Gebelikte ay ay ne yemeli? Gebelikte ilk ay ve son ay ne yemeli?

Hamile anne adaylarının hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren en çok merak ettiği konulardan biri de sağlıklı bebek dünyaya getirmek için gebelikte ne yemeli, ne yemeli? Sorusunun cevabı. İşte gebelikte ay ay beslenme önerileri..

Gebelik döneminde beslenmenin önemi tartışılmaz. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesi için anne adayının yeterli ve dengeli miktarda besin tüketmesi gerekir. Azonceoldu.com olarak sizler için "Gebelikte ay ay ne yemeli? Gebelikte ilk ay ve son ay ne yemeli?" Sorularının cevabına yer varmeye çalıştık.

Hamileliğin ilk üç ayında ne yemeli?

Gebelikle birlikte anne adayında enerji azalır ve bu nedenle enerjiye ihtiyaç duyar. Ancak bu anne adayını iki katına yemek yemesi anlamına gelmez. Anne adayının faydalı besinler tüketmesi gerekir. Hamileler için günlük 2500- 2700 arası kalori tüketilmesi önerilmektedir. Hamile birinin ne kadar yediğinden çok ne yediği daha önemlidir. Birçok önemli vitamin, mineral ve nutrientler hamilelik öncesine göre bu dönemde daha fazla önem kazanır. Bunları tamamlayabilmek için temek besin gruplarını günlük beslenme düzenine katmak ve prenatal multivitaminlerin kullanılması önerilir.

Özellikle besin değeri yüksek gıdalar tüketmek, proteinden ve kalsiyumdan zenginden beslenmek gerekliliği artar. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde folik asit tüketimi çok önemlidir. Çünkü besinler bu ihtiyacı karşılamaya yetmez. Hamilelik dönemimde mide bulantıları yaşıyorsanız soğuk ve kokusuz yiyecekler tüketmek faydalı olabilir. Mide yanması durumlarını önlemek içinse küçük porsiyonlar şeklinde yemek tüketmeleri önerilir. Yatmadan 2 saat önce yemek yememeniz daha faydalı olur.Fazla baharatlı ve acılı ve asitli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca kafein alımının da kontrol altına alınması mide yanmalarını kontrol altına almaya yardımcı olacaktır.

Hamileliğin ilk üç ayında ne yememeli?

Bu dönemde uzak durulması gereken bazı yiyecekler var:

-Ton balığı, kılıç balığı gibi ağır metal içeren balık türleri, suşi gibi çiğ yenen balıklar, şarküteri etleri gibi az pişmiş etler ve çiğ yumurta.

-Yumuşak ve pastörize edilmemiş peynir türleri ve sütler.

-Alkol ve kafein tüketimine özellikle özen gösterilmeli ve hamilelik haberi alınır alınmaz alkol tüketimi tamamen kesilmeli, kafein alımı ise mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.

Hamileliğin ikinci üç ayında ne yemeli?

Hamileliğinizin ikinci üç aylık dönemine girdiğinizde doktorunuza danışarak düzenli egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Bu dönemde doktorunuzun önerdiği pre-natal multi vitamininizi, folik asitinizi ve demir desteğinizi almaya devam etmelisiniz. Hamileliğinizin bu döneminde demirden zengin beslenmek eğer gerekiyor ise doktorunuz tarafından demir desteği almak önerilebilir. Beslenmenizi 3 Ana öğün ve 2-3 ara öğün olacak şekilde düzenlemeye çalışın. Günlük ortalama 2500 kalori tüketen bir hamilenin ihtiyacı bu dönemde 2800 kaloridir. Bu dönemde düşük kaloriden kaçınılmalıdır. Düşük kalorili beslenmeler kanda keton oranın artmasına ve bebekte zeka geriliklerine yol açabilmektedir. Proteinden, liften, kalsiyumdan ve kompleks karbonhidratlardan zengin besin değeri yüksek gıdalardan oluşan beslenmeniz bu dönemde bebeğin gelişimi üzerine büyük etkilere sahiptir.

Hamileliğin ikinci üç ayında ne yememeli?

Pastorize edilmemiş gıdalardan,ç iğ veya az pişmiş et, tavuk veya balığa özellikle dikkat edilmelidir.  Evde pişirme tekniklerinde çiğ yenecek sebzelerin özellikle bu tür besinlerle temas etmemesine, farklı kesme tahtası ve bıçak kullanmaya özen gösterilmelidir.

Hamileliğin son üç ayında ne yemeli?

Sebze ve meyveler lif, vitamin ve mineral depolarıdır. C vitamininden zengin olup bebeğinizin ve sizin diş ve diğer dokularınızın daha sağlıklı olmasına destek olur.  C vitamini aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandıracağı gibi demirinde emilimini artırır. C vitamininden zengin sebze ve meyvelere örnek olarak çilek, kavun, portakal, domates, biber, yeşillikler, lahana ve brokoli sayılabilir. Sebze ve meyveler ayrıca beslenmenize lif ve mineral desteği sağlayarak daha enerjik olmanızı sağlar Buna ek olarak koyu yeşil sebzeler A vitamininden, demirden ve folik asit gibi hamilelik dönemi için çok önemli nutrientleri içerir.

Tahıl Grubu - Hamilelerin bu gruptan günlük 6-9 porsiyon yemeleri önerilir. Bu grupta bulunan tam buğday ekmeği, bulgur, musliler, yulaf gevrekleri, esmer pirinç,  B vitaminlerinden, folik asitten ,minerallerden ve lif açısından çok zengindir.

Süt ve süt ürünleri Grubu-Günlük 4  porsiyon kadar bu gruptan tüketmek gerekir. Bu gruba süt, yoğurt, peynir ve diğer sütten yapılmış ürünler dahil edilebilir. Süt ürünleri, bebeğin ve sizin dişleriniz ve kemiklerinizin sağlığı açısından gereken kalsiyum desteğini sağlar. Kalsiyumdan zengin diğer yiyecekler ise koyu yeşil renkli sebzeler, kuru fasulye, bezelye, fındık, fıstık ve tofudur Eğer sütü sindirememe gibi bir durumunuz yani laktoz intoleransınız varsa laktozsuz süt tüketimine ağırlık verebilirsiniz.

Protein/ Et Grubu -Günlük ortalama 10-12 porsiyon et grubundan tüketim önerilir. Protein büyümeyi desteklediği için bu dönemdeki protein ihtiyacı normalde daha fazladır. Her gün düzenli çok yağlı ve derili olmayan tavuk, et, köfte ve balık tüketimine özen gösterilmelidir.  Ayrıca yumurta, badem, fındık, gibi çerezler, kuru baklagiller ve bezelye de zengin protein kaynaklarıdırlar. Protein kaynaklarının aynı zamanda B vitaminden ve demirden zengin oldukları unutulmamalıdır. 

1.Protein İçeren Besinler:

2- Kalsiyum İçeren Yiyecekler:

3- Meyve ve Sebzeler

4- Tam Tahıllı Besinler ve Ekmek Grubu

Gebeliğin 1. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Gebeliğin 1.döneminde fast food tarzı besinlerden uzak durmalısınız. Dengeli beslenin ve faydalı gıdalara yönelin. Bol su için, kahve ve çaydan uzak durun. Açık çayı limonlu olarak içebilirsiniz. Haftada en az 2 kere balık tüketin.

Gebeliğin 2. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Sağlık yaşama ve beslenmenize daha çok dikkat etmelisiniz. Gebeliğin ilk 3 ayı, bebeğin tüm hayati organlarının gelişmeye başladığı bir dönemdir. Bu sebeple de gebeliğin ilk 3 ayı oldukça kritiktir. Gebeliğin 2.ayında da folik asit kullanımına devam edilmelidir. Gebeliğin ilk 3 ayı, anne adaylarının bulantı, kusma, iştahsızlık gibi gebelik belirtilerini yoğun olarak yaşadığı bir dönemdir. Bu sebeple de anne adayları yemek yemekte güçlük çekebilir ve bebeklerini yetersiz beslediğini düşünebilir. Bu süreçte anne adayları her şeyi yemek için kendilerini zorlamamalıdır. Bu dönemde sık sık yemek yemelisiniz. Kan şekerini düşürmemek için dengeli yemek yemelidir. Sebze ve meyve tüketimini arttırın. Bu dönemde yetersiz beslenmek ciddi sorunlara neden olabilir.

Gebeliğin 3. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir. Protein açısından zengin olan yağlar da tüketilebilir.  Örnek olarak günlük protein ihtiyacını karşılamak için. Kolin ve dokosaheksaenoik asit (DHA), fetal gelişim döneminde ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğin beyin gelişiminin hızla devam ettiği gebeliğin 10. haftasında, beyin gelişimini destekleyecek gıdalar tüketmek oldukça önem teşkil etmektedir. Potasyum açısından zengin gıdalara yönelin.

Gebeliğin 4. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Folik asit alımınız da doktorunuzun tavsiyesiyle 3. Aydan itibaren artık bitmiş olacaktır. 4. aydan itibaren Folik Asit kullanmanıza gerek kalmaz.Eğer kramp sorununuz başladıysa, kramp sorunlarına karşı beslenmenizde magnezyum ve potasyumu yeterli miktarda aldığınızdan emin olmakta fayda var. Kuru baklagiller, tam buğday ekmeği ve kuru yemişler magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Bu bakımdan her gün 1 avuç kadar kuru yemiş tüketmeye özen gösterin. Bunun dışında tam buğday ekmeğini günde ortalama 4 dilim tükettiğinizde günlük potasyum alımınıza ciddi anlamda destek olacaktır. Ayrıca günde 1 porsiyon kuru baklagiller de hem posa hem de potasyum alımı için ve bitkisel protein olduğu için gerçekten çok faydalı ve yeterli olur. Gebeliğin 4.ayında sık sık beslenmek son derece önemlidir.

Gebeliğin 5. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamileliğin beşinci ayında yine omega 3 alımı çok çok önemli haftanın 2 günü hatta 3 günü balık tüketmek gerçekten önem teşkil etmektedir. Bu aylarda yine su alımı oldukça önemli gün içerisinde iki buçuk hatta 3 litreye kadar su ihtiyacımızı arttırabiliriz. Konserve besinlerden zaten uzak durmamız gerektiğini daha önceki aylarda söylemiştik beşinci aya geldiğiniz için yine önem teşkil etmekte ve konservelerden uzak durmanız gerekmekte. Hatırlatmış olmakta fayda var konserve besin ve konserve balık metal kontaminasyon ondan dolayı uzak durmakta fayda var.

Gebeliğin 6. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Artık altıncı aydasınız ve doğumunuza üç, üç buçuk ay kalmış durumda. Hamileliğin altıncı ayı itibariyle demir depolarının gerçekten dolu olması çok önemli. Demir içeren besinler; yumurta, kırmızı et, hindi eti kuru baklagiller.. Bunları düzenli olarak tüketmekte fayda var ve demir depolarının aslında dolu olması için bizim C vitaminini de yüksek miktarda almamız gerekir. Hem C vitamini alımınız zaten ihtiyaç olarak artmakta hemd e demir’in emilimini arttırdığı için de özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler , kivi , turunçgiller C vitamini açısından yüksek olan besinler bol miktarda ve gün içerisinde tüketmek iyi olur. Tam tahıllı besinler özellikle magnezyum ve potasyum açısından yüksek olan besinleri sık tüketmenizde fayda var.

