Gebeliği etkileyen hastalıklar nelerdir?

Hormonların da etkisiyle gebelik dönemini etkileyen bazı hastalıklar var. İşte gebeliği etkileyen o hastalıklar..

Gebelik döneminde vücut birçok değişime uğradığı için anne adayı hastalıklara daha meyilli hale gelir. Yeni gelişmeye başlayan bebek vücuttan tam bir performans bekleyerek anne adayını zorlar. Bu durumlarda besin takviyeleri, vitaminler vb. işin içine girerek hem annenin hem de bebeğin sağlığı korunmaya çalışılır.

Bazı anneler daha gebe kalmadan savunma mekanizmasının zayıflığı ile karşı karşıya kalır. İşte bu durumlarda bebeklerin sağlıkları daha çok risk altında olacaktır. Her gebelikte görülebilecek hastalıklar bulunmaktadır. Önemli olan bu hastalıklardan ne anneye, ne de bebeğe zarar vermeden kurtulmak olacaktır. Şimdi birlikte gebeliği olumsuz etkileyen hastalıkları yakından inceleyelim.

Gebeliği etkileyen hastalıklar nelerdir?

Gebelik Zehirlenmesi(Toksemi)

Gebelik zehirlenmesinin belirtileri yüksek kan basıncı, idrarda protein ve ödem görülmesidir. Gebeliğin son üç ayında bu belirtiler görülüyor ise anne gebelik zehirlenmesi yaşıyordur. Aynı zamanda yüz, göz, el, ayak, parmak ve karında şişme, küçük tansiyon 8,5,büyük tansiyon 16–18 olması ve vulvada şişme olan gebelerde toksemi başlamıştır. Anne vakit geçirmeden hemen hastaneye giderek gerekli tıbbi tedaviye başlamalıdır. Ayrıca doktor kontrolünde tansiyon düşürücü ilaçlar almalıdır. Bu hastalıktan korunmak için anne tuzsuz yemeli ve bol sıvı almalıdır. Ayrıca istirahat etmeleri de gerekir.

Diyabet

İnsülin tedavisi gören şeker hastası bir kadın hamile kalmak istiyorsa ve hamile kalmışsa şeker dengesinin ayarlanması için hastaneye giderek tedavi olmalıdır. Hem anne için hem de bebeğin sağlığı için en doğru yol budur. Doğumun güç olmasını engellemek amacıyla kan şekeri oranının aynı düzeyde olması gerekir. Farklı düzeyde olduğunda bebek aşırı kilo alır ve doğum zorlaşır. Bu olay hamileliğin son günlerinde değişir. Kan şekeri oranı aynı düzeyde olmaz. Bu yüzden doğum erken başlatılabilir.

Sarılık

Sarılık, bulaşıcı ve virüsle meydana gelen, karaciğerin iltihabi bir hastalığıdır. Başlangıçta ateş, halsizlik bulantı, kusma, iştahsızlık şikâyetleri ile başlar. Daha sonra hastanın göz akı sararır, idrarın rengi koyulaşır. Eğer ileri aylarda bu hastalık görülürse bebek hastalıklı şekilde doğar.

Kızamıkçık

Hamile olan kadının bu hastalığa yakalanması oldukça tehlikelidir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında yani organ oluşum döneminde bu hastalığın görülmesi bebeğe zarar verir. Hastalık bebeğin sağır, kör, zekâ geriliği veya noksan şekilde doğmasına neden olur. Bu hastalığın başlama şekli annede halsizlik, nezle ve yüksek ateşle başlar. Bir gün içerisinde yüzde döküntüler başlar ve tüm vücudu kaplar. Bu döküntüler üç gün içinde pullanarak geçer. Annenin ve bebeğin zarar görmemesi için yukarıda yazan belirtiler görülmeye başladığı an hemen doktora gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır.

Tüberküloz

Diğer adı verem olan bu hastalık sağlıklı bir insan için bile tehlikeliyken, hamilelerde daha kötü sonuçlara yol açabilir. Kan ile bebeğe bulaşan verem hastalığından dolayı bebek tüberküloz ile doğar. Gebe kalmak isteyen kadın böyle bir hastalık yaşıyorsa öncelikle tedavi olmalıdır. Çünkü bu şekilde hamile kaldığında hastalık için yeterince önlem alınamayacak ve bebek için de oldukça tehlikeli olacaktır. Tüberkülozlu bir anne bebeğini dünyaya getirirken ona hastalık verdiği gibi bir de sağlığını tehlikeye atmış olur. Hamilelik sırasında ortaya çıkan tüberküloz ise çok daha fazla tehlikelidir. Bu durumda hamilelik olabildiğince hızlı sonlanmalıdır. Bebek erken doğabilir ya da bebek çok küçükse düşük gibi riskler ortaya çıkabilir.

Anemi(Kansızlık)

Demir, alyuvarların yapımında rol oynayan çok önemli bir elementtir. Bebeğin gebelik sırasında artan ihtiyaçları gebenin demir ihtiyacını fazlalaştırır. Gebelik öncesinde günlük demir ihtiyacı 15 mg iken gebelikte bunun iki katına ihtiyaç vardır.

Kalp hastalıkları

Hastalık doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Genelde sonradan oluşan kalp hastalıkları romatizma sonucudur. Gebelikte kalp hastalıkları tehlikelidir. Kalp hastalıkları bebeğin gelişimini etkiler. Bu nedenle gebe kadının özel tıbbı bakıma ihtiyacı vardır.

Hipertansiyon

Hamilelik öncesinde ve sonrasında yüksek tansiyonu olan anne doktor kontrolü altında olmalıdır. Çünkü hem anne için hem de bebek için risk oluşturabilir.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Suriye'de tüm muhalif gruplar kendini feshedecek