Grip aşısının faydaları neler? Grip aşısı olmalı mıyım?

Kış aylarının sinsi bulaşıcı hastalıklarından biri olan grip aşısının faydalarını biliyor musunuz?

Mevsimsel olarak ortaya çıkan grip insanı yakaladığı andan itibaren yaşam kalitesini düşürüyor. Sürekli baş ağrısına, burun akıntısına ve halsizliğe neden oluyor. Bağışıklık sistemiyle yakından ilgili olan grip için bir takım önemler alınabiliyor. Bunlardan biri de grip aşısı. Peki ya grip aşısının faydaları neler? Grip aşışı yaptırmalı mıyız? Sizler için bu soruların yanıtını aradık.

Grip nedir?

Grip, İnfluenza dediğimiz virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlar yapan bir infeksiyon hastalığıdır.

Grip Aşısının Özellikleri ve Faydaları Neler?

Grip aşısı inaktive (ölü) bir aşıdır ve her yıl tek doz olarak uygulanması önerilmektedir. Grip aşısının her yıl tek doz olarak uygulanmasının önerilmesinin nedeni grip virüsünün (influenza virüsü) hemen her yıl genetik yapısını değiştirmesi ve farklı bir virüs olarak ortaya çıkmasıdır. Her yılın grip aşısı içerik olarak birbirinden farklılık gösterir. 2005 yılının grip aşısı ülkemizde Eylül ayında piyasaya çıkmıştır.

8 Yaş Çocuklar İçin Dikkat

Grip aşısı 8 yaş altındaki çocuklara ilk kez uygulanacağı zaman bir ay ara ile iki doz olarak önerilmektedir. Takip eden senelerde tek doz aşı uygulanması yeterli olmaktadır.  8 yaşından büyük çocuklara ve erişkinlere grip aşısı ilk kez uygulanacağı zaman da dahil olmak üzere tek doz olarak önerilmektedir. 3 yaşın altındaki çocuklara grip aşısı yarım doz olarak uygulanmalıdır.

Bilim adamları hastalığı önlemek için kullanılan altı ayrı çeşit grip aşısını bire düşürmek konusunda yeni bir gelişme katettiler. Belçikalı bilim adamlarına göre, "hemagglutinine" ve "neuraminidase" proteinlerinin bileşiminden oluşan M2 proteinin aşı solüsyonlarında kullanılması sayesinde, insanlar tek bir aşı ile gribe karşı önlem alabilecekler. Bugüne kadar hastalığı önlemek amacıyla piyasadaki altı çeşit aşıdan birini kullanabilmek için bazı testlerden geçmek ve uygun aşı çeşidi belirlemek gerekiyordu.

Aşı, bir önceki senede en sık karşılaşılan virüs tipine karşı, Dünya Sağlık Örgütü"nün önerileri doğrultusunda hazırlanmaktadır. Her yıl Ekim-Kasım aylarında tek doz şeklinde yapılmalıdır. Aşı ile koruyuculuk sağlıklı kişilerde %80"lere varmaktadır; yaş ilerledikçe koruyuculuk %50-60"lara inmekle birlikte hastalığın hafif geçirilmesi sağlanmaktadır.

Grip Aşısı Hastalıklardan Koruyor

Grip aşısının etkinliği dolaşımdaki virüs tipleri ile uyuma, yaşa ve aşılanan kişinin sağlık durumuna göre değişmekle birlikte %70-90’dır. Sağlıklı erişkinlerin %90’ını hastalıktan korumaktadır. Yaşlılar ve altta yatan hastalığı olan kişilerde gribe karşı koruyuculuk oranı bir miktar azalmakla birlikte grip nedeniyle gelişebilecek komplikasyon ve ölümleri önlemekte etkindir.

Yaşlılarda hastaneye yatışları %50-60, ölümleri %80 oranında azaltmaktadır. Grip aşısının uygulanması için en uygun zamanlar Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır. Ancak salgınlar Mart-Nisan aylarına kadar devam edebildiği için hastalığı geçirmedikçe ve aşı bulunabildiği sürece Ocak-Şubat ayları ve sonrasında da aşı uygulanabilmektedir. Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekmektedir.

Grip Aşısının Yan Etki Göstereceği Durumlar

- Yumurta alerjisi olanlar

- Aşıya karşı alerjisi olanlar

- Ateşli hastalık geçirmekte olanlar

- 4 ayın altındaki hamileler

- 6 ayın altındaki bebekler

- Aşıdan sonra grip tablosu yaşayanlar

Grip Aşısı Yaptırması Gerekenler

- 65 yaş üzerinde herkes

- Kronik hastalığı olanlar

- Bağışıklığı zayıflamış olanlar

- Bakım evlerinde kalanlar

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu