MEB yeni müfredatta neleri değiştirdi? 2018 yeni müfredat

MEB gelen görüşler üzerine tüm eğitim kademelerinde müfredat değişikliğine gitti. Peki ya MEB yeni müfredatta neler değişti?

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tartışılan Din Kültürü ve Ahlak bilgisi müfredatında değişiklik yaptı. Bu dersin kapsamında olan  "Cihat kavramı" daha detaylı olarak anlatıldı. MEB'in yaptığı müfredat değişikliği detayları haberimizde.

MEB yeni müfredatta neleri değiştirdi? 2018 yeni müfredat

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca tüm eğitim kademelerinde 51 ders ve 176 sınıf düzeyinde güncellenen müfredat kamuoyuyla paylaşıldı. Güncelleme çalışmalarında genel olarak öğretim programlarının yapısının korunmasına çalışıldı, Bakanlığın önem ve öncelik verdiği konulara odaklanıldı. Güncellenen öğretim programları, düzeltmelerle birlikte http://mufredat.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaşıldı.

Bu kapsamda, ilgili paydaşlar, kamu ve özel sektör temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler, dernek, meslek birlikleri, federasyonlar ve Bakanlığın ders kitabı yazarları ile odak grup çalışmaları gerçekleştirildi. Öte yandan, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1. 5. ve 9. sınıflarda uygulanan yeni müfredata ilişkin değerlendirmeler yerinde izlendi.

Paydaşlar, kamu ve özel sektör temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler, dernek, meslek birlikleri, federasyonlar ve bakanlığın ders kitabı yazarları ile odak grup çalışmalarının ardından düzenlemeler yapıldı. Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nün elektronik modülü üzerinden alınan 80 bin dolayındaki görüş ile kazanım çıkarma, açıklama ekleme ya da konular arasında takdim ve tehirler gerçekleştirildi.

“Cihat”, “Kuran’da Bazı Kavramlar”,

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatında yer alan “Cihat” konusu “Kuran’da Bazı Kavramlar” başlığı altında yer aldı. Cihat konusunda, “Anlam genişliği göz önünde bulundurularak salt savaş ile sınırlandırılmadan tüm boyutuyla ve Mekki ve Medeni ayetlerin bu kavrama yüklediği anlamlar bağlamında ele alınır. Cihadın bir ibadet olarak farzı ayın ve farz-ı kifaye olduğu durumlara değinilir” denildi. Öğrencilerin cihat kavramını günlük hayatla ilişkilendireceği etkinlikler istendi. İslam fobi gibi Batı’da ortaya çıkan ırkçı akımların etkileri anlatılırken DEAŞ’a da değinildi. DEAŞ, “Şiddet ve terör eğilimli illegal marjinal grup” olarak nitelendirildi. Müfredatta Siyonizm’e de yer verildi.

“Kötülük problemi”,“Kıyamet tarikat”,“Milenyum tarikat”, FETÖ

Teizm, deizm, materyalizm, pozitivizm, sekülarizm, agnostisizm, ateizm ve nihilizm gibi inanç yaklaşımlar ele alınırken “Kötülük problemi” üzerinde duruldu. Problemin inançla ilgili yaklaşımlarla ilişkisi ele alındı. “Milenyum tarikat” ve “Kıyamet tarikat” gibi yeni dini akımların Türkiye’deki yansımalarına güncel örnekler verildi. Dini değerlerin istismar edilmesiyle ilgili FETÖ gibi çıkarcı yapı ve grupların incelenmesi vurgulandı. Önceki kazanımda tartışmaya neden olan Alevilik-Bektaşilik konusu programda daha fazla yer buldu. Konu, cenaze törenleri, mezhepler, fıkhi yorumlar başlıkları altında incelendi.

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından toplanan bazı programlarla ilgili düzeltme önerileri, Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’ne gelen 80 bin görüş ile TTKB’ye ulaştırılan görüş ve öneriler, şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak öğretim programlarına yansıtıldı ve böylece güncelleme çalışmalarının düzenlemeleri tamamlandı.

"Ergenlik ve sağlığı"

Güncelleme çalışmalarında genel olarak öğretim programlarının yapısının korunmasına çalışıldı, Bakanlık’ın öncelik verdiği konulara odaklanıldı. Bu çerçevede bazı öğretim programlarında öğrenci düzeyi ve konu alanının özellikleri açısından sınırlı sayıda kazanım çıkarma, açıklama ekleme ya da konular arasında takdim ve tehirler gerçekleştirildi. Örneğin fen bilimlerinde daha önce 7. sınıf düzeyinde işlenen "Ergenlik ve sağlığı" konusu 6. sınıf düzeyine alındı.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu