KPSS 2018 sınav tarihleri belli oldu

ÖSYM KPSS 2018 sınav tarihlerinin ne zaman olduğunu açıkladı. İşte 2018 yılında KPSS’ye girecekler için bilgiler..

Binlerce kişi memur olmak ve mesleğini icra etmek için 2018 KPSS sınavlarını bekliyor. Biz de haberimizde merak edilen KPSS sınav tarihlerine yer verdik.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) 2018 ne zaman sorusunun cevabını verdi: Lisans, önlisans, ortaöğretim sınav başvuru tarihleri açıklandı. Öte yandan 2018 yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan DGS ve ALES sınavları ne zaman sorusunun cevabı da açıklandı. Bu sene sınav sisteminde geçen seneye göre yoğunluk yaşanacak. Sınavlara dair resmi açıklamalar sınav merkezi tarafından yapıldı.

2018 KPSS Sınav Tarihleri Ne Zaman?

KPSS LİSANS SINAVI 2018

Lisans sınav başvuruları 10 Mayıs 2018 tarihinde başlıyor, 21 Mayıs 2018 tarihinde sona eriyor. Sınav 22 Temmuz 2017 tarihinde yapılacaktır. Sonuçların açıklanacağı tarih ise 31 Ağustos 2018

KPSS ÖNLİSANS SINAVI 2018

Önlisans sınavları 28 Ağustos 2018 tarihinde başvurular başlıyor, 12 Eylül 2018 tarihinde sona eriyor. Sınav 4 Kasım 2018 tarihinde yapılacak. Sonuçlar 29 Kasım 2018 tarihinde açıklanacak.

KPSS ORTAÖĞRETİM SINAVI 2018

Ortaöğretim sınav başvuruları 3 Temmuz 2018 tarihinde başlıyor, 19 Temmuz 2018 tarihinde sona eriyor. 7 Ekim 2018 tarihinde sınavlar yapılacak. Sonuçların açıklanma tarihi ise 8 Ekim 2018.

DGS 2018

DGS’nin başvuruları 16 Mayıs 2018 yılında başlıyor, 24 Mayıs 2018 tarihinde sona eriyor. Sınav 8 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak. Sonuçlar ise 2 Ağustos 2018 tarihinde açıklanacak.

2018 KPSS Lisans Konuları Neler?

Sınav Merkezi, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavında; Türkçeden 30 soru, Matematikten 27 soru, Geometriden 3 soru, Tarihten 27 soru, Coğrafyadan 18 soru, Vatandaşlıktan 9 soru ve Güncel Bilgilerden 6 soruyu, konuları içerisinden seçecek. Buna göre;

Türkçe konuları (30 soru): Sözcük anlamı, cümlede anlam, Paragraf, Dilbilgisi (sözcük türleri, tamlamalar, fiiller, fiilimsiler, ekler, sözcüğün yapısı, cümlenin öğeleri, fiil çatısı, cümle çeşitleri), anlatım bozuklukları, yazım kuralları, noktalama işaretleri ve sözel mantık-akıl yürütme konularından soru soracak.

Matematik konuları (27 soru): Temel kavramlar, sayılar, bölme ve bölünebilme kuralları, asal çarpanlarına ayırma, EBOB-EKOK, birinci dereceden denklemler, rasyonel sayılar, eşitsizlik, mutlak değer, üslü sayılar, köklü sayılar, çarpanlara ayırma, oran-orantı, problemler, kümeler, işlem ve modüler aritmetik, permütasyon, kombinasyon, olasılık, tablo ve grafikler, sayısal mantık problemleri konularından soru sorulacak.

Geometri konuları (3 soru): Geometrik kavramlar ve doğru açılar, çokgenler ve dörtgenler, çember ve daire, analitik geometri, katı cisimler konularından soru sorulacak.

Tarih konuları (27 soru): İslamiyet öncesi Türk tarihi, Türk-İslam tarihi, Türkiye tarihi, Osmanlı tarihi, Osmanlı Devleti kültür ve medeniyeti, en uzun yıl, Avrupa’da yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin Türk-İslam dünyasına etkileri, 20. Yüzyılda Osmanlı Devleti, Kurtuluş savaşına hazırlık dönemi, Kurtuluş savaşı muharebeler ve antlaşmalar dönemi, Atatürk ilke ve inkılapları, Atatürk dönemi Türk dış politikası, Çağdaş Türk ve dünya tarihi konularından soru sorulacak.

Coğrafya konuları (18 soru): Coğrafi konum ve Türkiye’nin coğrafi konumu, Türkiye’nin yer şekilleri ve özellikleri, Türkiye’nin iklimi ve bitki örtüsü, Türkiye’de nüfus ve yerleşme, Türkiye’nin ekonomik coğrafyası, Türkiye’nin coğrafi bölgeleri konularından soru sorulacak.

Vatandaşlık (9+6 soru) konuları: Hukuka giriş, anayasal gelişmeler, genel esaslar, temel haklar, yasama, yürütme, yargı, idari yapı, uluslararası örgütler ve güncel konular (6 soru) konularından soru sorulacak.

KPSS Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmaktadır.

Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

b) B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

Alım gücü yükselmediği sürece bir anlamı yok Belediyeleri değil kendinizi silkeleseniz daha faydalı olur 2025 yılı asgari ücret rakamı belli oldu İşsizlik maaşı ne kadar oldu? Kazakistan'da yolcu uçağı düştü Çocukların sağlık durumu hakkında açıklama