Geçmişten günümüze Kudüs meselesi
İsrail'in 14 Mayıs 1948'de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından bölgede sular durulmuyor. 14 Mayıs İsrail için kuruluş yıl dönümü olarak anılırken, Filistin halkı için Nekbe yani 'Büyük Felaketin' yıl dönümü olarak protestolar eşliğinde geçiyor.
İsrail'in 14 Mayıs 1948'de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından bölgede sular durulmuyor. 14 Mayıs İsrail için kuruluş yılı olarak anılırken, Filistin halkı için Nekbe yani 'Büyük Felaketin' yıl dönümü olarak protestolar eşliğinde geçiyor.
NEKBE NEDİR?
İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 1948 yılında Araplar ve İsrail arasında savaş başladı. Bugün Yafa, Hayfa ve diğer İsrail kentleri o dönemde Filistin toprağıydı. Bu savaş yüzünden yüzbinlerce Filistin evlerini ve hayatlarını kaybetti.
Bu savaşın ardından Filistinliler, İsrail Devleti'nin kuruluş yıl dönümü olan 14 Mayıs'ın bir gün sonrası yani 15 Mayıs'ı Nekbe 'Büyük Felaket' olarak ilan etti. Nekbe ilk kez 1998 yılında kutlandı.
TRUMP'IN KUDÜS KARARI
İsrail, Filistin gerilimi devam ederken ABD Başkanı Donald Trump Kudüs'ü İsrail 'in başkenti olarak tanıyacağını ve elçiliğini taşıyacağını ilan etmesi dünyadan tepki çekmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, "İsrail Filistin barışı için çalışmaya devam edeceğiz. Ortadoğu barışı için elimden geleni yapacağım. İsrail Filistin çatışmasına çözüm bulunacak. İsrail'in başkenti olarak tanıyacaktı. Bu yasa kongreden büyük çoğunlukla çıkmıştı. ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararından bertaraf ettiler. Kudüs'ün bu şekilde tanınması gecikti. Bazıları cesaretleri yok dediler. Şimdi İsrail ile Filistin arasında barış anlaşması çalışmaları var. Atılan bu adımı ABD'nin çıkarına olarak görüyorum. İsrail bağımsız ve egemen bir devlettir. Bu şehir başbakan ve cumhurbaşkanının evinin olduğu yerdir. Kudüs İsrail'in başkentidir. Bundan fazlası da değildir, azı da değildir. Bu bu kadardır.Bu Kudüs büyükelçilik yasası ile de uyumludur." açıklamasında bulunmuştu.
TRUMP'IN KARARI DÜNYADAN TEPKİ ÇEKTİ
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: ABD'nin tek yanlı kararını desteklemiyoruz.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: İki devletli çözümden başka alternatif yok.
İsrail Başbakanı Netanyahu ABD'nin Kudüs'ü başkent olarak tanımasının ardından yaptığı açıklamada memnuniyetini dile getirerek, " Tarihi bir adım. Diğer ülkeler de büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımalı" dedi.
Mısır: ABD'nin Kudüs kararını reddediyoruz
İran: Trump'ın Kudüs'ü tanıma kararı BM kararlarının açık ihlalidir.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararını desteklemediklerini açıkladı.
Hamas lideri İsmail Haniye tüm Filistinlilere İsrail'e karşı 'yeni bir intifada' çağrısı yaptı
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İİT OLAĞANÜSTÜ GÜMDEMLE TOPLADI
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı çağrı ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda olağanüstü toplandı. İstanbul'daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesinin sonuç bildirisinde, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edildi.
İSRAİL'İN 70. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE ABD ELÇİLİĞİNİ AÇTI
Birçok ülke tarafında ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşınması kabul görmedi. Buna rağmen ABD, 14 Mayıs İsrail'in kuruluşunun (Filistin-Nekbe) 70. yılında elçiliğini Kudüs'e taşıyarak açılışını yaptı.
İsrail merkezli Haaretz'in verdiği listeye göre Kudüs'e temsilci gönderen 32 ülke şunlar:
Cezayir, Angola, Avusturya, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Gürcistan, Guatemala, Honduras, Macaristan, Kenya, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Filipinler, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Güney Sudan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya ve Zambia.
Elçiliğin açılmasını protesto eden Filistin halkına İsrail'in kolluk kuvvetleri gerçek mermilerle müdahale etti. Olaylarda 55 Filistinli sivil hayatını kaybetti.