ABD ile Rusya'nın 'medya yaptırımları' karşılıklı olarak sürüyor
ABD ile Rusya arasında, medya kuruluşlarına ilişkin 'yabancı ajan' tartışması devam ediyor. İki ülke karşılıklı olarak gazetecilere yasak getirdi.
ABD ile Rusya arasında, medya kuruluşlarına ilişkin 'yabancı ajan' tartışması devam ediyor.
Tartışmalar ilk olarak Eylül ayında ABD'de Russia Today (RT) televizyon kanalının yüklenicisi olan bir şirkete lobicilik yapan kuruluşların yabancı ajan olarak kayıtlı olması gerektiğini öngören Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası (FARA) kapsamında kayıt altına alınması için ABD'li makamlardan mektup göndermesiyle başladı.
Son olarak 30 Kasım'da Russia Today (RT) gazetecilerinin ABD Kongre binasına girişi yasaklandı. Rusya da karşılık olarak, Amerikan medyasının Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'ya girişini yasaklama kararı aldı.
RUS KANALLARINA AJANLIK SUÇLAMASI
Eylül ayında ABD'de Russia Today (RT) televizyon kanalının yüklenicisi olan bir şirkete lobicilik yapan kuruluşların yabancı ajan olarak kayıtlı olması gerektiğini öngören Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası (FARA) kapsamında kayıt altına alınması için ABD'li makamlardan mektup gönderilmişti.
Ayrıca FBI Sputnik'in eski Beyaz Saray muhabiri olan Andrew Feinberg'i sorgulamıştı. Feinberg'in de lobicilik yapan kuruluşların ABD'de yabancı ajan olarak kayıtlı olması gerektiğini öngören FARA isimli yasanın Sputnik tarafından ihlal edildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma nedeniyle sorgulandığı belirtilmişti.
RUSYA'DAN KARŞILIK GELDİ
ABD'ye karşılık Rusya Adalet Bakanlığı, Rus gazetecilere ve Rus basın kuruluşlarına yönelik uygulanan baskılar doğrultusunda misilleme yapılabileceği konusunda bazı ABD’li basın kuruluşlarına uyarı gönderdi.
Rusya'dan yapılan açıklamada “9 Ekim 2017 tarihinde Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya’da faaliyet gösteren bazı ABD’li basın kuruluşlarına Rusya kurallarının ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğu yönünde bir mektup gönderdi. Rusya Federasyonu’nun mevcut kuralları uyarınca, bu basın kuruluşlarına kısıtlamalar uygulanabilir. Misilleme tedbir ilkesi, gelecekte ABD tarafından Rus basınına karşı yöneltilen adımlara bağlı olarak kullanılacak” denildi.
Açıklamada uyarı gönderilen kuruluşlar arasında Voice of America, Radio Liberty, Current Time yer aldı.
TWİTTER'DAN RT VE SPUTNİK'E ENGELLEME
Ekim ayının sonundaysa sosyal medya sitesi Twitter, Russia Today ve Sputnik'in sahip olduğu tüm hesaplardan gelen reklamları engelleme kararı aldığını açıkladı.
Twitter'dan yapılan açıklamada, "Bu karar, 2016 ABD seçimlerine yönelik yaptığımız geçmiş çalışmamıza ve ABD istihbaratının, RT ve Sputnik'in Rusya hükümeti adına seçime müdahale etme girişiminde bulunduğuna dair sonucuna dayanıyor. Bu karar kolay alınmadı ve bu adımı, Twitter'daki kullanıcı deneyiminin güvenirliğini korumaya yardım etmek için bağlılığımızın bir parçası olarak atıyoruz" ifadelerine yer verildi.
RT'YE PAZARTESİYE KADAR SÜRE
ABD Adalet Bakanlığı, bugün aldığı kararla Russia Today (RT) televizyonunun, lobicilik yapan kuruluşların ABD'de yabancı ajan olarak kayıtlı olması gerektiğini öngören FARA yasası kapsamında 'yabancı ajan' olarak kaydolması için Russia Today (RT) Amerika'ya pazartesiye kadar süre verdi.
Tartışmalar ilk olarak ABD’de, Rusya devletine ait video içeriklerinin dağıtımcıların ağlarına dahil edilmesinin yasaklanabilmesine ilişkin bir bütçe taslağının kabul edilmesiyle başladı.
Taslakta Rusya’ya bağlı herhangi bir televizyon kanalının yayın yapmasına izin verilmemesi öngörülüyordu.
RUS SENATÖRDEN AÇIKLAMA
Olayın ardından 9 Kasım'da Sputnik’e konuşan Rus senatör Igor Morozov, ABD’nin Rusya devletine ait video yayın içeriklerinin dağıtımcılar tarafından yayın ağına alınmasını yasaklaması durumunda karşılık verebileceklerini belirtti.
Böyle bir durumda Rusya’nın yasal olarak CNN’in ticari ve kablolu televizyon paketlerine alınmasını yasaklayabileceğini söyledi.
'YASA KABUL EDİLİRSE CNN'İ DIŞLARIZ'
ABD Rusya devletine ait video içeriklerinin dağıtımcıların ağlarına dahil edilmesinin yasaklanabilmesine ilişkin bir bütçe taslağını onaylaması konusunda açıklama yapmıştı.
Morozov , söz konusu taslağa ilişkin yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“Yasa kabul edilirse Rusya olarak ABD Kongresi’nin eylemlerine aynı şekilde karşılık veririz. CNN’e karşı Rusya’da bir bilgi temizliği ve dışlama uygulanır. CNN’i kablolu televizyon paketleri dahil her türlü yayın ağına dahil olmaktan men ederiz” dedi.
RUSSIA TODAY GAZETECİLERİNİN AKREDİTASYONU KALDIRILDI
Son olarak 30 Kasım'da ABD Kongresi’nden Russia Today (RT) Amerika’ya gönderilen bildiri metninde kanalın ‘yabancı ajan’ statüsüne alınması nedeniyle Capitol Hill’deki basın akreditasyonunun kaldırıldığı duyuruldu.
Yapılan açıklamada, “Kongre Radyo ve Televizyon Muhabirleri Galerileri Yönetim Kurulu 21 Kasım’da oybirliğiyle RT’nin akreditasyonunu çekme kararı aldı” denildi.
GİRİŞ KARTLARINI İADE ETMELERİ TALEP EDİLDİ
Öte yandan söz konusu açıklamada, kurumun kuralları gereği yabancı bir devlet veya temsilcilik tarafından görevlendirilen kuruluşlara akreditasyon verilmesine izin verilmediği kaydedildi.
Kararın derhal yürürlüğe gireceği belirtilirken, RT muhabirlerinin giriş kartlarını Dirksen Senato Binası’na iade etmesi istendi.
'BOŞ PALAVRALARDAN FAZLASINI ANLATIYOR'
RT ve Sputnik’in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, ABD’nin bu adımına yönelik şu açıklamada bulundu:
“FARA yasasının RT’nin ABD’deki gazetecilik çalışmalarını kısıtlamayacağını şevkle iddia eden tüm kendini beğenmiş ‘ifade özgürlüğü savunucularına’: Kongre’deki akreditasyonun kaldırılması boş palavralardan daha fazlasını anlatıyor.”
ADALET BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Öte yandan bu adım ABD Adalet Bakanlığı’nın 13 Kasım’da yaptığı ve RT’nin kurumun FARA kapsamına alınmasının faaliyetlerini kısıtlamayacağı yönündeki açıklamaların ardından geldi.
Bakanlık, başka yabancı kuruluşların da FARA kapsamında olduklarını ve faaliyetlerine özgürce devam ettiklerini ileri sürmüştü.
PESKOV:DÜŞMANCA TAVIRLARI YANITSIZ BIRAKMAK ZOR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuya ilişkin, "Rusya'nın ABD basın kuruluşlarına karşı benzer adımlar atacağını öngörmek için kahin olmaya gerek yok. Düşmanca ve anti-demokratik adımları yanıtsız bırakmak zor ve imkansızdır" ifadelerini kullandı.
Peskov, Rus parlamenterlerin ABD Kongresi'nin RT'ye yönelik kararına 'duygusal yanıt' vermesini beklediklerini ve kararın hayal kırıklığına uğrattığını söyleyerek şöyle konuştu:
"ABD'li senatörlerin RT'nin, hatta sadece RT'nin değil şirketin ilişkisi bulunan Sputnik ve diğer basın kuruluşlarının akreditasyonunu kaldırma kararı, büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bu, basın kuruluşlarının çalışmasının engellenmesi anlamına geliyor. Son derece düşmanca bir adım, büyük hayal kırıklığı yaşıyoruz. ABD tarihindeki bu talihsiz dönemin her şeye rağmen demokratik özgürlüklerin yeniden tesis edilmesiyle er ya da geç sona ereceğini umuyoruz."
LAVROV: YASA AYNI ŞEKİLDE YANIT VERİLMESİNİ SAĞLIYOR'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,Rusya'ya ABD'nin eylemlerine aynı şekilde yanıt vermenin yolunu açtığını, Moskova'nın da bu yönde hareket edeceğini belirtti.
Lavrov, ‘Rusya yönetimine yakın çalışan Amerikan medya kuruluşlarının akreditasyonu iptal edilir mi?' sorusuna, "Bu konuda resmi temsilcilerimiz açıklamalar yaptı. Yasa kabul edildi, çerçeve bir yasa olup, (ABD'nin uygulamalarına) aynı şekilde yanıt verilmesini sağlıyor. Biz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in söyledikleri doğrultusunda hareket edeceğiz" yanıtını verdi.
RT GYY SİMONYAN: BÜYÜK BİR FIRSATTAN
MAHRUM EDİYOR
Russia Today (RT) ve Sputnik’in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Rossiya 1 televizyonunda 60 Dakika programına konuk olarak RT muhabirlerinin ABD Kongre binasına girişinin yasaklanmasına dair açıklamalarda bulundu.
Simonyan, "ABD'de bizden farklı olarak Kongre'de akreditasyon olmak çok büyük önem taşıyor. Akreditasyonun kaldırılması, bilgi kaynağına erişimin kesilmesi demek. Bu akreditasyon temelinde diğer akreditasyonlar veriliyor, başka yerlere erişim sağlanıyordu. Eğer akreditasyonun varsa sen harikasın, daha ileriye gidebilirsin. Yani akreditasyonun kaldırılması, medya olarak çalışma gibi büyük bir fırsatından bizi mahrum ediyor" şeklinde konuştu.
"PARTNERLERİMİZ 'KÖTÜ ŞARTLARDA İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ' DİYOR"
RT'nin ABD'de yabancı ajan olarak kaydedilmesinden sonra şirketin neredeyse her gün, uzun yıllardır birlikte çalıştığı partnerlerden, işbirliğine son verdiğini bildiren mektuplar aldığını da belirten Simonyan, şu ifadeleri kullandı:
"Daha küçük itibar ve risklere sahip diğer partnerlerimiz de şunu yazıyor: Sevimli dostlar, her şey çok güzel, biz sizi çok seviyoruz, ama bundan böyle farklı, sizin için daha kötü şartlarla işbirliği yapacağız, çünkü siz artık yabancı ajan olarak kaydedildiniz. Kusura bakmayın, bu her gün yaşanan bir durum."
AMERİKAN MEDYASININ RUS PARLAMENTOSUNA GİRİŞİ YASAKLANDI
Son olarak Rusya, Amerikan medyasının Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'ya girişini yasaklama kararı aldı.
Sputnik'in haberine göre, Moskova'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Duma Düzenleme ve Kontrol Komisyonu Başkanı Olga Savastyanova, ABD medyasının Duma'ya girişini yasaklayan kararın gelecek haftadan itibaren geçerli olacağını söyledi.
Kararın, ABD'ye "misilleme" olduğunu vurgulayan Savastyanova, "Karar, ABD'de Russia Today (RT) kanalının yabancı ajan kanunu kapsamına alınarak ABD Kongresine giriş akreditasyonunun kaldırılmasına karşılık alınıyor." dedi.