusunda da çeşitlilik görmek mümkün. Nüfusun büyük bir çoğunluğu Hristiyan – Protestan ve Katolik mezhebinden. Ancak İslam, Animizm, Bwiti inançları da bulunuyor. Ayrıca %5 kadar nüfus da kendisini Ateist olarak tanımlamakta.
Ancak seyahat severler için iyi haber şu ki havalar burada çoğu zaman 25-27 derece civarında seyrediyor. Sadece aşırı nem sizi bunaltabileceği için buna yönelik önlem almanız tavsiye edilir. Ayrıca ekvatoral iklim etkisi görüldüğü için eylül, ekim kasım dönemlerinde yoğun yağışlar görülebiliyor. Bu nedenle de haziran-ağustos aylarında gitmeniz önerilir.
Gabon'da Gezilecek Yerler
Kulüp Saoti ismindeki mekân aradığınız sosyal faaliyetleri yapabileceğiniz bir yer. Ayrıca Centre Culture’da konser ve sinema gibi etkinlikleri de yapabilirsiniz. Beyaz kumsallar ve tertemiz denizi bulabileceğiniz Santa Clara Plajı da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ülkede bu mekanlar dışında doğa gezilerinde de yer almanız önerilir. Bölgede yer alan büyük ormanlar çok sayıda hayvana ev sahipliği yapıyor.Başkentte yer alan geleneksel sanatlar müzesi, en önemli tarihi yerlerden birisi. Burada ülkenin kültürel yapısı hakkında da birçok bilgiye rastlamak mümkün. Rehberlik açısından da burada beklenen ilgi ve detayı görebiliyorsunuz. İkinci olarak Bor de Mer, heykelleri ile dikkat çeken özel bir bölge. Tarihte yer alan önemli isimlerin heykellerinin olduğu yeri mutlaka görmeniz önerilir. Son olarak Libreville Kilisesi önemli tarihi mekanlardan diğeri.Gabon, gece hayatı açsından birçok bar ve pub seçeneği sunuyor. Ancak başkentte bu mekanları daha fazla yoğunlaştığı görülebilir. Özellikle Louis Caddesi alkol severlerin de beklentilerini karşılıyor. Diğer yandan çok sayıda festivale imza atan ülke ziyaretçileri için de güzel bir sosyal faaliyet planı hazırlıyor.
Gabon’da Afrika’ya özel yemek kültürünün etkisini hissedebilirsiniz. Ancak bununla sınırlı değil, Fransa etkisi de görülüyor.et ve balık çeşitlerine sıkça rastlamak mümkün. Ayrıca tatlılarda Senegal, Kamerun gibi ülkelerden izler var. Sebze çeşitleri de genellikle soslarla servis ediliyor. Acı chili sosu sıkça tüketilmekte. Nyembwe bu bölgenin önemli yiyeceklerinden. Beignet de üzeri kaplı oldukça lezzetli bir tatlı.