SSD nedir, nasıl takılır? SSD interneti hızlandırır mı?

İyi bir PC için vazgeçilmez hale gelen SSD nedir, nasıl takılır? SSD interneti hızlandırır mı? Tüm sorularınızın cevabı azonceoldu.com'da!

Bilgisayarınız yavaş mı çalışıyor ya da bilgisayarınızın hafızası yetersiz mi? PC için en ideal çözümlerden biri olan SSD hakkında merak ettikleriniz haberimizde.

SSD PC'lerde veri depolamada yeni nesil ürünlerdir ve sabit disk sürücülerinin içindeki eskiyen teknolojiye kıyasla daha hızlı, daha sessiz ve daha serin çalışırlar. SSD'ler hiçbir hareketli parçaları olmadığından sabit disk sürücülerine göre daha dayanıklı ve güvenilirdir.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için

SSD katı hal sürücüleri sisteminizin daha hızlı açılmasını, uygulamalarınızın daha hızlı yüklenmesini ve daha hızlı kapanmasını sağlayarak daha performanslı olmasına olanak tanır. Dosyalarınızı ve işletim sisteminizi dakikalar içinde kopyalamak için yükseltme kitleri olarak sunulmaktadırlar. Katı hal sürücüleri performansı arttırmanın yanı sıra eski sistemlere can vermek için de kullanılabilir. Bir SSD'yi seçerek, sahip olduğunuz sistemi canlandırdığınızdan yeni bir PC satın alma maliyetiyle karşı karşıya kalmazsınız.

SSD nedir?

SSD İngilizce: Solid State Drive Türkçe Katı Hal Sürücü, veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır. Mekanik bir sabit diskin maksimum yazma hızı ortalama 150mb/sn iken SSD'lerde bu hız 560mb/sn'dir.Son yıllarda iyi bir PC'ye sahip olmak isteyenlerin vazgeçilmezi haline gelen SSD'ler, geleneksel sabit disklerin bazı sorunlarını ortadan kaldırıyor.

SSD ile HDD Arasındaki Farklar Neler?

Geleneksel sabit diskler (HDD) verileri dönen diskler üzerinde depolar; SSD'ler ise hareketli parçalara sahip değildir. SSD'leri bir çeşit pahalı USB belleğe benzetebiliriz. Bunun yanında SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar.

 SSD Kullanmanın Avantajları Neler?

SSD'lerin HDD'lerin karşısındaki en büyük avantajı, hızı. Geleneksel sabit disklere göre SSD'li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı açar. Bilgisayarınızı ister iş için kullanın, ister oyun veya eğitim amaçlı, SSD'nin farkını sıkça hissedeceksiniz. SSD'ler hareketli parçalara sahip olmadığından, HDD'ler gibi aniden bozulma ihtimalleri daha düşüktür. Bununla birlikte arıza yapan bir SSD'den veri kurtarmak çok daha zor olabilir. SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.

Motorundan gelen uğultu ve disk kafasından gelen çıtırtılar, HDD'lerin ortak özellikleri. SSD'ler ise tamamen sessiz çalışırlar. Son olarak SSD'ler, HDD'lerdeki "parçalanma" (fragmantation) sorununu yaşamazlar; bu sorunu otomatik olarak çözecek mekanizmalara sahiptirler ve müdahaleniz gerekmez. Bununla birlikte SSD'lerin de bazı dezavantajları var. Bunların en başında SSD'lerin HDD'lere kıyasla yüksek fiyatları geliyor. HDD'lerde 500GB "giriş modeli" kabul edilirken SSD'lerde "giriş seviyesi" 128GB'a kadar inebiliyor. Dolayısıyla SSD'lere çok fazla para dökmek istemiyorsanız, SSD ve geniş HDD'yi bir arada kullanabilir, işletim sistemini ve en önemli uygulamaları SSD'ye yükleyerek hız avantajından faydalanabilirsiniz.

SSD nasıl takılır?

SSD'ler, SATA veri bağlantılarından faydalanırlar. SATA, 1, 2 ve 3 olmak üzere üç sürüme sahip ve bu sürümler sırasıyla 1.5Gbps, 3Gbps veya 6Gbps aktarabiliyor. Bununla birlikte anakaranızın SATA 3'ü desteklemesi şart değil çünkü SSD'ler geriye uyumlular. Dahası hız kazanımları, tamamen ham aktarım hızına bağlı olmadığından, SATA 3 desteklemeyen bir anakartta bile performans artışını elde edeceksiniz.

SSD'nizi kasanıza monte etmek için şu adımları izleyin.

  1. Kasayı açın ve anakartın SATA portlarına ve sabit disk yuvalarına rahatça ulaşabildiğinizden emin olun. 
  1. SSD'yi destek parçasının içerisine yerleştirin ve ardından kasada boş bir 3,5 inç sabit disk yuvasına vidalayın. 
  1. SATA kablosunun L şekilli ucunu SSD'ye, diğer ucunu anakartın üzerindeki boş bir SATA portuna bağlayın. Windows kurulumu için diğer sabit disklerin bağlantısını, kurulumu tamamlayana kadar sökün.
  2. PC'nizi açın ve Windows diskini veya USB'sini takın. Bios'unuzun önyükleme (boot) seçeneklerini kullanarak disk veya USB'den başlatma seçeneğini kullanın.
  3. Windows kurulumu başlayacak; ekrandaki yönergeleri izleyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.


SSD interneti hızlandırır mı?

İnternette yapılan yorumlara göre hızlandırır diyenler de var hızlandırmaya hiçbir etkisi yok diyenlerde var.

SSD interneti direk olarak hızlandırmıyor. Yani bir bilgisayara SSD takarsanız 4-5 saniyelerde Windows açılır. Bu hız sizin tarayıcınızı da etkileyeceği için internette dolaştığınızda tarayıcınız oldukça iyi cevap verecektir.

SSD, içinde mekanik, yani hareket eden parça olmayan, flash bellek gibi çalışan bir depolama cihazıdır. Veri erişim hızı, sabit diskten yaklaşık 100 kat daha hızlıdır. veri okuma hızı ise 5 ila 10 kat daha hızlıdır. İçinde mekanik parça olmadığı için darbelere 10 kat daha dayanıklıdır diyebiliriz. SSD internet hızını etkilemez. Ancak tarayıcı hızına minimum 10 kat fark ettirir. SSD yazma ve okuma hızı olarak normal mekanik HDD'lere göre çok çok daha fazla hızlıdır.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu