Mol gebelik nedir? Mol gebelik kaçıncı haftada belli olur?
Hamilelik düşünenlerin korkulu rüyası olan mol gebelik nedir? Mol gebelik kaçıncı haftada belli olur?
Bir çeşit hamilelik sorunlarından biri olan mol gebeliği merak edenler için derledik. Peki ya mol gebelik neden olur, nasıl anlaşılır? Tüm merak ettikleriniz haberimizde..
Molar gebelik MOL gebelik üzüm gebeliği , Kromozom anomalisi nedeniyle sperm ve yumurtanın döllenmesi sırasında oluşan plasenta anomalisidir. Fetüs yerine rahimde anormal büyümeye neden olur. Bu büyüme de gebelik belirtilerini tetikler. Mol gebelik teşhis edilir edilmez hemen müdahale edilmeli ve tedavi edilmelidir. Bu dokunun tamamen temizlendiğinden emin olunmalıdır. Daha sonra kadınlarda daha ciddi sorunlara neden olabilir. Yaklaşık 1.500 kadının birinde Mol gebe meydana gelmektedir.
Mol gebelik nedir?
Mol gebelikte, annenin rahminde bir bebek embriyosu yerine genetik olarak yanlış giden şeylerden dolayı çok sayıda üzüm tanesi şeklinde şişmiş vazikülün bulunduğu bir yapı tespit edilir. Herhangi bir şekilde bebeğe dönüşme ihtimali olmayan bu yapının varlığında, anne adayları ilk başlarda normal gebelik belirtileri gösterirler ve hormon düzeyleri de gebe olduklarını gösterir şekildedir. Fakat ilerleyen dönemlerde bu durum değişkenlik gösterir ve annenin hayatı da riske girer.
Mol gebelik nasıl oluşur?
Normalde kadınlarda yumurta ile spermin birleşmesinin sonucunda bir embriyo meydana gelir ve bu embriyo tüplerden rahme inerek oraya tutunur, biz de buna normal gebelik deriz. Lakin mol gebeliği durumunda, annenin yumurtasına bir değil iki tane sperm giriş yapar ve bu spermler yumurtanın kendi genetik kodunu silerek oraya yerleşirler. Bu genetik bilgisi eksik embriyonun rahme inmesiyle birlikte mol gebelik süreci de başlar. Bazen sadece spermlerin genetik bilgisinin kaldığı tam mol gebeliğin yanında, hem yumurtanın çekirdeğinin hem de spermlerin genetik bilgilerinin bulunduğu 69 kromozomlu bir fetus da meydana gelebilir ve bu gebelik türü ise kısmi mol gebeliği olarak adlandırılır. Lakin her iki durumda da rahimde üzüm tanelerine benzer ve bebeğe dönüşmeyecek bir hücreler topluluğu kalır.
Mol (Molar) gebelik neden olur?
Halk arasında üzüm gebeliği olarak da bilinen Mol gebelik (Molar Gebelik), genel anlamda erkekten gelen bir spermin, kadındaki yumurtayı döllediği ancak, bir takım nedenlere bağlı olarak kromozom dizilişinin anormal olması sonucu oluşan bir gebelik türüdür. Mol gebelik yaşandığında, plasenta (bazen de embriyo) oluşur ve gelişmeye başlar fakat plasenta tutunduğu yerde normal olmayan bir şekilde kistik bir kitle oluşturur. Bu kitleye Mol hidatiform (Yunanca’da üzümsü demekmiş.) denir ve bu nedenle üzüm gebeliği olarak da bilinir.
Molar gebeliğin yumurtada yada spermde olan genetik bir sorun nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir İki türlü Mol gebelik vardır. Tam ya da komlet Molar gebelik. Sperm sadece boş yumurtayı döller Plasenta vardır ama bebek yoktur. Fetusun yerine anormal bir doku bir yumru olarak büyümeye devam eder Beta HGC aşırı yüksek çıkarak hamile görüntüsü verir.. Kısmi parsiyel molar gebelik. Nadiren bir yumurta, iki sperm tarafından döllenir. Plasenta molar denilen anormal büyüme yaşar. Bu şekilde oluşan kusurlu fetüste bir çok hatalar oluşur. Perde ayak ,beyinde ve kafada su toplaması gibi. Bazen ikiz gibi görünüyor gebeliklerden biri molar gebelik olabilir. Ama bu çok nadirdir.
Mol gebelik (molar gebelik) konusuna girmeden önce ifade değinmek istediğim bir kaç konu var. Öncelikle belirtmek isterim ki, oğlumuzun yaşamımıza girmesiyle birlikte hayata geçen bu site sayesinde o kadar çok şey öğrendim ki, anlatamam. Gebelik, bebeğin oluşumu, bebeğin doğumu gibi başlıca konular pek çoğunuzda olduğu gibi bana da çok düşündürücü ve ibret verici gelirdi. Hala daha öyle ancak, o ana başlıkların altında daha ne detaylar varmış, onları ve daha pek çoğunu okuyarak ve araştırarak öğrendiğimde hayretler içinde kalıyorum çoğunlukla.
Mesela, genel de ne olur, etrafınızda bir kadın hamile kalmış ve kısa süre içinde düşük yapmışsa, bir konuşma arasında, “Filanca da düşük yapmış.” der geçeriz o kadının neler yaşadığından habersiz ve bir o kadar da duygusuz bir şekilde. Çünkü, konuşmak her zaman çok daha kolaydır yaşamaya göre. Şu da bir gerçektir ki, aslında düşük yapan kadın da pek bilmez bebeğinin neden onda tutunamayıp düştüğünü. Bilmesi de pek mümkün değildir sanırım. Bu makalemde belki başınıza gelen, ama yaşadığınızın nedenini hiç bir zaman bilmeyeceğiniz bir düşük nedenini paylaşacağım sizlerle. Konumuz: Mol Gebelik.
