Meteor yağmuru ne zaman? Geminid meteor yağmuru 2017 nasıl izlenir?

Meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? 2017'nin en son gök olayı olan Geminid meteor yağmuru 2017 ne zaman, saat kaçta, nasıl izlenir?

2017'nin son gök olayı olacak olan Geminid meteor yağmuru için bekleyiş sürüyor. Türkiye’den de izlenebilecek olan yağmurda saatte 120 kadar meteor görülebilecek. Peki meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Geminid meteor yağmuru 2017 nasıl izlenir?

Bu yılın ilk meteor yağmuru 3-4 Ocak tarihlerinde Quadrantid (Dörtlük) olmuştu. Birkaç ay sonra, 22-23 Nisan tarihlerinde Lyrid (LİR) yağmuru gerçekleşmişti.. 2018'e günler kala son bir meteor yağmuru daha gerçekleşmeye başladı. 5 Aralık'ta başlayan Geminid meteor yağmurunun en büyüleyici anı için beklenen gün geldi. Peki meteor yağmuru en yoğun olarak ne zaman gerçekleşecek?

Aralık’ın ilk haftası başlayan Geminid meteor yağmurunun en yoğun anları 13 Aralık gecesi ve 14 Aralık sabaha karşı izlenebilecek. Gözlem için en uygun zaman, gece yarısı ile şafak arasındaki; yani Ay’ın küçülmeye başladığı saatler.

Yeterince karanlık alanlarda gece saat 00.00'dan sonra saatte ortalama 50'ye yakın "yıldız kayması" görülebilecek. Bu meteor yağmurunda ay hilal evresinde olacak, yani ay ışığı az olacak ki bu atmosfere giren göktaşlarının yanarak sağladığı ışığı görmemize yardımcı olacak. Göktaşlarını en iyi şekilde izlemek için mümkün olduğu kadar şehir ışıklarından uzakta karanlık bir bölge bulmakta (şehir dışı) gerekiyor.

GEMİNİD (İKİZLER) METEOR YAĞMURU NEDİR?

Gemind, diğer adıyla ikizler meteor yağmuru, 'Meteor yağmurlarının kralı' olarak adlandırılır. Geminid Meteor Yağmuru, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşuyor.

2017 METEOR YAĞMURLARI

İlk göktaşı yağmuru 3-4 Ocak tarihlerinde Quadrantid (Dörtlük) ve 22-23 Nisan tarihlerindeki Lyrid (LİR) göktaşı yağmurlarında gökyüzünde saatte 20 meteor görüldü. 4-5 Mayıs tarihlerindeki Eta Aquarid (Eta Kova) göktaşı yağmurunda ise bu sayı saatte 60 idi.

7-28 Temmuz Delta Aquarid (Delta Kova) göktaşı yağmurunda da saatte 20 civarında göktaşı görülürken, yılın en renkli gök olaylarında biri 12-13 Ağustos'taki Perseid (Perse) göktaşı yağmurunda yaşandı. Zira gökyüzünde saatte 90 civarında göktaşı kayması görüldü.

20-21 Ekim tarihlerinde gerçekleşen Orionid (Avcı) göktaşı yağmurunda saatte 20 civarında, 17-18 Kasım tarihlerinde gerçekleşen Leonid (Aslan) göktaşı yağmurunda ise saatte 15 civarında göktaşı izlendi.

Bir meteor yağmuru sırasında saatte ortalama 20 meteor görülüyor. Meteor yağmurlarının kralı olarak tanımlanan Geminid (ikizler) Meteor Yağmuru sırasındaysa saatte 120 kadar meteor izlenebiliyor.

2025 yılı asgari ücret rakamı belli oldu Alım gücü yükselmediği sürece bir anlamı yok Belediyeleri değil kendinizi silkeleseniz daha faydalı olur İşsizlik maaşı ne kadar oldu? Kazakistan'da yolcu uçağı düştü Balıkesir'deki patlamaya ilişkin 10 kişi gözaltına alındı!