Gebelik kesesi ultrasonda kaçıncı haftada görülür?

Hamilelikte gebelik kesesi en erken ne zaman görülür sorusu anne adaylarını en çok merak ettiren konulardan biri. Peki ya gebelik kesesi hamileliğin kaçıncı haftasında görülür?

Hamilelik kuşkusuz hayatımızdaki en heyecanlı gelişmelerden biri. Hamile olduğunuzu anladığınızın andan itibaren kendinizden de çok merak ettiğiniz şey bebeğiniz olur. Test sonucunda pozitif cevabını aldınız bundan sonraki süreç gebelik kesesinin oluşması ve bebeğinizin kalp atışları değil mi? Peki ya gebelik kesesi ultrasyonda ne zaman görülür? İşte cevabı..

Gebelikte ilk haftalar oldukça karışık ve heyecanlı bir süreçtir. Hem anne açısından, hem de bebeğin oluşumu, rahme yerleşmesi bakımından olayların hızla geliştiği bir dönemdir. Gebeliğin başlangıcının doğru olarak bilinmesi yani son adet kanamasının ilk gününün bilinmesi önemlidir. Ultrasonda bebeğin kese oluşumunun görülmesi için hangi dönemin doğru olduğu, bebeğin gelişimi bu bilginin doğruluyla orantılıdır. Gebeliğin süresi son adet kanamasının ilk gününden itibaren 40 hafta devam eder. Bu 40 hafta süresince gebelikteki gelişmeler her geçen gün hızla devam eder. Sonuçta doğumla birlikte bu heyecanlı bekleyiş sona erer. Aileler özlemle bekledikleri bebeklerine kavuşurlar.

Gebelikte yumurta gelişiminin geç olması, halk arasında üzerine adet görme denilen durumun yaşanması gibi etkenler son adet tarihi ve ultrason sonuçlarının uyumsuz olmasına neden olabilir. Ancak gebelikte yapılan ultrason ölçümleri özellikle ilk haftalardaki ultrason değerlendirmeleri çok önemlidir. Bu ölçümlerin yapılması için gebelik kesesinin rahim içinde oluşması gerekir. Bu nedenle yapılacak ilk gebelik muayenesinin de önemi vardır. Gebelikte ilk muayene aslında bilinenin aksine gebelikten öncesi 2-3 ayda yapılmalıdır. Kadın jinekolojik muayeneden geçirilerek, ultrason değerlendirmesine alınır. Bu arada kan ve idrar tetkikleri yapılır, kullanması gereken vitaminler belirlenerek gebeliğe sağlıklı bir şekilde hazırlanması sağlanır. Yani kadınlar gebeliğe daha önceden hazırlanmalıdır. Bu kadının sağlıklı bir gebelik geçirmesini sağlar.

Gebelik kesesi nedir?

İlk kez hamile olan bir kadının muhtemelen daha önce hiç duymadığı bir terimdir, gebelik kesesi terimi. Bir nevi, bebeğin anne karnındaki dünyası diyebileceğimiz gebelik kesesi (gestational sac), hamilelik süresi boyunca bebeğin geliştiği yerdir ve içi amniyon sıvısı ile doludur. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır ve vajinal ultrasonda çok daha erken görülebilir.Bu kese yapı itibariyle yuvarlak olup, etrafı rahim içi tabakası ile çevrilmiştir.

Gebelik kesesi ultrasonda ne zaman görünür?

Gebelik kesesi kanda gebelik tespit edildikten hemen sonra ultrasonda izlenemez.Gebelik kesesinin ultrasonda izlenebilmesi için rahime yerleştikten sonra gebeliğin 10-15 gün büyümesi gerekir. Gebelik kesesi en erken 4,5 -5 haftalık gebelik olduğunda transvajinal ultrason ile görülebilir.Kanda gebelik Beta HCG değeri 3000-4000 düzeylerine vardığında yani 6 haftalık gebelik olduğunda gebelik kesesi karından ultrason ile izlenebilir. Sonuç olarak gebelik kesesi vajinal ultrason ile 4,5-5 haftalık iken karından ultrason ile 6 haftalık iken izlenebilir.Geç yumurtlama olması halinde kesenin oluşması , kalp atımlarının başlaması gecikebilir.

