Hikikomori nedir, belirtileri nelerdir? Hikikomori olan kişi nasıl anlaşılır?
Hikikomori hastalığının Japonca anlamı “elini, ayağını çekmek”. Peki ya bu hastalığın belirtileri neler?
Japonca’da anlamı “elini ayağını çekmek” olan günümüz hastalığı hikikomoriyi mercek altına aldık. Bu hastalığa yakalanan kişiler kendini sanal aleme kaptırıyor ve tabiri caizse gerçek dünyadan kopuyor. Günümüzde gençler arasında yoğunlaşan ve özellikle teknolojiyi kullanan ülkelerde tehlikeli boyutlara ulaşan bir hastalık. Bu tehlike sadece başka ülkedeki gençleri değil ülkemizdeki gençler için de tehlike oluşturuyor.
Hikikomori Nedir?
Teknolojinin yarattığı bir hastalık olarak görülen hikikomori, kişinin bilgisayar ekranı ile sanal alemde iletişim bağımlılığı geliştirip, kendini sosyal çevreye kapatmasıdır. Bu bağımlı iletişim öyle bir hale geliyor ki, kişi yaşamdaki tüm sorumluluklarını ertelemeye ve aksatmaya hatta temel fizyolojik ihtiyaçlarını bile bilgisayar karşısında karşılama başlıyor. İlk başlarda birçok ihtiyacı karşılar gibi görünen ve keyif veren insan doğasına aykırı olan bu yaşam biçimi zamanla karamsarlık, mutsuzluk, yaşamdan tat almama gibi depresif bir ruh halinin gelişmesine neden oluyor.
Sosyal paylaşım alanları ve oyun bağımlısı gençler buralarda takılmayı sevdiklerini, mutlu olduklarını, mutsuzluklarını giderdiklerini söyleseler de bunların gerçek nedeni; sosyal uyumsuzluk, başarısızlık ve onaylanmama kaygısı aslında. Bir tür sosyal bozukluk olan hikikomorinin gençler arasında benimsenmesi hızlı yayılmasına neden oluyor ve bağımlılıktan kurtulmak güç duruma geliyor. Çünkü sosyal uyumsuzluk yaşayan bireyler için insani temel iletişim ihtiyacını karşılamak, sosyal yaşamda karşılanamayan başarı duygusunu yaşamak, yetersizliklerini ve olumsuz özelliklerini gizlemek gerçek dünyaya göre sanal alemde daha kolay ve güvenli görülmektedir. Kolay ve güvenli görülen sanal alemde temel ihtiyaçları tatmin etmek zamanla bir bağımlılığa dönüşmektedir.
Hikikomori teknolojinin ortaya çıkardığı bir hastalık.
Hikikomori En Çok Kadınlarda mı Yoksa Erkeklerde mi görülüyor?
Bu hastalık daha çok erkeklerde ve 15 yaş grubunda ortaya çıkıyor. 13-14 yaşlarında ön ergenlik dönemindeki erkek çocuklar, aileleri tarafından odalarında ders çalışıyor ya da dışarda gözden uzak olacağına evde olup oyun oynasın, daha güvenli diye düşünülürken zamanla bağımlılığa dönüşüyor. Bu gençler, sanal dünyanın rahatlığına alışıyorlar. Bilgisayarın başında kendi krallığını kuruyor, her şeyi kendi istediği biçimde kurgulayıp, yönetebiliyor ve kimse onlara karşı çıkmıyor. Kendini hayal ettiği biçimde, ideal kimliği ile tanıtıp buna uygun eleştirisiz, onaylanan tepkilerle egosunu parlatabiliyor.
Hikikomori Belirtileri Neler?
Sağlıklı bir egoya sahip olmayan bireyler, insanın en temel ihtiyaçlarından biri olan kendinden daha büyük bir bütüne ait olma ihtiyacını karşılamakta zorlanırlar. Bu bireyler, yaralı egolarını daha da yaralayacak durumlardan kaçınma eğilimiyle diğerlerinden uzak kalmaya çalışırlar. Utanç verici bir duruma düşme, eleştirilme, reddedilme, beğenilmeme, onaylanmama, alay edilme, rezil olma, olumsuz değerlendirilme gibi korkular geliştirirler. Zamanla içe çekilme ve sosyal izolasyon yaşamlarının geneline yayılır.
Diğerleri tarafından onaylanmayacağı, hata yapacağı, eleştirileceği, küçük düşeceği, beğenilmeyeceği, reddedileceği gibi kaygı ve korkulara sahip birey, gerçek sosyal çevrede var olamayacağı için bunu sanal alemde gerçekleştirerek var olacaktır. Sanal alemin rahatlığına alışan gençler bilgisayarda kendilerine bir başka dünya yaratıyorlar.