Kilometresi düşürülmüş araç nasıl anlaşılır? Aracın gerçek kilometresi nasıl öğrenilir?

Eminiz kimse kilometresi düşürülmüş bir araç almak istemez. Peki ya kilometresi düşürülmüş araç nasıl anlaşılır? Aracın gerçek kilometresi nasıl öğrenilir?

Günümüzde birçok araç sahibinin başvurduğu töntemlerden biri aracın kilometresini düşürmek. Aracın kilometresi düşürülerek ikini el de olsa sıfır gibi algılanıyor ve iyi bir fiyata satılıyor. Hepimiz düşük km'li düzgün kullanılmış, bakımları tam, hasarsız araçlar almak isteriz ki bu çok normal bir durum. Ancak çevremize baktığımızda birçok araç olması gerektiği gibi hareket halinde ve km leri ilerlemekte. İşte bunu dezavantaj olarak gören bazı araç sahipleri yasal olmayan kilometre düşürme işlemini yapıyor ya da yaptırıyor. Peki ya kilometresi düşürülmüş araç nasıl anlaşılır? Aracın gerçek kilometresi nasıl öğrenilir?

Kilometresi düşürülmüş araç nasıl anlaşılır?

İlk olarak kafamızdaki 100 bin kilometre takıntısından vaz geçmemiz gerekmektedir. Başımıza ne gelirse bu takıntıdan geldiğini unutmayınız. Unutulmamalıdır ki araçların kilometre kayıtları ile oynamak bir suçtur ve bilinmelidir ki artık yasalar gereği araçların kilometrelerini düşürmek nitelikli dolandırıcılık olarak görülmektedir yasal cezaları vardır. Anlaşıldığında veya ıspat edildiğinde bir cezası olduğu unutulmamalıdır. Bu tür araç alan ve sonradan farkına varan kullanıcılarımız da mahkeme kanalı ile hakkını kesinlikle savunmalıdır. Aldığı aracı satıcı kişiye geri verip tüm masraf ve parasını talep edebilir.

1-Mümkünse almayı düşündüğünüz aracı ilk sahiplerinden almaya özen gösteriniz.

2-Alacağınız aracın yetkili servis kayıtlarını kesinlikle inceleyiniz.

3-Almayı düşündüğümüz aracın tüm yetkili- özel servis bakımları ve en son servise girdiği kilometre kayıtları incelenmelidir.

4-Araçların plaka ve şasi numaralarından 5664 sorguları yapılmalıdır. Ulaştırma bakanlığının TÜV-TÜRK muayene kayıtları görülmelidir. Dikkatle incelenmelidir gözden kaçırmalar olabilir.

5-E devlet sisteminden aracın plakası ile en son alınıp satıldığı tarihi gösteren tescil tarihi görülmelidir.

6-Sigortacınızdan aracın bilgileri verilerek gerekli sorgulamalar yapılmalı ve kaçıncı sahibi olacağınız öğrenilmelidir. Kısa sürede alınmış ve satılıyor ise al-sat yapan veya bir galericinin elinden geçtiği düşünülmelidir.

7-Aracın iç donanımı iyice incelenmelidir, direksiyon aşırı yıpranmış, vites topuzu yıpranmış, yırtılmış, vites ve direksiyonda boşluk ve dengesizlik varsa ve araçların kilometresi düşük ise şüphe edilmelidir.

8-Aracın debriyaj fren ve gaz pedalları yıpranmış, vites aksamı boşluk yapmış ise şüphe edilmelidir.

9-Aracın şöför koltuğu çökmüş ve süngeri yıpranmış, ön göğüs kısmı yıpranmış ise ve araç içinden de çok ses yapıyorsa şüphe edilmelidir.

10-Yeni araçlarda ön kaputunda tamponlarda boya yok ise ve çok yoğun taş izi varsa km den şüphe duyulabilir ama bu net bir gösterge değildir.

11-Aracın teyp, klima, ışıklandırma, cam açma kapama ve diğer aksamları silinmiş ve yıpranmış ise şüphe duyulmalıdır.

12-Aracın kapı döşemeleri, iç döşemeleri, iç açma kapama kolları aşırı derecede yıpranmış ve yırtılmış ise bize bir işaret olabilir.

13-Aracın içi, döşemeleri, olması gerektiğinden çok daha kirli ve yıpranmış ise şüphe edilmelidir.

14-Aracı kullandığımızda aracın ön takımlarından ve diğer yürüyen sistemlerinden çok kötü vuruntular ve sesler geliyor ise km düşük görünüyorsa kilometreden şüphe duyulmalıdır.

15-Aracın beygir gücü test yapıldığında gereğinden düşük çıkıyorsa aracın kilometresinden şüphe edilebilir.

16-Araç yağ eksiltiyor, yağ yakyor(egzosttan mavi duman atıyor) ve motorundan subap ve yatak vuruntusu geliyorsa kilometreden şüphe duyulmalıdır.

17-Aracın yaşı ilerlemiş (10 yaş veya üstü) ve hala kilometresi 150 binin altında ise, satıcı ilk veya ikinci sahibi değilse aracın arada galerici veya alım satımcı sahibi olmuşsa kesinlikle ve kesinlikle şüphe duyulmalıdır.

18-Araç şirket tarafından kullanılmış ise ve sigorta kayıtlarında görünüyorsa km düşürülmüş olma ihtimali çok yüksektir.

19-Al- sat yapan kişilerden ve bazı galerilerden alınan araçlarda kesinlikle şüphe duyulmalıdır.

Aracın gerçek kilometresi nasıl öğrenilir?

Sıfır kilometre olup trafiğe yeni çıkan bir otomobilin 3 yıl boyunca trafik muayenesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu sebeple, araç ilk muayene istasyonuna girdiğinde, üçüncü yılın sonunda yaptığı kilometre, sisteme kaydedilmekte, 2 yıl sonra tekrar muayeneye geldiğinde, 5 yıllık kilometresi sisteme kaydedilmektedir. Tramer bilgi sistemi adı verilen bu sistem sayesinde, otomobil alanlar muayene bilgilerine göre sorgulama yapabilmektedirler. İster muayene istasyonlarından isterseniz cep telefonunuzdan kısa mesaj göndererek aracın muayene esnasında kaç kilometre de olduğunu sorgulayabilirsiniz.

5664 araç plakası sorgulama ile:Sıfır kilometre olup trafiğe yeni çıkan bir otomobilin 3 yıl boyunca trafik muayenesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu sebeple, araç ilk muayene istasyonuna girdiğinde, üçüncü yılın sonunda yaptığı kilometre, sisteme kaydedilmekte, 2 yıl sonra tekrar muayeneye geldiğinde, 5 yıllık kilometresi sisteme kaydedilmektedir. Tramer bilgi sistemi adı verilen bu sistem sayesinde, otomobil alanlar muayene bilgilerine göre sorgulama yapabilmektedirler. İster muayene istasyonlarından isterseniz cep telefonunuzdan kısa mesaj göndererek aracın muayene esnasında kaç kilometre de olduğunu sorgulayabilirsiniz.

Diğer sorgulama yöntemleri:

-Eskper Raporu Sorgulaması; Kaza sonrası değişen parçaları öğrenmek için PARCA PLAKA HASAR TARİHİ yazıp 5664’e gönderin.
-Plaka değişim bilgisi; DETAY PLAKA 5664’e gönderin tescil bilgileri gelsin.
-Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama; KKT PLAKA yazın gönderin, kusur oranlarını öğrenin.
-Tramer Kayıtlarını İhbar No’ya göre sorgulayın; KKT 1000
-Poliçe veya Kasko Sorgulama; KASKO PLAKA veya TRAFİK PLAKA yazın, poliçe bilgilerinizi öğrenin. Bu işlemi internetten de ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Kasko poliçe sorgulamak için tıklayın!
-Mağdur ve hasar dosyası öğrenme; MAGDUR T.C.NO yazın gönderin.
-Vefat tazminat sorgulama; HAYAT T.C.NO
-Sigorta hatırlatma servisi; HATIRLAT PLAKA 5664′ gönderin.
-Araç ipotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kilometresi düşürülmüş araç için ne yapılmalıdır?

İlk olarak kafamızdaki 100 bin kilometre takıntısından vaz geçmemiz gerekmektedir. Başımıza ne gelirse bu takıntıdan geldiğini unutmayınız. Unutulmamalıdır ki araçların kilometre kayıtları ile oynamak bir suçtur ve bilinmelidir ki artık yasalar gereği araçların kilometrelerini düşürmek nitelikli dolandırıcılık olarak görülmektedir yasal cezaları vardır. Anlaşıldığında veya ıspat edildiğinde bir cezası olduğu unutulmamalıdır. Bu tür araç alan ve sonradan farkına varan kullanıcılarımız da mahkeme kanalı ile hakkını kesinlikle savunmalıdır. Aldığı aracı satıcı kişiye geri verip tüm masraf ve parasını talep edebilir.

Teğmenlerde yeni gelişme... Ben katılıyorum, ya siz? Esma Esad lösemi hastası, yaşama şansı yüzde 50 MSB kaynakları 'kritik öneme sahip' diyerek açıkladı! Rusya, dış ticarette Bitcoin dönemini başlattı 1 Ocak 2025’te neler değişecek?