Menisküs belirtileri neler? menisküs yırtığı nasıl anlaşılır? Menisküs yırtığı tedavisi

Genellikle sporcuların sıklıkla yaşadığı sağlık sorunlarından biri olan menisküs belirtişeri nelerdir? Menisküs yırtığı nasıl anlaşılır? Menisküs yırtığı tedavisi nasıl olur? Tüm detaylar haberimizde.

Menisküs, diz zorlanması ve sert hareket sonrasında diz eklemleri arasındaki kıkırdak dokunun yırtılmasına denir. Sporcu hastalığı olarak bilinen menisküs insan vücudunda en sık yaralanan bölgelerdendir.  Diz kapaklarının arasında iki C-şekilli kıkırdak disk bulunur. Bunlar, kemikler için amortisör görevi görerek dizi sabit tutmaya yardımcı olurlar ve menisküs olarak adlandırılırlar. Menisküsün görevi insan dizinde eklemlerin yük aktarımı ve şok emilimini dengede tutmaktır. Bu lastiksi kıkırdak eklem yüzeyini kaplar ve onu yastık gibi destekler.

Menisküs Yırtığı Nasıl Yaşanır?

Dizleriniz hafif bükülü ve üzerine yük binmiş durumda iken vücudunuz kuvvetlice döndüğünde menisküs yırtığı meydana gelebilir. Ayrıca diz eğildiği zaman veya aniden katlandığı takdirde menisküsler yırtılabilir. Menisküs yırtıkları cerrahi müdahale gerektirebilir.

Menisküs Rahatsızlığı Nedenleri Neler?

Diz ekleminde iç ve dış menisküs olmak üzere iki adet menisküs yer alır. Kıkırdak yapısında olan menisküsün görevi yük absorsiyonu ve eklem uyumunu sağlamaktır. Menisküs yaralanmaları genç hasta grubunda travmatik nedenlerden dolayı sıkça görülmekteyken daha ileri yaşlarda menisküs kalitesindeki azalma nedeni travmatik olmadan da oluşabiliyor. Muayenesi yapılan hastalarda menisküs ve beraberinde ek yaralanma varsa bunu tespit etmek amacıyla MRI tetkiki istenmekte. Menisküs yaralanmalarının tedavisi yırtığın yeri, yırtığın tipi, derecesi ve hastanın aktivite düzeyiyle ilişkilidir. Konservatif yöntemler içeresinde istirahat ve buz terapi uygulanıyor.

Menisküs Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtığında ilk belirti ağrıdır. Ağrı genellikle merdiven inip çıkma, tuvalet kullanımı ve namaz kılma gibi diz kırma hareketleriyle birlikte kendini belli eder. Yırtığın boyutlarına göre dizde kilitlenme, takılma, klick sesi gibi şikayetler olurken dizde şişlik te eşlik edebilir. Menisküs olan hastalar genellikle diz ekleminde ağrı, şişlik, kilitlenme şikayetiyle polikliniğe başvururlar. Menisküs rahatsızlığı her yaştan insanda görülebilir. Özellikle sporcuların spor hayatlarının bitmesine neden olan bu rahatsızlık sporcuların korkulu rüyası.  Ancak diz cerrahisindeki gelişmeler sayesinde artık günümüzde menisküs yırtığı kısa sürede tedavi edilebiliyor. 

Menisküs Tedavisi Nasıl Olur?

Artroskopi (Kapalı Yöntem)

Başlangıçta, diz sakatlamasını, dinlenme, buz, sıkıştırma ve yükseltme veya RICE yöntemini içeren muhafazakâr tekniklerle tedavi etmek gereklidir. Günümüzde menisküs rahatsızlığı için bu cerrahi yöntem kullanılır. Artroskopik menisektomi olarak adlandırılan yöntemle, ucunda kamera da olan bir takım ince uçlu klavuz cihazlarla ekleme içi hem görüntülenir ve aynı anda, bu klavuzların içinden geçen ve ekleme ulaşan cerrahi uçlarla sorunlu hale gelmiş olan Menisküs parçaları çıkarılır, gerekli durumlarda tamir edilir ve işlem sonlandırılır. Böyle bir işlemden hemen sonra hasta taburcu edilip, evine gidebilir. Ancak, günlük yaşamsal aktivitelerin normale dönmesi 3 ila 4 haftayı bulur. Muayenesi yapılan hastalarda menisküs ve beraberinde ek yaralanma şüphesi varsa bunu tespit etmek amacıyla MRI tetkiki isteniyor. Diz eklemini eklem içi ve dışı bağlar (ön arka çapraz bağ/ iç dış yan bağ), menisküsler ve kas dokuları destekler. Günlük ve spor aktivitelerinde önemli role sahip olan diz ekleminde yaralanmalar sıkça karşımıza çıkabiliyor. Kemik, bağ ve menisküs yaralanmaları tek başına olabileceği gibi birlikte de olabilir.

Menisküs Teşhisi Nasıl Yapılır?

-Fiziki muayene

-Görüntüleme testleri

Menisküs Yırtığı Olanlar Ne Yapmalı?

-Diz çökme gibi işleri yapmamak

-Eklem üzerinde herhangi bir ağırlık olmaması için koltuk değnekleri kullanmak

-Diz ağrısını kötüleştiren herhangi bir faaliyetten kaçınmak

-Dize her 3-4 saatte 30 dakika buz koymak

-Enflamasyonu azaltmak için dizi elastik bandajla sıkıştırarak sarmak

-Şişmeyi azaltmak için dizinizi yükseltmek

-Diz çevresinde ağrı ve şişmeyi azaltmak için ibuprofen, aspirin veya herhangi bir nonsteroid antienflamatuvar ilaç (NSAID) gibi ilaçları almak.

Menisküs Yırtığı Nasıl Anlaşılır?

Dizin aniden dönmesi ve bükülmesi sonucu oluşan menisküs yırtığını anlamak için kendinizde;

-Ağrı

-Şişlik ve Sertlik

-Dizde güvensizlik

-Diz hareketlerinde kısıtlılık ve ya kilitlenme gibi belirtilerin görülmesi gerekir.

Otomotiv devi 869 bin aracını geri çağırıyor Merkez Bankası faiz kararını acıkladı Aytun Çıray'dan Meral Akşener'e ağır benzetme: Şizofren bir anne gibi Erdoğan: Yeni Strateji Belgesiyle etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz Narin Güran davasında gerekçeli karar açıklandı: 'Katil kim?' sorusu yine yanıtsız kaldı ABD ile Çin arasında TikTok savaşı