HIV virüsü bulaştıktan sonra vücutta ne tür değişiklikler olur?

Vücudun doğal savunma sistemi olan bağışıklık sistemine saldıran en tehlikeli virüslerden biri olan HIV virüsü bulaştıktan sonra vücutta ne tür değişiklikler olur, anneden bebeğe geçer mi?

HIV virüsü vücudun hastalıklarla olan mücadelesinde zorluk çıkaran virüstür. Vücudun doğal savunma sistemi olan bağışıklık sistemine saldırır ve bağışıklık sistemini savunmasız bırakır. HIV virüsü bağışıklık sistemine zarar verdiğinde hastalığı yavaşlatan ve durduran ilaç tedavisi uygulanır. Eğer HIV virüsü tedavi edilmezse bağışıklık sistemini çökertir ve ilerleyen süreçte edinilmiş bağışıklık yetmezliği sendromu olan AIDS’e yol açar. HIV ( Human Immunodeficieny Virus)  kelime anlamı olarak ‘insan bağışıklık yetmezliği virüsü’nü ifade eder.

HIV virüsü nasıl bulaşır?

HIV enfeksiyonu kan, meni ve vajinal yollar ile bulaşır.

-Çoğu kişiye HIV, korunmasız cinsel ilişkiler sonrası bulaşır.

-HIV bulaşmış kişinin ilaç iğneleri virüs taşır.

-Hamilelik, doğum ya da emzirme dönemlerinde anneden çocuğa HIV virüsü bulaşabilir.

-HIV, vücut dışarısında canlı kalmaz. Bu yüzden öpüşme gibi yüzeysel temaslarda ya da HIV bulaşan kişinin yemeğinden yeme gibi durumlarda enfeksiyon kapma riski yoktur.

HIV virüsü bulaştıktan sonra vücutta ne tür değişiklikler olur?

HIV erken dönemde belirti göstermeyebilir. HIV enfeksiyonunun belirtilerini yaşayanlar başta bir tür grip yaşadıklarını düşünerek yanılabilirler. Belirtiler, kişide HIV virüsü bulaştıktan birkaç gün sonra ya da bazen haftalar sonrasında görülebilir. Genel olarak, erken dönem HIV semptomları 2-3 hafta içerisinde ortaya çıkacaktır.

Erken dönem HIV belirtileri:

-Ateş (%96)

-Lenf bezlerinde büyüme (lenfadenopati) (%74)

-Farenjit (%70)

-Deri döküntüleri (%70)

-Kas veya eklem ağrısı (%54)

-İshal (%32)

-Baş ağrısı (%32)

-Bulantı ve kusma (%27)

-Karaciğer ve dalak büyümesi (%14)

-Pamukçuk (%12)

İlk belirtiler kaybolduktan sonra, HIV bulaşmış kişide yıllarca başka semptom görülmeyebilir. Belirli bir noktadan sonra, semptomlar tekrar ortaya kalıcı olarak çıkar.

Bu dönemdeki HIV belirtileri şunlardır:

- Lenf bezlerinde büyüme ya da şişkinlik hissi

- Aşırı yorgunluk

- Kilo kaybı

- Ateş

- Gece terlemeleri

HIV nasıl anlaşılır?

HIV virüsünde uzun süreli semptomlar yaşanıyorsa ve başka bir neden bulunamamışsa bu hastalıktan şüphelenilebilir. HIV’e maruz kalındığında, virüsü yok etmek için bağışıklık sistemi antikorlar üretecektir. Bunu saptamak için idrar, tükürük veya kan testleri uygulanır. İdrar ya da tükürük testleri sonucunda HIV pozitif iseniz ardından yapılacak olan kan testiyle kesin sonuç öğrenilmiş olur. HIV antikorları genellikle kan içerisinde 3 ay içinde ortaya çıkar ancak bazen 6 ay kadar da sürebilir. HIV negatif bir sonuç çıkmasına rağmen, yine de hastalığın bulaştığı düşünüldüğü durumlarda:

- 6, 12 ve 24 haftalık testler yaptırılır.

- HIV olma ihtimaline karşılık, virüsün yayılması için önlemler alınır.

Kadınlarda HIV belirtileri

Kadınlarda da ateş, baş ağrısı ve kuvvetsizlik gibi grip benzeri belirtiler görülebilir. Bu belirtiler genelde birkaç hafta içinde geçer. Ense, koltuk altı ve kasıklarda lenf nodüllerinin şişmesi de belirtiler arasındadır çünkü lenf nodüllerimiz enfeksiyonla savaşmakla görevlidir. HIV enfeksiyonu mikroplarla savaşmayı zorlaştıracağı için enfeksiyonların fırsattan istifade ettiği sıkça görülür. Bu enfeksiyonlar arasında zatürre, tüberküloz ve hepatit C bulunuyor. Bazen de grip gibi hastalıkların belirtilerini tedavi etmek zorlaşabilir. Ateş ve gece terlemeleri sıkça görülür. HIV bulaşmış olan kadınların üreme sisteminde de sıkıntılar görülebilir. Adet döngüsü bozulabilir veya tamamen durabilir. Bakteri ve mantar enfeksiyonlarında artış görülebilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar açısından da risk artar.

Erkeklerde HIV belirtileri

Genel belirtiler erkeklerde de aynıdır. HIV ile enfekte olduğunu bilmeyen erkeklerin de virüsü başkalarına bulaştırma riski bulunmaktadır. Unutmayın, HIV kan yoluyla veya cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Prezervatifler bulaşmayı tamamen engellemese de riski oldukça azaltır.

HIV virüsü anneden bebeğe geçer mi?

HIV taşıyan ve tedavi görmeyen annelerin yaklaşık %30'u virüsü bebeklerine de verirler. Eğer anne yeni enfekte olmuş ise ya da AIDS'in ileri safhalarındaysa virüsün bebeğe geçme ihtimali daha yüksektir.

Virüsün anneden bebeğe geçmesi üç şekilde gerçekleşir:

1- Hamilelikte kan ve plasenta yolu ile

2- Doğum esnasında kan yolu ile

3- Emzirme esnasında anne virüs taşıyorsa sütünde düşük yoğunlukta HİV bulunur ve bebek süt yoluyla virüs edinebilir.

Herhalde çeteyi yakalattığım için istifamı istiyorlar Erken faiz indirimi yakalanan başarıyı zedeler Hastalar eczane eczane dolaşıyor: İlaç yok, zam beklentisi var Kendimi insan olarak görmüyorum Millet iradesi gasp ediliyor Halkla teması olmayan kibirli bir milyarder