Ramazan ayında kilo vermek için ne yapmalı?

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerilerine uyarak kilo almayı önleyebilir hatta kilo verebilirsiniz. Ramazanda kilo vermek için ne yapmalı?

Ramazan ayı ile birlikte gün içinde yemek saatlerinin değişmesi sonucunda kilo problemleri de sık yaşanmaya başlar. Ancak dengeli ve doğru beslenme şekliyle Ramazan’da kilo kontrolünü elinizde tutmanız mümkün. Peki ya Ramazan’da kilo almamak ve kilo vermek için ney yapılmalı? Uzmanlarda öneriler azonceoldu.com’da!

Ramazan ayında kilo vermek için ne yapmalı?

Ramazan ayında oruç tutanların kilo almamak için sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeleri şart. Genelde 3-4 öğün şeklinde gerçekleştirdiğiniz öğünler artık 2 öğüne sığdırılıyor. Bu 2 öğünde de tatlı, hamur işi ve karbonhidrat ağırlıklı beslenildiğinde kilo problemleri kaçınılmaz hale geliyor. Bu nedenle Ramazan ayında kilo almamak için lifli besinler tercih edin. Çok yağlı, tuzlu ve tatlılardan uzak durun. Bunların yerine hazmı kolaylaştıran besinleri tercih edin. Yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmeye çalışın.

Bağırsak problemleriniz varsa iftara mutlaka çorba ile başlayın. Hatta çorbanıza biraz yulaf ilavesi ekleyebilirsiniz. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği evde mayalanmış yoğurt ve meyve veya tatlı olarak sütlü tatlılar, güllaç meyve salataları ya da püreleri tercih edilebilir. Protein bakımından yüksek olan gıdaları tercih edin. Bu gıdalar midenin daha uzun süre tok kalmasını sağlar. Bu anlamda en iyi ve en kaliteli protein kaynağı yumurtadır. Süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar eğer intolerans yoksa gaz problemi yaratmayacaksa tüketilebilir. Sahur, kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Sahurda fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir. Meyve yenilebilir. Bağırsak tembelliğine karşı ayrıca probiyotik besinler tüketilebilir.

Ramazan ayında kilo vermek için imkanınız varsa sahurdan 40 dakika sonra uyku uyuyun. Sahura  mutlaka kalkın, yiyip yatma mantığındaysanız vazgeçin. İftar öğününde kıymalı veya etli sebze yemeğinden doyumca alınmalıdır ya da 1-2 dilim tavuk ya da 4-5 köfte yanında mutlaka sebze yemeği ile alkali dengesi sağlanarak alınmalıdır. Sıvı takviyesi hiç unutulmamalı bol bol gün boyu alınamayan sıvı su, maden suyu, ayran ya da bitki çayı olarak alınmalıdır.

Pilavı ya da makarnayı haftada 2-3 kez tüketin. Kepekli pirinç, makarna ve bulgur pilavı tercih etmek daha sağlıklı olur. Yoğun egzersizlerden kaçının. Metabolizmayı hızlandırmak için iftar sonrasında orta tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. Meyve sebze tüketimini arttırın. Ancak günde 2-3 porsiyon meyvenin üzerine çıkılmaması kilo vermek için önemlidir. Ramazan’da meyve suyundan uzak durmaya çalışın. Her ne kadar çok lezzetli olsa da Ramazan'da her akşam pide tüketmemek gerekiyor.

Hangi araçlar ÖTV ve KDV muafiyeti kapsamına giriyor? Cinayet sırasında evde üç çocuğun olduğu ortaya çıktı Ferdi Tayfur'un 17 yaşındaki oğlu Taha yıllar sonra ortaya çıktı Böreğin içinden kanatlı eti ve sakatat çıktı Teknik direktör silahlı saldırıda hayatını kaybetti Tarihe not düşmek için geldim