Hıdırellez nedir? 2018 Hıdırellez ne zaman?

Sıcaklarının gelişini simgeleyen Hıdırellez nedir? Hıdırellez ne zaman? Sizler için derledik...

Soğuk havalarını gidişini, yaz mevsiminin ve sıcak havalarının gelişini simgeleyen Hıdırellez, Türk dünyasında kutlanan bayramlardan biridir. Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluştukları gün olarak ifade ediliri.  

Hıdırellez, Hızır ve İlyas peygamberin sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu kişidir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür.

 HIDIRELLEZ NE ZAMAN ve NASIL KUTLANILIR?

 Sıcak havanın sembolü olan Hıdırellez, 2018 yılında 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayıp, 6 Mayıs Pazar günü sonra erecek. Hıdırellez zamanında baharın taze bitkilerini yeme ya da taze kuzu eti yeme âdeti vardır. Baharın ilk kuzusu yendiği zaman sağlı ve şifa bulunduğu belirtilir. Hıdırellez gününde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır. Hıdrellez gecesi ise Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır.

 Hıdırellez zamanında yaygın bir inanış türü olarak yemek kaplarının, ambarlarının ve para keselerini ağzı açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar

Hıdırellez günü Anadolu’da bazı yerlerde duaların kabul olması amacıyla sadaka verme, oruç tutuma ve kurban kesme adetleri vardır.

 Hıdırellez’in kirli bir yere uğramayacağı ifade edilerek evler temizlenir ve temiz elbiseler giyilir .

 Hıdırellez’de yapılan ve bunula simgeleşen ateş üzerinden atlama geleneği ile ateşin üzerinde atlayan kişi nazardan ve hastalıklardan korunur

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde bir deprem