Gebe anneler ne yememeli?

Gebelik döneminde ne yememeli diyorsanız istediğiniz bilgileri haberimizin detayından öğrenebilirsiniz.

Gebelik döneminde beslenme bebeğin ve annenin sağlığı için son derece önemli. Daha önceki yazımızda gebe annelerin ne yemesi gerektiğini yazmıştık. Şimdi ise gebe annelerin ne yememeleri gerektiğini paylaşmak istiyoruz.

Gebe annelerin kaçınması gereken besinler

Hamilelik her kadın için çok özeldir. Bu dönemde anne adayının beslenmesine özen göstermesi çok önemlidir.

Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria adı verilen bir bakteri cinsi bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir. - Az pişmiş ya da çiğ et kesinlikle yenmemelir.

Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar iyice pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmemelisiniz.

Konserve balık tüketmeyin. Ağır metal (civa) içeren köpek balığı ve kılıç balığından uzak durun. Bu balıklar bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir. Küçük balıkları ya da levrek, sardalye, uskumru gibi taze ve mevsimine uygun balıkları tercih edin.

Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yemeyin. Çiğ deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir.

Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini içeren bir sakatattır. Gebelik döneminde bu çok sağlıklı olmayacaktır. Bu sebeple hamilelere asla önerilmez.

Az pişmiş ya da pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyeceklerden kaçının. Çiğ ve az pişmiş yumurta, salmonella kaynağı olabilir bu nedenle iyi pişmiş yumurta yenilmelidir.

Alman bilim adamları, patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini önermişler. Sebebi ise akrilamid maddesinin karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluşması ve bunun sinir sistemine hasar vermesi. Fakat bunun yanısıra; patates kızartması, cips ya da fırında patatesi saymazsak, patatesin hamile ya da emziren kadınlar için çok sağlıklı etkileri mevcut.

Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilir.

Bitki çayları bilinçli kullanıldığında şifa olurken, tavsiye üzerine ya da tesadüfen tüketildiğinde yararından daha fazla zarar getirebiliyor. Hamililelerde bu durum daha da dikkat edilesi bir hal alıyor. Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki rahim kasılmalarını başlatabilir ya da doğum anomalilerine sebep olabilir. Bu sebeple doktorunuza danışmalısınız.

Pasta ve şekerli pastane ürünlerinin yanısıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler de gebelikte zararlıdır. Ayrıca, paketlenmiş hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır.

Gebe annelerin diğer dikkat etmesi gerekenler:

Günde en az 8-10 bardak su için. Yaz aylarında bu miktarı 12 bardağa kadar çıkarabilirsiniz. Özellikle üçüncü dönemde de ortaya çıkabilecek kabızlık şikayetleri için bol su için. İyi yıkanmış salata yiyerek ya da iyi yıkanmış kabuklu meyve tüketin. Her gün en az 40 dakikalık yürüyüşler yapın.

Kalsiyum kaybına engel olmak için günde 1-2 bardak süt, yoğurt ya da ayran için. Süt ve süt ürünleri mutlaka pastörize olmalıdır. Süt ya da yoğurt tüketmekten hoşlanmıyorsanız yerine peynir ya da çökelek de kullanabilirsiniz.
Çok yağlı peynir ve etlerden uzak durun.Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.

Aldığınız besinlerde “çeşitliliğe” önem verin. Bu şekilde vitamin ve minerali alımınız yeterli olacaktır.

Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besinlere yönelin. Tatlı ihtiyacınız arttığında hemen rafine şeker ve bunlarla yapılmış tatlılara yönelmeyin. Kurutulmuş meyvelerden yararlanabilirsiniz. Unutmayın önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin yeterli beslenmesidir.

Gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) söz konusu ise diyet uzmanınızın önereceği şekilde kalori kısıtlamasına gidilebilir.
Kahve ve çayı azaltın. Günde iki fincandan fazla çay içmeyin. Haftada 1-2 kez kahve içebilirsiniz. Posalı (lifli) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde önemli besinlerdir. Tüm sebze ve meyveler lif açısından zengindir ve her gün en az 4-7 porsiyon yenilmelidir.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu