Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi’nin önemi ve okunacak dualar
Ramazan ayının en önemli ve anlamlı günlerinden biri kuşkusuz Kadir Gecesi. Ramazan ayının bitmesine çok az bir zaman kala insanlar bu önemli gecenin ne zaman ihya edileceğini araştırmaya başladı. Ramazan ayının 27.gecesine denk gelen Kadir Gecesi ne zaman? Bugünün önemi nedir, hangi dualar okunur?
İslam dünyasının en önemli günlerinden biri olan Kadir Gecesi yaklaştı. 11 ayın sultanı Ramazan ayının 27.gecesine denk gelen Kadir Gecesi’nin önemi Kur’an-ı Kerim’in bu ayda nüzuludur. Şimdi birlikte haziranın hangi gününe denk geldiğini, önemini ve okunacak duaları öğrenelim.
Kadir Gecesi ne zaman?
Ramazan ayının başlangıç tarihinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmasının ardından gözler Kadir Gecesi’nin ne zaman idrak edileceğine çevrildi. Kadir Gecesi bu yıl, 10 Haziran Pazar günü idrak edilecek. Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Paygamber efendimiz Hz. Muhammed Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.
Kadir Gecesi alametleri nelerdir?
1- Denizlerin suyu tatlılaşır.
2- Kadir gecesi hava açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur bulut olmaz. Yağmur ve rüzgar da olmaz.
3- Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.
4- Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen alimler olmuştur.
Kadir Gecesi’nin önemi nedir?
Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece gerçekleştirilecek ibadetler diğer günlere göre daha faziletlidir. Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in vahiy yoluyla Peygamber Efendimize gönderilmeye başlandığı gecedir. Kadir gecesinden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın doksan yedinci suresi olan beş ayetlik Kadr Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği kadir gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadr, ‘azamet' ve ‘şeref' demektir. Kadir Suresinde Kur’an’ın kadir gecesinde indirildiğinden, kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğundan, kadir gecesinin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir.
Kadir(Kadr) Suresi Okunuşu
Bismillahirrahmânirrahîm.
1) İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
2) Ve ma edrake ma leyletülkadr
3) Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4) Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
5) Selamün hiye hatta matle’ılfecr
Kadir Suresi Anlamı (Meali)
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
1) Elhak biz indirdik onu kadir gecesî.
2) Ne bilirdi ki sana? ne kadir gecesi?
3) Bin aydan hayırdır o kadir gecesi.
4) İner peyderpey melâike ve ruh onda, izniyle Rablerinin her bir emirden.
5) Bir selâmdır o tâ tan atana kadar.
Kadir Gecesi yapılacak ibadetler ve okunacak dualar
“Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur”ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir.”
Kadir Gecesi’nde dua sünnettir. Kadir Gecesi duaların kabul olunduğu mübarek anlardan biridir. Süfyan-ı Sevrî demiştir ki, o gece dua etmek, namaz kılmaktan daha sevaptır. Kim Kur'ân-ı Kerim okuyup da dua ederse güzel olur. Kur'an- Kerim nazil olmaya başladığı gece olan Kadir Gecesi'nde Kur'an okumak gerekir.
Kadir Gecesi namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?
Kadir gecesinde evvela bir tesbih namazı kılınmalı ve daha sonra bu geceye ait kılınacak dört rekat namaz kılınmalıdır. Bu namaz Yatsı namazından sonra dolayısıyla teravih namazından sonra kılınabileceği gibi teheccüd vakinde yani sahur vaktinde de kılınabilir. Kadir gecesi namazına İki rek'atte bir selâm verilerek kılınır.
1'nci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü,
2'nci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 Kulhüva'llâhü ehad...
3.ve 4. rek'atlar da aynen kılınır.
Bu namaza şöyle niyet edilir: "Yâ Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, rahmet-i ilâhiyen hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle. Afv-ı ilâhiyene, feyz-i ilâhiyene mazhar eylediğin zümreye ilhak eyle."
Namazdan sonra, bir defa:
ٱَللهُ اَكْبَرُ ٱَللهُ اَكْبَرُ لاَ اِلٰهَ اِلاَّ ٱللهُ وَٱللهُ اَكْبَرُ ٱَللهُ اَكْبَرُ وَِللهِ ٱلْحَمْدُ
"Allâhü Ekber, Allâhü Ekber. Lâ ilâhe ille'llâhü vAllâhü Ekber. Allâhü Ekber ve lillâhi'lhamd."
100 İnnâ enzelnâhü...
100 Elem neşrahleke...
100 defa:
ٱَللّٰهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ ٱلْعَفْوَ فَٱعْفُ عَنِّى
"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fâ'fü annî" okunur ve iltica edilir.