Grip aşısı olmalı mı? Kimler grip aşısı olamaz?
Grip aşısı bir solunum yolu hastalığı olan gribe karşı yüzde 90'a varan koruma sağlar. Peki grip aşısı olmak gerçekten gerekli mi? Kimler grip aşısı olmamalı?
Soğuk havalarla birlikte grip de kapıya dayandı. Grip olmamak için birbirinden farklı yöntemler deneyen insanlar için bir alternatif de grip aşısı. Öyle ki doktorlar da bunu öneriyor ve teşvik ediyor. Grip aşısı yaptırmak yüzde 70-90 oranında bağışıklığı artırarak vücudun direncinde etkin bir rol oynuyor. Peki gerçekten gerekli mi? Kimler grip aşısı olmalı, kimler olmamalı?
Yapılan araştırmalara göre grip aşısı tamamıyla hastalığı önleyemiyor ama kişiden kişiye değişkenlik gösteren bağışıklık güçlendirme oranı yüzde 70 ila yüzde 90 arasında değişiklik gösteriyor. Ancak özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ağır olarak geçirilen gribe karşı aşıyla önlem almak yararlı olacaktır. Öyle ki yaşlılarda görülen zatüre, kalp krizi, felç ve ölüme kadar götüren hastalıklar için önemli ölçüde koruma sağladığı bilinmektedir. Peki kimler grip aşısı olabilir, kimler olamaz?
GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMALI
Grip aşısını herkes yaptırabilir ama özellikle hamileler, 50 yaşın üstündeki kişiler, kronik hastalığı olanlar ve sağlık alanında çalışanların yaptırması gerekir.
GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMAMALI
Daha önce alerjik reaksiyon gösterenler kesinlikle grip aşısı olmamalı. Öte yandan ateşli hastalık geçirilen dönemde uygulanmaması gerekmektedir. Tam iyileşmenin sağlanmasının üzerinden bir hafta geçtikten sonra uygulanması daha uygundur.
4 ayın altındaki hamileler ile 6 ayın altındaki bebeklere de grip aşısı yapılmaz.
Öte yandan aşınını etkisi anında görülmez. Yaptırıldıktan yaklaşık 15-21 gün sonrasında koruma sağlamaya başlar.
GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPTIRILMALI
Salgınların daha çok aralık ve mart aylarında görülmesi nedeniyle grip aşısı, eylül ve ekim aylarında uygulanırsa daha etkin olacaktır. Zira salgından en az üç ay öncesi bağışık olmak gerekir.
NASIL UYGULANIR?
Aşı, erişkinlerde omuz kasına ya da deri altına yapılırken, iki yaşın altındaki çocuklarda iç bacak kaslarına uygulanır.
CANAN KARATAY'DAN GRİP AŞISI AÇIKLAMASI
Çoğu hekim yaşlıların bu aşıyı yaptırması gerektiğini savunurken Canan Karatay tam aksi görüşünde. Zira konuya dair açıklama yapan Karatay, "Ben grip aşısına karşıyım. Yaşlıların grip aşısını yaptırmaması lazım. Çünkü içinde alüminyum var. Alüminyum da Alzheimer yapar, alüminyumu insan vücuduna enjekte edemezsiniz. Yaşlılar, doğal olarak köy tereyağı, zeytinyağı tükettiği zaman bağışıklık sistemi zaten güçleniyor, aşıyla güçlenmez bağışıklık sistemi" şeklinde kouşmuştu.
Bunun üzerine, Sağlık Bakanlığı Danışma Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Prof. Dr. Canan Karatay'ın aşı ile alakalı açıklamalarıyla, kişilerin hayatlarını ve sağlığını tehlikeye attığını belirterek, suç duyurusunda bulunmuştu.