Kansere çare bulundu mu?

Tehlikeli ve ölümcül hastalıklardan biri olan kansere çare bulundu mu? Kanser ile ilgili iddialar haberimizde.

Kanser tanım olarak organ ve dokularda bulunan hücrelerin düzensiz olarak bozulması ve artmasıyla birlikte oluşan urlara deniliyor. Çok çeşitli kanser çeşitleri olmasına rağmen kanser genel olarak hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması. Kanser hastalığı ciddi rahatsızlıklara hatta ölümlere neden olabiliyor. Kısacası kanser için tedavisi çok zor olan bir hastalık diyebiliriz. Son zamanlarda ise kanser çaresi bulundu tarzında bilgiler yer alamaya başladı. Peki ya kanserin çaresiyle ilgili detaylar neler?

Bilim insanları, bağışıklık sistemini kanseri yok etmeye yönlendirecek bir metod bulduklarına inanıyorlar. Londra Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, tümörlerin en zayıf noktalarını oluşturan "tümör belirteçlerini" saptamanın yolunu buldu.

Araştırmacılar bu belirteçleri ortaya çıkararak bağışıklık sistemine "hedef göstermeyi" planlıyor. Böylece, her bir hastaya özel aşılar geliştirerek kanserle mücadelenin mümkün olacağına inanıyorlar. Ancak ayrıntıları Science dergisinde yayınlanan bu yöntemin pahalı olacağı ve henüz hastalar üzerinde denenmediği bildiriliyor. Araştırmacılar iki yıl içinde hastalar üzerinde denemelere başlamayı umuyor.

Kanser İçin Tedavi Şekli Nasıl Olacak?

Kemoterapiden farklı bir yöntem olan bağışıklık tedavisi (immunoterapi) bir süredir uygulanan ve farklı ilaçları geliştirilen bir yöntem.

Bazı immunoterapi yöntemleri ile bazı hastalarda mucizevi sonuçlar alındığı, kanserin tamamen kaybolduğu biliniyor. Bu yöntemler genelde bağışıklık sisteminin işini yapmasını engelleyen unsurları ortadan kaldırarak, kanserle vücudunun kendisinin savaşmasına imkan tanıyor.

İskoç bilim insanlarına göre ise; kanser hücrelerini öldüren, mevcut tedavilerden çok daha etkili olabilecek yeni bir kanser tedavisi yöntemi bulduklarını açıkladı.

Glasgow Üniversitesi'nde geliştirilen ve CICD (Kaspaz Bağımsız Hücre Ölümü) adı verilen yeni yöntemin tümörleri tamamen ortadan kaldırabileceği ve hastalığın tekrarlamasını önleyebileceği belirtiliyor. Araştırmanın sonuçları bilim dergisi Nature Cell Biology'de yayımlandı.

Kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi gibi mevcut tedaviler, apoptosis olarak bilinen bir yönteme dayanıyor.Bu yöntemde, kaspaz adı verilen proteinler aktive edilerek kanser hücreleri öldürülüyor.

Şimdi de Küba’da geliştirilen kanser aşısı ile ilgili aynı durum yaşanıyor. Mucizevi bir etki beklenen ancak henüz test aşamaları tamamlanmamış bu aşı ve daha pek çok yöntem için uyarılarda bulunan uzmanlar, hastaların bu konuda daha temkinli yaklaşmaları konusunda uyarıyor.

Kanser hastalığının görülme oranı her geçen gün artarken, tedavisi ile ilgili bilimsel ve bilimsel olmayan yeni yöntemler sık sık karşımıza çıkıyor ve hastalar öğrendikleri bu yöntemleri sorgulamadan uygulamaya koyuluyor. Küba’daki bilim insanlarının bulduğu kanser aşısı gerçekten bir mucize mi? Kanserin tedavisi bulundu mu? Bitkisel tedaviler işe yarıyor mu? Bu ve benzeri sorular kanser hastalığının, umut tacirlerinin en çok kullandığı hastalık olması sebebiyle soruluyor. Tedavisi hakkında asparagas haberlerin en çok yapıldığı ve bilimsel olmayan ya da test aşamasındaki yöntemlerin dilden dile dolaştığı kanser hastalığı için uzmanlar hatırlatıyor: Kanserin tedavisi henüz bulunmadı!