Mol gebelik türleri nelerdir?
Normalde gebelik her biri 23 kromozom içeren bir sperm ve yumurtanın döllenmesi ile meydana gelir. Mol gebelik ise döllenme esnasında kromozom anormalliklerinden ileri gelir.
Mol gebelik 2 şekilde yaşanabilir. Birincisi tam mol gebelik, ikincisi ise kısmi mol gebeliktir. Bunları da biraz açacak olursak;
Tam Mol Gebelik: Döllenme sırasında babadan gelen bir spermde bulunan 23 kromozomun anneden hiç kromozom almaması ile ortaya çıkan gebeliktir.
Kısmı Mol Gebelik: Döllenme sırasında babadan gelen iki ayrı spermde bulunan 46 kromozomun anneden gelen 23 kromozomlu bir yumurta ile birleşmesi sonucu oluşan gebeliktir.
Mol gebelik hamileliğin kaçıncı haftasında belli olur?
Mol gebelikler genelde döllenmeden sonraki bir kaç hafta içinde fark edilir ve türü fark etmeksizin tümü düşükle sonuçlanır. Bazen ikiz gibi görülen gebeliklerde biri fetus iken diğeri mol gebelik olabilir ancak bu çok nadir görülen bir durumdur.
Molar gebelik riskini artıran nedenler:
Molar gebelik riski 35 yaşından sonra artar.
A vitamini Karoten eksikliği ve ağır düşük bir diyetle yaşayan
kadınlarda molar gebelik oranı yüksek bulunmaktadır .
Beyaz ırkta daha çok görülmektedir.
Daha önce düşük ve kürtaj yaşamış kadınlarda
Daha önce molar gebelik öyküsü olan kadınlar tekrar
yaşayabilirler.
Mol gebelik belirtileri nelerdir?
Molar gebeliğin normal hamilelik gibi erken belirtileri aynıdır. Ama molar gebelik genellikle bir çok diğer semptomlarla da kendini belli eder.
-Kanamalar .
-Normalden daha büyük olan bir rahim.
-Şiddetli bulantı ve kusma .
-Belirtileri hipertiroidi, düzensiz kalp atışı ve terleme ile
yaşanır: Bunlar, sinirsel ya -da yorgun hissetme nedeniyle diye
karıştırılabilir.
-Pelvis içinde bir rahatsızlık hissi yaşanır.
-Vajinal akıntı ve üzüm şeklinde doku molar gebeliğin bir
işaretidir.
Mol gebelik nasıl tedavi edilir?
Üzüm gebeliğinin tedavisinde, rahim içinin "vakum aleti" ile boşaltılması (vakum ekstraksiyonu) altın standarttır. Bir tür kürtaj işlemi olan bu uygulama, normal kürtaja göre daha riskli olup yalnızca hastane koşullarında yapılmalıdır. Kanama riskinden ötürü sorumlu hekim tarafından tedbir olarak önceden kan isteminde bulunabilir. Vakumla gebeliğin boşaltılmasından sonra hastalar mutlaka izleme alınırlar. Çünkü moldeki hücrelerde habasiyet (kötü karakterli olma özelliği) riski vardır. İzlemler, daha çok Beta HCG testi ve eğer gerekirse ultrason muayeneleri ile olur.
İzlemlerin düzgün olarak yapılabilmesi için en az bir yıl süreyle gebelik yasaklanır. Gebelikten uygun şekilde korunabilmek için doğum kontrol hapları veya RİA (Spiral uygulaması) verilebilir. İzlemler için işlem sonrası ilk 3 ay 2 haftalık aralarla kanda hCG değerine bakılır. Kan düzeyleri normale indikten sonra 6 ay süreyle ayda bir, daha sonra da en az 6 ay süre içinde 2 ayda bir bu test tekrarlanır. Bu sürenin sonunda düzeyler normal seyredip nihayetinde sıfırlanıyorsa takip sona erdirilir ve gebeliğe izin verilir.
Eğer ilk başlangıçta kan Beta hCG düzeyleri düşmez ya da aynı kalırsa (plato çizerse) veya bir süre düştükten sonra yeniden artmaya başlarsa "kemoterapi" yani ilaç tedavisi başlanılır. Bu durumda, hastada beyin tomografisinden akciğer filmine kadar pek çok tetkik yapılarak metastatik odak aranır. Gerekli olduğu hallerde son çare olarak rahim alınabilir (histerektomi operasyonu).
Normal gebelikte hCG düzeyleri nasıldır?
Döllenmeyi takip eden 8-9. günde hCG salınmaya başlar. Bu dönemden sonra kandaki düzeyi giderek artar. hCG’nin kan düzeyinin iki katına çıkması için geçen süre “ikiye katlanma süresi” (doubling time) olarak adlandırılır. Bu süre erken hamilelikte 2-3 gün iken daha ileri dönemlerde artış yavaşlar ve süre 4 güne kadar uzayabilir.
HCG düzeyi/İkiye katlanma süresi
< 1200 48-72 saat
1200 -6000 arası-72-96 saat
> 6000->96 saat
Mol gebeliklerde kan beta hCG değerleri çok yüksek seviyelere ulaşabilir ve 2.000.000 IU/mL kadar olabilir. Mol gebelikte serbest beta hCG değerleri de artış gösterir. Mol gebelik sonrası durumun normale dönüp dönmediği sık aralıklarla yapılan beta hCG ölçümleri ile takip edilir.