İltica hakkı ne demek? İltica başvurusu nasıl yapılır?

15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ’cülere Yunanistan tarafından iltica hakkı verilmesinin ardından iltica hakkının ne olduğu, iltica başvurusunun nasıl yapıldığı ve iltica kabul eden ülkelerin hangileri olduğu merak konusu oldu. Tüm detaylar azonceoldu.com’da!

15 Temmuz’da FETÖ tarafından yapılan darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan darbeci askerlere iltica hakkı verilmesine hükmedildi. Bunun üzerine iltica hakkı merak edilmeye başladı. Peki ya iltica hakkı nedir, nasıl alınır? 

İltica Hakkı Nedir?

Sığınma hakkı ya da iltica hakkı, kimi ülkelerin önceden belirlenmiş koşullara uygun başvurularda bulunan kimselere verdiği hukuki ve politik bir haktır. Yaşadıkları ülkede cinsel, ırksal, dinsel, politik, kültürel ayrımcılıklara uğradığını gösteren belgelerle hak veren ülkelerin adli makamlarına başvuran kimselerin başvuruları ülkenin ilgili komisyonlarınca incelenir ve eğer kabul görürse kişiye sığınma hakkı verilir. Böylece kişi söz konusu devletin koruması altına girer. Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan iç savaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.

İltica Başvurusu Nasıl Yapılır?

İltica hakkı almak kolay bir işlem değildir. Sığınmacı olarak kabul edilmek için ülkenizden ayrılmanız ve başka bir ülkeye giriş yapmanız gerekir. Bu süreç oldukça zor ve tehlikeli olabilir. Sığınma talebinde bulunacağınız veya geçiş yapacağınız (transit) ülkelerde mali zorluklar, tecrit, yalnızlık, dışlanma ve hepimizin evden uzaktayken karşılaştığı diğer birçok zorlukla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunu belirtmemizin sebebi, içinde bulunduğunuz zorlu ve tehlikeli şartlardan kaçıp kurtulmanız konusunda cesaretinizi kırmak değil.

Ancak sahip olduğunuz koşulları ve seçenekleri değerlendirirken hangi zorluklarla karşılaşabileceğinizi düşünmeniz ve bilmeniz oldukça önemlidir. Türkiye’de iltica hakkı almak için sığınma başvurusunu, BMMYK Ankara ve BMMYK’nin illerdeki uygulama ortaklarına (SGDD - Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği şubeleri ve İKGV - İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı şubeleri) sözlü veya yazılı olarak bildirebilirsiniz. BMMYK kaydının Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD-ASAM) Ankara’da bulunan ofisine gelerek yaptırılması gerekmektedir.

-Sığınma başvurunuzu destekleyeceğini düşündüğünüz tüm belgeleri kayıt ve/veya statü belirleme görüşmesi sırasında sunabilirsiniz. Sunulan belgelerin kopyaları alınarak dosyanıza konulacak ve belgelerin kendisi kişiye geri verilecektir.

-Kayıt görüşmesi sonrasında üzerinde BMMYK dosya numarasının olduğu sığınmacı belgesi kişiye verilecektir.

Herhalde çeteyi yakalattığım için istifamı istiyorlar Erken faiz indirimi yakalanan başarıyı zedeler Hastalar eczane eczane dolaşıyor: İlaç yok, zam beklentisi var Arsenal – Nottingham Forest Maç Kadrosu, saat kaçta? Arsenal –Nottingham Forest Canlı İzle Manchester City–Tottenham maçı ne zaman, saat kaçta, nerede? Manchester City–Tottenham izl Kendimi insan olarak görmüyorum