Gebeliğin 7. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Son 1-2 ayda Probiyotik desteğinin gerçekten çok fazla olumlu etkisi bulunmaktadır. Yedinci ay itibariyle vitamin ve mineral ihtiyacımız artık daha fazla artmakta. C vitamininin daha fazla almalıyız. Özellikle her gün bir tane kivi tüketmek salatalarınız da koyu yeşil yapraklı sebzeler , roka , tere maydanoz gibi sebzeleri hem kahvaltılarda hem de öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka tüketmeye özen gösterin. Ahududular, kuşkonmaz, tuzlu su balıkları, yağsız sığır eti ve sığır eti karaciğeri, tavuk, süt, yumurta, pancar, kereviz, pırasa, domates, patates, tahıllar yedi aylık gebelik beslenmesi için uygun gıdalardır. Sarımsak, fındık, soya fasulyesi, mercimek, yeşil çay da yeterince tüketilmelidir. En zengin çinko kaynağının buğday kepeği olduğunu unutmayın. Bebeğinizin bilişsel ve görsel gelişmesi hızla ilerlediği için omega 3 yağ asitlerine en çok ihtiyaç duyacağınız dönemdesiniz. Balık, ceviz ve deniz ürünleri zengin omega 3 kaynağıdır.

Gebeliğin 8. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Sekizinci ayda artık ödem şikayetlerimiz başlayabilmek de veya eğer bir önceki ayda başladıysa da sekizinci ayda arta bilmektedir. Ödemle ilgili de belki sorunlar yaşayabiliriz ödeme karşı fazla miktarda tuz ve şeker tüketiminden özellikle kaçınmamız gerekiyor ve ödem atıcı bazı besinler tüketebiliriz. Örneğin ananas ilk etapta aslında aklınıza ananas gelmemeli hem A vitamini açısından çok zengindir ve bağışıklık sistemimizi fayda sağlayacaktır. Kuru baklagiller gibi veya kükürtlü sebzeler dediğimiz brokoli, karnıbahar, pırasa gibi özellikle gaz yapan sebzelerde çok fazla tercih etmek yerine bunların yerine kabak gibi ıspanak gibi sebzeleri tercih etmek bize daha çok yardımcı olacaktır.Kalsiyum alımı yine bu ayda da çok önemli kemik sağlığımız ve aynı zamanda bebeğin kemik sağlığı için günlük kalsiyum ihtiyacını da mutlaka karşılamalıyız. Öğle ve akşam birer kase yoğurt aralarda bir bardak süt ve kahvaltılarda tükettiğimiz peynir kalsiyum ihtiyacımızı güzel bir şekilde karşılayacaktır.

Gebeliğin 9. Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Dokuzuncu ayda artık gerçekten besin tüketimine diğer aylara nazaran çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Su tüketimine diğer aylarda olduğu gibi yine dikkat etmeliyiz zaten ağız kuruluğu daha çok su içme ihtiyacı ferahlama ihtiyacı olabilmekte. Bu yüzden aralarda birer bardak şeklinde su tüketmekte hem kabızlığa karşı bizi koruyacaktır. Dokuzuncu ayda hem bağışıklık sistemimiz için hem de kabızlık ve hemoroid tarzı bir şikayet yaşamamak için Probiyotik destek çok önemli doktorunuzun da ve diyetisyenin izinde tavsiye edeceği şekilde bir Probiyotik desteği almanızda fayda var. Bebeğinizin beyin gelişimi için Omega 3 desteği ve B12 desteği gerçekten çok önemli.

Aile hekimlerinin üç günlük iş bırakma eylemi başladı Ekrem İmamoğlu randevu istedi, Devlet Bahçeli reddetti İzmir'deki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama meydana geldi MHP Genel Merkezi'nden babamın resmini indirin! ÖTV’siz araçta limit 2.3 milyon TL oluyor MHP'ye Erdoğan'a çalıştığı kadar çalışmadı