Kuru öksürük bitkisel tedavi yöntemleri, kuru öksürüğü ne geçirir?

Kuru öksürük bir çok kişinin şikayetçi olduğu bir konu. Bu içeriğimizde Kuru öksürüğü ne geçirir? Kuru öksürüğü ne keser? Sorularının yanıtı ve evde bitkisel tedavi yöntemlerini sizler için derledik. İşte Kuru öksürük bitkisel tedavi yöntemleri ve kuru öksürüğü ne geçirir? sorusunun yanıtı...

Kuru Öksürük, Balgamın çıkmadığı ya da çok az bir şekilde yapışkan balgamın zorlanarak çıktığı öksürük çeşidine denir. Kuru ökdürük boğazda gıcık bir his yaratır. Öksürük; başta üst solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığın ortak belirtisidir. Aynı zamanda solunum sistemindeki zararlı maddelerin atılmasını sağlayan, akciğeri koruyan vücudumuzun savunma bariyeridir. Öksürük bir hastalıktan ziyade vücudun savunma refleksidir, hava yollarını tahriş edici, rahatsız edici maddelerden uzak tutarak etkili bir biçimde temizler. Öksürük, balgamlı-balgamsız ve kronik-akut olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılabilir. Kuru öksürüğe iyi gelen bitki çayları listesine haberimizden ulaşabilirsiniz

Kuru öksürük nedenleri

-Astım
-Nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına bağlı geniz akıntısı
-Reflü
-Kronik sinüzit
-Larenjit
-Soluk borusu iltihabı
-Grip, pnömoni gibi virüs kaynaklı hastalıklar
-Dumana veya kimyasallara maruz kalma
-Bronkospazm (Bronşların düz kaslarının uzun süren şiddetli kasılma durumu.)
-Verem hastalığı
-Alerji
-Tansiyon ilaçlarının ve bazı ilaçların yan etkisi olarak. (Kuru öksürüğünüz varsa kullandığınız ilaçları gözden geçirin! İlaçlar da yan etki olarak kuru öksürük yapabilir)
-Sigara dumanı
-Akciğerlerde fibrozis
-Tüberküloz, amfizem, pnömoni veya akciğer kanseri gibi alt solunum yolu hastalıkları
-Psikolojik, depresyona strese bağlı kuru öksürük
-Evcil hayvan tüylerine alerji
-Nem düşüklüğü. Kaloriferler ve elektrikli ısıtıcılar havayı kurutur. Havada yeterli nem bulunmadığında boğaz kuruyup kuru öksürük meydana gelir. Havayı nemlendirmek için yarım kase suyu kalorifer peteğinin üzerine koyabilirsiniz.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan Kuru Öksürük İçin Bitkisel Tedavi

Malzemeler

1 bardak süt (suda olabilir)
7-8 adet gül hatmi

Hazırlanışı ve kullanımı

1 su bardağı kaynamış sütün içine 7-8 adet gül hatmini koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın. (fazla kaynatmayın) 4-5 dakika ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakın. Sonra günde 2 kere olmak kaydı ile öğleden önce ve öğleden sonra düzenli olarak için. İçerisine kesinlikle şeker, bal, pekmez eklemeyin. Öksürük için uygulayacağınız sütlü, hatmi çiçekli kür tarifini ve andız pekmezini yetişkinlerle beraber çocuklarda rahatlıkla kullanabilirler.

Kuşburnu çayı

Malzemeler

Kuşburnu meyveleri
ekinezya kabuk tarçın

Hazırlanışı ve kullanımı

Kuşburnu meyveleri ağzı kapalı bir çaydanlıkta suda kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra içine ekinezya ve kabuk tarçın eklenip, ağzı kapalı olarak 10-15 dk demlenir. Sabah öğle ve gece yatmadan 40 dk önce bir fincan alınmalıdır.

Bitki çaylarının tüketimi konusunda özellikle kronik hastalığı olan bireyler, hamileler ve alerjisi olan kişiler mutlaka doktora danışmalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kuru Öksürüğü Geçiren Soğan Kürü

Malzemeler

1 adet kabuğu sağlam soğan
Klorsuz su (Marketten alacağınız pet şişe su da olur)

Hazırlanışı ve kullanımı

Öncelikle soğanın kabuklarını ayıklayın. Bir tencerenin içine su koyun ve kaynamaya başladıktan sonra kuru soğanı 4 parçaya bölerek suyun içine atın. 5 dakika kaynattıktan sonra soğan kürünüz hazır olacaktır. İbrahim Sraçoğlu'nun soğan kürünü hazırladıktan sonra ılık bir halde tüketmeniz önerilmektedir.

Yaseminli portakal çayı

Malzemeler

Portakal
zencefil
karanfil
yasemin çiçeği

Hazırlanışı ve kullanımı

Portakal kabukları, 3 halka dilim zencefil, 10 adet karanfil ve bir tutam yasemin çiçeği kaynatılmış suda ağzı kapalı olarak 10-15 dk demlenir. Sabah, öğle ve gece yatmadan 40 dk önce bir fincan içilir. Tatlı bir tat isteyenler içerisine 1 çay kaşığı çam balı ekleyebilir.

Yüksek oranda C vitamini içeriği sayesinde güçlü bir antioksidandır. Soğuk algınlığı, ateşli hastalıklar, mide-bağırsak hastalıkları ve zayıflamada da kullanılmaktadır.

Bitki Uzmanı Hüseyin Ermiş'den Kuru Öksürük İçin Bitkisel Tedavi

Ayva yaprağı kuru öksürüğü geçirmekte en etkili, kuru öksürüğe en iyi gelen bitkilerdendir. 1-2 bardak sıcak suyun için kurutulmuş ayva yapraklarını atıp 10-15 demleyin. Ardından içine bal katın. Günde 3 bardak bu sudan. Şayet ayva yaprağı taze ise suya atılıp 2-3 dakika kaynatılabilir.

Kuru öksürük tedavisi için eşit miktarda anason, hatmi çiçeği, nane ve ardıç tohumunu karıştırıp suya atın 3 - 5 dakika kaynattıktan sonra içebilirsiniz.

Taze veya kuru ayva yaprağı

Ayva meyvesi ve yaprakları yıllardan beri öksürük tedavisinde kullanılıyor. İçerisindeki bileşenlerin boğaz yolu enfeksiyonlarında etkili ve boğazı yumuşatıcı etkisi bulunuyor. Bitkilerin çiçek ve yaprak kısımları demleyerek içebilirsiniz. Tedavi amacıyla içiyorsanız şeker ilave etmeyin. Kuru ayva yapraklarını 10-15 dakika, taze ayva yapraklarıbı ise 3-5 dakika demleyerek günde 2-3 fincan kadar içebilirsiniz.

Ayva çayı

Ayva çayının öksürükte yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi bulunuyor. 1 çay kaşığı parçalanmamış ayva tohumunu 1 fincan su içerisinde 5-10 dakika kadar demledikten sonra içebilirsiniz. Genellikle bitki çayları hafif etkili olduğundan yemeklerden 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra mide boşken içmeniz çayın olumlu etkisini artırıyor.

Ayva Bal ve ıhlamur

Bu karışımdan elde edilen çay, öksürüğe karşı oluşturulabilecek en muhteşem karışımlardan biri. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazları yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor. Günlük 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.

Ihlamur Çayı

Öksürük denilince ilk akla gelen çay ıhlamur. İçerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların; tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut. Bu nedenle öksürüğe karşı günde 2-3 bardak çay içebilirsiniz. Tedaviye yönelik kullanılan ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.

Ekinezya çayı

Ekinezya bitkisinin ağırlıklı olarak soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıklardan korunmada kullanımı öneriliyor. Yapılan çalışmalar ekinezyanın boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediğini gösteriyor. Demlenerek ve içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilavesi ile günde 2 fincan kadar içebilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal, kürkümin, yani yüksek oranda antiviral, antibakteriyel ve iltihap önleyici içeriklere sahip olan ajanları içerir. Bu da öksürük ve grip gibi viral enfeksiyonların tedavisinde oldukça etkilidir.

Bir çay kaşığı zerdeçal tozu ve eşit miktarda ajovan kimyonu karıştırılır. Bu karışım, kaynayan suya eklenir ve yarısı kalıncaya kadar kaynatılır. Bu çözeltiye biraz bal eklenir. Günde 3 kez bu karışım alınır.
Ayrıca, zerdeçal biraz ılık süt ile de içilebilir. Bu da kuru öksürüğün rahatlamasına yardımcı olur.

Zencefil, Bal ve Karanfil

Karanfilin içerisindeki uçucu bileşenler, ağız ve boğaz yolu iltihaplarında, bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda antiseptik ve ağrı hissini azaltıcı etkiye sahip. Zencefilin içerisindeki bazı bileşenlerin de iltihap giderici etkisi düşünüldüğünde, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı kadar toz zencefil ve 1 çay kaşığı kadar karanfil ile karıştırılarak kür halinde içilebilirsiniz. Arzu ederseniz bu karışıma limon da ekleyebilir ve günde 1-2 tatlı kaşığı içebilirsiniz.

Okaliptus

Tıkalı burun ve öksürük için kullanılan en popüler bitkiler arasında yer alan okaliptüs dekonjestan etkisi yaratarak boğazı yumuşatır. Okaliptüsün faydalı olması için çeyrek tencere suyu kaynattıktan sonra içine bir kaç okaliptüs yaprağı atıp yavaşça buharını soluyabilirsiniz. Bit süre sonra tıkalı burnunuzun rahatladığını hissedeceksiniz. Eğer evde okaliptüs yağı varsa bir mendil üzerine damlatarak burnunuz tıkandığında koklayabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak, allicin adı verilen aktif ajanlar nedeniyle antimikrobiyel, antibakteriyel ve antiviral içeriklere sahiptir. Bu, kuru öksürüğün giderilmesinde uygulanabilecek en etkili ev tedavi yöntemlerinden biri olabilir. Ayrıca, bireyin bağışıklık sistemini destekler ve kuru öksürüğe neden olan enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olur.

Bir bardak su ve birkaç diş sarımsak dişi kaynatılır. Kaynarken, karışıma bir çay kaşığı keklikotu eklenir. Soğutulur ve biraz bal eklenir. Ardından günde 2 kez tüketilir. Karanfil yağı ve bal ile sarımsağın karışımı, ayrıca ağrının dindirilmesine de yardımcı olur.

Toz karabiber ve bal

Yürütülen birçok çalışmada bağışıklık sistemini güçlendirici, kanser karşıtı, yangı ve spazmları iyileştirici etkileri ortaya konulan toz karabiberin, öksürüğe karşı meyvesini demleyerek gargara yapabilirsiniz. Ayrıca yine tane karabiberi ılık suda demleyip 1 tatlı kaşığı bal ilavesiyle içebilirsiniz. Fakat reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarınız varsa bu çaydan sınırlı tüketmeniz gerekiyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler günde 2-3 tatlı kaşığı kadar tüketebilir.

Yeşil çay ve kakule

Yeşil çayın yüksek antioksidan özelliği artık herkes tarafından bilinirken kakule ile birleşen yeşil çayın hem bağışıklık sistemi hem de boğaz yolu enfeksiyonlarında etkisi büyük. Yoğun derişimli çayı gargara olarak kullanabilirsiniz ve kakule ilaveli yeşil çayı günde 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz. Fakat hipertansiyon veya taşikardi probleminiz varsa günde 2 fincanı geçmeyin.

Ada Çayı

Toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayan adaçayı aynı zamanda kuru öksürüğe karşı boğazı yumuşatmak içinde kullanılabilir. Eğer boğaz ağrınız varsa adaçayını demledikten sonra soğutun ve bir kaç damla limon ekleyerek gargara suyu olarak kullanın. İltihaplanmaları geçirici özelliği ile bir süre sonra ağrıları hafifletecektir. Adaçayı sayfasında daha ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

Zencefil, karabiber, bal, limon, tarçın

1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.

Meyan kökü, şahtere, zencefil

1 tatlı kaşığı öğütülmüş meyan kökü, 1 tatlı kaşığı şahtere ve 1 tatlı kaşığı toz zencefili 1 bardak kaynatılmış suyun içerisine ilave ederek 3-5 dakika demleyin. Bu çayı gün içerisinde 2-3 fincan kadar tüketilebilirsiniz.

Nane Çayı

Geleneksel olarak kullanılan “nane limon çayı” soğuk algınlığı tedavisinde ve öksürüğe karşı en etkili bitkisel çaylardan biridir. Bu karışımın etkisini arttırmak için naneyle eşit miktarda civanperçemi ve bir miktarda bal ekleyebilirsiniz. Civanperçemi çayı ve nane çayı sayfalarında bu iki çayın nasıl demleneceği, hangi hastalıkların tedavisine yardımcı oldukları ve yan etkileri hakkında bilgiler yer alıyor.

Tuzlu su gargarası

Tuzlu su, osmoz yoluyla boğaz ağrısının tedavisine yardımcı olur. Ayrıca, kuru öksürüğün tedavisi içinde iyi bir ev tedavi yöntemidir. Bu yöntem işe yarar çünkü, mukoza zarının hücreleri içindeki tuz, hücre dışındaki tuzu dengelemek için dışarı akar. Bu da şişliğin azalmasını sağlar.

Bir çay kaşığı tuz ve bir yarım bardak ılık su karıştırılır. Biraz yudumlanır ve 15 saniye boyunca gargara yapılır ve ardından tükürülür. Ardından bir yudum daha ve aynı işlem bir kez daha. Ağzınızı iyici duruladığınızdan emin olun.

Buhar

Asırlardan beri kuru öksürük tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem ise buharlı tedavidir. Kaynayan suyun buharını solumak mukus ve balgamın gevşemesini sağlayarak solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olabilir.

Buhar tedavisinden maksimum derecede fayda elde etmek için çay ağacı, okaliptüs veya naneyi suya koyarak buharını içinize çekmeniz üst ve alt solunum yollarının temizlenmesini ve kuru öksürüğün tedavi edilmesini sağlayabilir.

Bitki çayı demlemenin püf noktaları

Bitki çaylarının bir kısmı demlenerek içilebildiği gibi bir kısmı da kaynatılarak içilmeli. Bu iki yöntem birbirinden çok farklı. Bitkilerin odun, kabuk, kök gibi kısımları kaynatılarak hazırlanmalı ve ortalama süre 30 dakika olmalı.

Bitkilerin yaprak, çiçek gibi kısımları ise demlenerek hazırlanmalı ve demleme süresi 5-20 dakika civarında olmalı.

Her bitkinin çayı olmuyor. Bitki bileşenlerinin sıcak suya dayanıklı olması gerekiyor.
Bitki çayları tedavi amaçlı kullanılıyorsa şeker ilave edilmemelidir.

Bitki çaylarının etkisini gösterebilmeleri için açken tüketmelisiniz, yemekten 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra içmeye özen gösterin.

Çay hazırlanması aşamasında taze su kullanın. Aksi takdirde suyun içerisindeki mineraller değiştiği için çayın kalitesi olumsuz etkileniyor.

Uçucu bileşenlere sahip çaylar için ağzı kapaklı fincanlar kullanın. Bitki kısımları çay yapılmak üzere ufalandığında oksijen ile temasa açık hale gelip değişime uğrayabiliyor. Kapalı kaplarda saklayın.

Öksürük için ne hangi durumlarda doktora gidilir?

Öksürük tedavilerinde; öksürüğe neden olan hastalık tanısının gecikmemesi ve tedavi süresinin daha kısa sürmesi için ilaç veya şurup kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir.

Öksürük, 3 haftadan uzun sürüyor ve antibiyotik tedavisine cevap vermiyorsa,
Öksürüğe yüksek ateş ve ciddi nefes darlığı eşlik ediyorsa,
Balgamda kan görüldüyse mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

Kuru öksürük için hangi doktora gidilir?

Kuru öksürükten muzdaripseniz tedavi için Göğüs Hastalıkları doktoruna gitmelisiniz.

Kuru öksürük tedavi yöntemleri

Kuru öksürük için doktora başvurduğunuzda doktor öncelikle size solunum testi, kan testi vb testler uygulayıp bu durumun neden kaynaklandığını tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin kuru öksürüğünüz alerjiden kaynaklıysa size antihistaminik ilaç, sinüzit bu duruma neden olduysa antibiyotik reçete edecektir. Kuru öksürüğün tedavisi nedene bağlı gerçekleşir.

Uzman doktorlardan kuru öksürük önerileri

-Günde 2-3 litre yani 8-10 su bardağı su için.
-Odada buhar makinesi kullanın.
-Boğazı yatıştırmak ve öksürüğü önlemek için günde 1 yemek kaşığı karabuğday balı tüketin.
-Banyoya girip 40 dk falan sıcak su ile banyo yapın. Sıcak banyo aynı buhar makinesinde olduğu gibi boğazınızı nemlendirerek kuru öksürüğü geçirmeye yardımcı olur.
-Günde 1-2 bardak limonlu sıcak çay içmek de boğazınızı rahatlatıp öksürüğü giderir.
-Ballı sıcak süt de kuru öksürüğe evde doğal çözüm yöntemlerindendir. Maksimum fayda için yatmadan sıcak ballı süt için. Bu içecek mukusun, balgamın temizlenmesine yardımcı olur ve boğazınızı yatıştırır.
-Bir bardak suyu cezveye koyup kaynatın. İçine 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal, bir tatlı kaşığa toz karabiber katın. Dilerseniz içine çubuk tarçın da ekleyin. Yaklaşık iki üç dakika kaynatın. Ocaktan alıp içine bir çorba kaşığı bal ekleyin. Durum düzelene kadar bunu günlük olarak tüketin.

Öksürük şurupları

Çucularda da yetişkinlerde de kullanılabilen öksürük şurupları acil tedavi için kullanılır. Öksürük ilacını hekim tavsiyesi ve prospektüs kurallarına uyarak kullanınız.

Benical Öksürük Şurubu: Solunum yolları ile alerjik reaksiyonlar nedeni ile oluşan öksürükler için çocuklarda kullanılan bir öksürük şurubudur.

Brodil Şurup: Özellikle balgamlı durumlar için daha etkili olan bu şurubu, balgam sökücü özelliği yanı sıra bronşit, nefes darlığı, solunum yolları hastalıklarında kullanılıyor.

Aferin Şurup: Grip, nezle gibi soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonların semptomatik tedavisinde etkili olan bu şurup allerjik öksürüğe iyi geliyor.

öksürük nedenleriTylol Cold Öksürük Şurubu: Grip ile görülen hafif öksürük, ateş ve vücut kırgınlığı tedavisi için kullanılan bu şurup burun tıkanıklığı ve burun akıntısını semptomatik olarak tedavisi için yaygın kullanılır.

Teğmenlerde yeni gelişme... 1 Ocak 2025’te neler değişecek? Rusya, dış ticarette Bitcoin dönemini başlattı Ben katılıyorum, ya siz? MSB kaynakları 'kritik öneme sahip' diyerek açıkladı! Esma Esad lösemi hastası, yaşama şansı yüzde 50