Grip aşısı nedir, ne zaman yaptırılmalıdır?

Soğuk havalarla birlikte grip de kapıya dayandı. Nasıl önlem almalı? Grip aşısı hastalıkla mücadelede etkili olur mu? Grip aşısı nedir, ne zaman yaptırılmalı?

Havaların soğumasıyla bir solunum yolu rahatsızlığı olan grip giderek yayılırken, bu hastalıktan korunma yöntemleri de araştırılmakta. Grip aşısı o yöntemlerden biri. Sağlıklı beslenme, C vitamini tüketme gibi doğal yöntemler hastalık sürecinin atlatılmasında etkili olurken, hastalığı daha bulaşmadan engelleyecek çözüm yolları da aranıyor. Grip aşısı yaptırmak yüzde 70-90 oranında bağışıklığı artırarak vücudun direncinde etkin bir rol oynuyor. Peki grip aşısı ne zaman yaptırılmalı?

Grip aşısı nedir, ne zaman yaptırılmalıdır? Ne kadar etkili ve gerçekten gerekli mi? Yapılan araştırmalara göre grip aşısı, insanların yüzde 80'inde bu hastalığa karşı bağışıklık sağlar. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ağır olarak geçirilen gribe karşı aşıyla önlem almak yararlı olacaktır. Öyle ki yaşlılarda görülen zatüre, kalp krizi, felç ve ölüme kadar götüren hastalıklar için önemli ölçüde koruma sağladığı bilinmektedir.

GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMALI

Grip aşısını herkes yaptırabilir ama özellikle hamileler, 50 yaşın üstündeki kişiler, kronik hastalığı olanlar ve sağlık alanında çalışanların yaptırması gerekir.

GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMAMALI

Grip aşısına karşı daha önce alerjik reaksiyon gösterenler kesinlikle aşı olmamalı. Öte yandan ateşli hastalık geçirilen dönemde uygulanmaması gerekmektedir. Tam iyileşmenin sağlanmasının üzerinden bir hafta geçtikten sonra uygulanması daha uygundur.

4 ayın altındaki hamileler ile 6 ayın altındaki bebeklere de grip aşısı yapılmaz.

Öte yandan aşınını etkisi anında görülmez. Yaptırıldıktan yaklaşık 15-21 gün sonrasında koruma sağlamaya başlar.

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPTIRILMALI

Salgınların daha çok aralık ve mart aylarında görülmesi nedeniyle grip aşısı, eylül ve ekim aylarında uygulanırsa daha etkin olacaktır. Zira salgından en az üç ay öncesi bağışık olmak gerekir.

NASIL UYGULANIR?

Aşı, erişkinlerde omuz kasına ya da deri altına yapılırken, iki yaşın altındaki çocuklarda iç bacak kaslarına uygulanır.

GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Aşı yerinde ağrı, sertlik, şişlik, morarma ve kızarma lokal olan yan etkilerdir. Bu tür komplikasyonların tedavisinde kolonyalı pamuk ile kompres yapmak etkili olacaktır.

Aşıyı takip eden ilk günler içinde ateş, yaygın ağrılar, yorgunluk, terleme, genel ya da sistemik yan etkilerdir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Gerekirse paracetamol kullanılır.

Grip aşısı alerjiye de yol açabilir. Yumurta ya da adjuvan alerjisine bağlı olarak döküntü, ateş, nefes darlığı olabilir. Alerjik reaksiyon gösterenlere bir daha aşı uygulanmamalıdır. Öte yandan MS hastalığı gibi bazı nörolojik hastalıkları provoke edebilir.

Son olarak, grip aşısından sonra hepatit ve HIV testleri yanıltıcı sonuçlar verebilir. Böyle durumlarda bu testler, farklı yöntemlerle tekrar edilmelidirler.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu