Kimyasal kastrasyon nedir? Kimyasal kastrasyon uygulaması ne zaman başlayacak?
Çocuk istismarı haberlerinin gündeme gelmesinden bu yana kimyasal kastrasyon uygulamasının ne olduğu merak edilmeye başladı. Peki ya kimyasal kastrasyon nedir? Kimyasal kastrasyon uygulaması ne zaman başlayacak?
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz kimyasal kastrasyon kelimesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için araştırdık. Cinsel saldırı, çocuğa karşı işlenen cinsel istismar suçlarında önleyici ceza uygulaması olarak gündeme gelen kimyasal kastrasyon konusunu detaylı olarak haberimizde derledik.
Kimyasal kastrasyon cinsel saldırı ve cinsel istismar suçlarından mahkum edilen kişiler hakkında kimyasal kastrasyonun bir ceza veya güvenlik tedbiri olarak tatbik edilip edilmeyeceği son dönemlerde en çok tartışılan konulardan biri oldu.
Kimyasal kastrasyon (kimyasal hadım) nedir?
Kişinin cinsel faaliyette bulunma ve üreme yeteneğinin tamamen sonlandırılması yahur geçici bir süre durudurulması anlamına gelen kastrasyon(hadım) cerrahi bir işlemle ya da bedene ilaç vererek gerçekleştirilir.
Kimyasal kastrasyon, bir kişinin cinsel dürtülerini azaltıcı birtakım ilaçların kendisine verilmesidir. Cinsel istismarcıların ağırlıklı erkek olduğunu düşünecek olursak, testosteron dediğimiz hormonu azaltıcı birtakım ilaçların kişilere verilmesi ve bu ilaçların kişilerin ömür boyu almasını sağlayarak cinsel fonksiyonlarını azaltıcı bir etki oluşturması bekleniyor.
Her iki yumurtalık veya testislerin çıkarılarak testosteron ve östrogen adlı hormonların salgısını durdurma işlemine hadımlaştırma veya kastrasyon adı verilir. Eskiden beri bilinen ve uygulanan bir operasyondur. Kölelik devirlerinde, köle kullanan ülkeler, melez çocukların meydana gelip kendi ırklarını bozmasını önlemek amacıyla kastrasyona başvururlar ve bu kişileri kısırlaştırırlardı. Tarihin çeşitli zamlarında, bilhassa ortadoğu ülkelerinde kastrasyon uygulanırdı. Yine, kiliselerde koroda şarkı söyleyen erkek çocukların seslerinin bozulmaması için kastrasyon yapılmakta ve seslerinde bir değişikliğin meydana gelmediği görülmekteydi. Kastrasyon, genellikle her yaşta yapılabilir. Ancak puberteden evvel yapıldığında daha etkili olduğu bilinmektedir.
Cinsel suç faillerine kimyasal kastrasyon uygulanmasının önünü açan Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik 26 Temmuz Günü, OHAL’de yürürlüğe konuldu. Halk arasında ‘hadım’ olarak da bilinen2 kastrasyon tartışmaları uzun yıllardır, toplumda öfke uyandıran birtakım ağır suçlardan sonra tekrardan gündeme gelmektedir.
Kimyasal kastrasyonun etkileri neler?
Kimyasal kastrasyon oldukça yeni bir yöntemdir; uzun süre kullanımı durumunda ne gibi sonuçlara neden olduğu hala bilimsel olarak tespit edilememiştir. Ancak şu an için yan etkileri arasında göğüs büyümesi, ses incelmesi, vücutta kıl ve saç kaybı, kan şekerine bağlı sıkıntılar, kemiklerin zayıflaması vb. olduğu kabul edilmektedir. Niteliği gereği ilacın devamlı kullanılması gerekmekte ve bırakıldığı takdirde testosteron seviyesinde ciddi bir yükselme ile birlikte yeniden eylemde bulunma riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Bunun yanında, ABD’de faillerin, uygulamadan kaçmak amacıyla ilacı aldıktan sonra etkisini düşürecek şekilde dışarıdan testosteron/steroid aldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, psiko-terapiyle birlikte ve failin yakından takip edilerek sosyal yaşama uyum sağlaması amaçlanmaktadır. Kimyasal kastrasyon uygulanan kişilerde sperm kalitesinin düştüğü ve doğacak çocuğunda birtakım kalıtsal hastalıkların görülebileceği belirtilmektedir.
Kimyasal kastrasyon uygulaması ne zaman başlayacak?
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Gül'ün gündeminde çocuğa yönelik cinsel istismar konusu vardı.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün kimyasal kastrasyon açıklaması:
''Adana'da 4,5 yaşındaki yavrumuza yapılan bu adice saldırı iğrenç ve şiddetle kınadığımız bir suç. Bu bir cinayettir. O hainin yapmış olduğu istismarın ötesinde bir cinayettir. 66 yıllık ceza talebiyle iddianame hazırlanmıştır. Başbakan Yardımcımız başkanlığında bir komisyon yarın çalışmaya başlayacak. Kastrasyon, kimyasal hadım uygulaması da dahil olmak üzere, tüm bu tedbirleri, yasayla yapacaklarımız, yönetmeliklerle yapacaklarımız, idari tedbirlerle uygulayacağımız tüm enstrümanlarımızı, tüm araçlarımızı, yapacaklarımızı masaya yatıracağız. Suça giden yolları ortadan kaldırma toplumun her kesimine düşen sorumluluklar bunları hep beraber yapmamız lazım. Hükümetimiz bu konuda alınması gereken başka ne gibi tedbirler varsa onları alacak."
Kimyasal kastrasyon hangi ülkelerde uygulanıyor?
Amerika'da pek çok eyalet, Çek Cumhuriyeti, Almanya'da kimyasal kastrasyon yapılıyor. Birçok ülkede bunu görüyoruz.