Gebelik kesesi neden hemen görüntülenemez?

Bazen hem kan, hemde idrar testi yapıp pozitif sonuç alan anne adayları, ilk doktor muayenelerine gittiklerinde doktorun: “Keseyi göremiyorum.” cümlesi ile karşılaşabilirler. Peki gebelik ortalama 5. haftaya ulaştığı halde, gebelik kesesi neden görülmez? Bunun ilk nedeni, ultrason görüntülemesinin hem karından hem de erken dönemde yapılmış olması olabilir.

Yukarıda ifade edildiği gibi, örneğin gebelik 3 haftalık ise ve karından muayene yapılmışsa kese görülmeyebilir. Bu durumda, doktorunuz biraz daha beklemenizi önerecektir. Ancak, bunun başka ve önemli bir nedeni daha olabilir.

Hamilelik nasıl oluşur?

Hamileliğin olması için, öncelikle yumurtalıklarda yumurta gelişimi olmak durumundadır. Bu dönemde rahim zarı kalınlaşmaya başlayarak, kendisini gebeliğe hazırlamaktadır. Rahim zarındaki kalınlaşma, spermin ve yumurta hücresinin döllenmesiyle birlikte, embriyonun rahme rahatlıkla tutunması ve yerleşmesi için olmaktadır. Her adet döneminde kadınlarda gebelikle 1 tane yumurta büyümektedir ve çatlamaktadır. Nadiren birden çok yumurta olabilir ve bu da ikiz veya üçüz gebeliklerin olmasına yol açar.

Yumurta gelişimi ve çatlaması ile fallop tüplerine atılması üçüncü haftada gerçekleşir. Bu dönemde cinsel ilişki yaşandığı zaman gebelik oluşabilir. Yumurta ve spermin döllenme işlemi fallop tüplerinde yaşanır. Bunun için spermlerin rahim ağzından geçmesi, rahimde ve tüpte ilerleyip yumurtaya ulaşması gerekmektedir. Cinsel ilişki ile bırakılan spermlerin sadece %1’i yaklaşık 3 milyon kadarı rahme girmektedir. Spermler hareketliliklerine, sayılarına ve şekline bağlı olarak yumurtaya ulaşabilirler. Rahme girmeyi başaran spermler, fallop tüplerine 8-10 saat içinde ulaşabilmektedirler. Yumurtaya ulaşmayı başaran spermlerden yalnızca bir tanesi yumurtanın zarını delmekte ve içine girebilmektedir.

Sonuç olarak, sperm ile yumurta birleştiği zaman embriyo oluşmaktadır. Meydana gelen embriyo, spermden aldığı 23 ve yumurtadan aldığı 23 kromozom ile toplamda 46 kromozomdan oluşmaktadır. Embriyo oluşumunda bir sorun olduğunda, hamilelik gerçekleşmiş olsa bile rahme yerleşmeden dışarıya atılabilir. Embriyonun oluşmasında anne adayları herhangi bir ruhsal ya da fiziksel sorun yaşamazlar. Nadiren bazı anne adaylarında, implantasyon adı verilen evrede hafif şekilde lekelenme görülebilmektedir. Normal döneminde adet görmeyen kadınlar, hemen gebe kaldıkları fikrine kapılırlar.

Ama gebelik düşünülebilmesi için, adetin 5-7 gün süreyle gecikmiş olması lazımdır. Bu sırada kandaki gebelik hormonu (Hcg) hızla yükselme gösterecektir. Kan testi yapılarak gebelik tanısı rahatlıkla konulabilmektedir. Pozitif test sonucu gebeliğin oluştuğu anlamına gelir. Fakat ultrasonda bebeğin kese oluşumu henüz belli olmamıştır.Gebelik kesesini ultrasonla görmek için yaklaşık 10-15 gün kadar bir zaman geçmesi gerekir. Ultrasonda gebelik kesesi, 4,5 – 5 hafta olmuş olan hamilelikte transvajinal ultrason ile görülebilmektedir. Bu dönemde kanda Beta Hcg değeri 3000 – 4000 düzeyine çıkar. Gebelik 6 haftayı bulduğunda ultrasonda bebeğin kese oluşumu kolayca izlenebilecektir.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor