Kanal İstanbul hangi ilçelerden geçecek?

İstanbul'un en büyük projelerinden biri olan Kanal İstanbul hangi ilçelerden geçecek? Detaylar haberimizde.

İstanbul'da yapılacak olan Kanal İstanbul projesinin detayları netleşmeye başladı. Peki Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul hangi ilçelerden geçecek? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

Kanal İstanbul Projesi Nedir?

Döneminde, 'İkinci Haliç Projesi' olarak duyurulan Kanal İstanbul projesi, Kanal İstanbul, İstanbul'da yapılması düşünülen bir suyolu projesidir. 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje"si olarak basına yansımış; ancak projenin adı, içeriği ve yeri uzun süre gizli tutulmuştur. 27 Nisan 2011 tarihinde Sütlüce'de bulunan Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplantısıyla projeye ilişkin temel bilgiler açıklanmıştır. Karadeniz ve Marmara'yı yapay bir boğazla birbirine bağlama fikri 16. yüzyıldan bu yana 6 kez gündeme gelmiştir.

1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nin hayata geçirmeyi planladığı 3 büyük projeden biri Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'nü Karadeniz ve Marmara'ya bağlamaktı. 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde gündeme geldi. Dönemin iki büyük mimarı Mimar Sinan ve Nicola Parisi hazırlıklara başlanmasına rağmen savaşlardan dolayı bu projenin hayata geçmesi iptal edildi. Karadeniz ve Marmara'yı yapay bir boğazla birbirine bağlama fikri 16. yüzyıldan bu yana 6 kez gündeme gelmiştir. 1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nin hayata geçirmeyi planladığı 3 büyük projeden biri Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'nü Karadeniz ve Marmara'ya bağlamaktı. 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde gündeme geldi. Dönemin iki büyük mimarı Mimar Sinan ve Nicola Parisi hazırlıklara başlanmasına rağmen savaşlardan dolayı bu projenin hayata geçmesi iptal edildi.

Dünyada çok büyük ses getiren Kanal İstanbul projesi, Türkiye'nin yapısal anlamda yeni yerleşim birimlerinin ve yeni bir siluet kazandırmasının planlaması tüm hızıyla sürerken, ince detaylar gün geçtikçe tek tek belli oluyor.Kanal İstanbul güzergah çalışmaları tamamlandı. Bunun yanın da bir de kanalı finanse etmek amacıyla yapay adalar oluşturma fikri bulunuyor. Kanal İstanbul'da tüm çalışmalar hızla devam ediyor. 500.000 sayısından fazla insanın ikamet edecek olduğu, Kanal İstanbul güzergahı boyunca yapımı planlanmakta olan birçok proje olduğu belirtilirken, kanal etrafında da 100.000 adet yeni konutun konumlandırılacağı, Haliç benzeri bir oluşumun gündemde olduğu 6 tane köprünün olacağı belirtildi.

Konuyla alakalı son bilgiler neticesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aracıyla önceden 1.000.000 nüfusu bulunan 2 adet yeni şehir oluşumu iletilirken, son gelen açıklamalar çerçevesinde nüfusun düşüş yaşadı ve hemen ardından bu bölge üzerinde yaşayacak olan nüfus adına oluşturulması planlanmış olan spor ve kültür alanları, alışveriş ve fuar merkezi için yapılan çalışmaların bütün hızıyla devam etmekte olduğu belirtildi. Aynı doğrultuda, Terkoz gölü ve çevresinde turizm odaklı olacağı belirtilmekte olan bir de bungalov tipi evlerle doğa turizmi de gündeme gelmiş durumda. Kanal İstanbul güzergahınca hemen yanlarından yol geçirilmesinin ardından 100 metre boşluk olacağı ve bu boşluğun ardından düşük katlı yapılardan başlayıp kat sayısı 5'e ulaşan yapılar inşa edileceği ve Kanal İstanbul'un her iki yakasında 2 adet şehir merkezi bulunacağı ve o merkezlerde de 10 katlı binalar izin verileceği iletiliyor.

Kanal İstanbul Hangi İlçelerden Geçecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de 'Çılgın Proje' adıyla tanıttığı Kanal İstanbul'un güzergahının 1/100 bin ölçekli rezerv yapı planıyla Türkiye'nin yüz akı projesinin tüm ayrıntıları tek tek belirlendi. Son plana göre; Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy'den geçecek Kanal İstanbul 45.2 kilometre uzunluğunda olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını açıklayacağı projenin ihale süreci de başlatıldı. Hazırlanan 5 alternatiften seçilen Kanal İstanbul'un güzergahı resmileşti. Ve sondaj çalışmaları kapsamında ilk kazma vuruldu.

Kanal İstanbul güzergahı Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kıstaktan başlıyor. Altınşehir ve Şahintepe mahallelerinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek Kanal İstanbul, Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü'nün doğusundan Karadeniz'e ulaşacak. Proje alanı, Arnavutköy (28,6 km) Küçükçekmece (7 km), Başakşehir (6,5 km) ve Avcılar (3,1 km) ilçe sınırları içinde. Projenin, Arnavutköy'ün Baklalı, Çilingir, Dursunköy, Durusu, Karaburun, Sazlıbosna, Tayakadın, Terkos, Yeniköy; Küçükçekmece'nin Fatih, İstasyon, Kanarya, Yarımburgaz mahallelerindeki fiyatları etkilemesi bekleniyor.

Silivri, Ortaköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice olarak tespiti yapılmış olan bölgeden Karacaköy, Evcik Barajı'ndan Karadeniz'e bağlanmakta olan bölüm üzerinden istimlak edilecek arazilerin çokluğu nedeniyle vazgeçilmişti. Yeni düzenlemeyle birlikte Rezerv Alanı Karaburun'a kadar uzanış gösteriyor. Bu kapsamda Arnavutköy Belediyesi'ne gönderimi yapılan haritalar söz konusu olarak çalışmalara başlandı.

Kanal İstanbul, 6.865 hektarda, metrekare usulünden ise 68.865.000 metrekare üzerinde kurulmakta. Alan üzerinde toplam olarak 1.120.280 kişinin yaşayacağı hedefler dahilinde. 40.000.000 $'a mal olacak olan projeyle binlerce kişiye iş imkanı sağlanacak. 3. Hava alanıyla birlikte yeni bir şehrin oluşacağı Kanal İstanbul'un detayları şu şekilde:

Proje üzerinde bu güzergahın seçilmesinin en büyük sebepleri arasında, kanal aksında bulunmakta olan arazilerin %80'inin kamu arazisi olması ve orman arazisinin bulunmaması. Böylece istimlak bedeli başta olmak üzere projenin tüm maliyetinde düşüş yaşanacak. Bölge üzerinde rezerv ve ticaret alanlarıyla diğer bölgelerin çok yüksek çoğunluüu 3. Hava alanı tarzında yap-işlet-devret şeklinde yapılacak.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu