Stoltenberg: Türkiye'ye minnettarız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye-NATO ilişkileri, Zeytin Dalı Harekatı, Suriye'deki mevcut durum ve S-400 anlaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin çok önemli bir NATO müttefiki olarak, kollektif güvenliğe, NATO operasyonlarına ve misyonlarına birçok şekilde katkı sağladığını belirterek, Türkiye'ye teşekkür etti.

Zeytin Dalı Harekatı hakkında konuşan Stoltenberg, "Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var" diyerek, NATO'nun Türkiye'nin bu endişeleri ölçülü ve orantılı bir şekilde ele almasını beklediğini söyledi.

NATO'nun Türkiye'ye destek sağladığına dikkati çeken Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede Türkiye'ye bazı güvence önlemleri sunuyoruz. Türkiye'de askeri varlığımız var, erken uyarı ve gözlem uçakları (AWACS) Türk hava sahası üzerinde uçarak destek sağlıyor ve aynı zamanda hava savunma bataryaları konuşlandırdık, Patriot bataryaları ve İspanya ile İtalya'nın SAMP-T bataryası, Türkiye'ye sağladığımız destek unsurları arasında bulunuyor."

Stoltenberg, "Türkiye'ye NATO'ya sağladığı destekten dolayı minnettarız ve ülkede son yıllarda artan askeri varlığımızla güneyinden gelen istikrarsızlık ve terör tehdidine karşı Türkiye'yle dayanışma içinde olduğumuzu gösteriyoruz" dedi.

Stoltenberg, Türkiye sınırını geçtiği için tutuklanan iki Yunan askeri hakkında Yunanistan'ın ikili ilişkileri kapsayan bir konuyu resmi şikayetle NATO'ya taşıması hakkında da "Bu, Türkiye ve Yunanistan arasında çözülmesi gereken bir konudur" diye konuştu.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına yönelik anlaşmayla ilgili ise "Türkiye dahil tüm müttefiklerin ne tür askeri kabiliyetlere yatırım yapacağı ulusal bir karardır. Bu da Türkiye'nin ulusal bir kararıdır" dedi.

NATO için müttefikler arasındaki farklı sistemlerin "birlikte çalışabilmesinin" önemli olduğunu kaydeden Stoltenberg, henüz S-400 hava savunma sisteminin NATO sistemlerine entegre edilmesine yönelik bir talep bulunmadığına ve entegrasyonun da kolay olmayacağına dikkati çekti.

Stoltenberg, diğer yandan Türkiye'nin Fransa ve İtalya'dan kapsamlı hava savunma sistemi olan SAMP-T bataryası almaya yönelik anlaşma imzalamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Stoltenberg, Brüksel'in önde gelen kadın gazetecileriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi.

Toplantıda Stoltenberg, NATO'nun Suriye'de sahada neden daha aktif bir rol üstlenmediğinin sorulması üzerine, "NATO'nun Suriye'de sahaya inmesi için herhangi bir çağrı yapılmadı ve yapılacağını da beklemiyorum" dedi.

Suriye'deki mevcut durumun "çok karmaşık, tehlikeli ve zor" olduğunu kaydeden Stoltenberg, bazı NATO müttefiklerinin Suriye'de sahada olduğunu hatırlattı.

NATO'nun DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonun üyesi olduğunu belirten Stoltenberg, ittifakın çatışmaya Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde siyasi çözüm bulunmasını kuvvetli şekilde desteklediğini vurguladı.

Stoltenberg, "İnsanların acı çektiğini, şiddeti görüyoruz. İnsanlar evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Özellikle Doğu Guta'da Esed rejiminin İran ve Rusya desteğiyle sivilleri hedef aldığını görüyoruz" diye konuştu.

NATO'nun iki güçlü üyesi Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler hakkında ise Türkiye ve ABD arasında doğrudan iletişim olduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Ancak bu şekilde Kuzey Suriye'de ve Afrin'deki sınamaların üstesinden gelebiliriz" diye konuştu.

Stoltenberg, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları tüm NATO müttefikleri tarafından kabul ediliyor" dedi.

"RUSYA KOMŞUMUZ VE HİÇBİR YERE GİTMİYOR"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta "yenilmez" olarak tanıttığı "sınırsız menzilli silahlar" hakkında açıklama yapan Stoltenberg, NATO-Rusya ilişkilerinin caydırıcılık ve diyalogdan oluşan iki ayaklı politikaya dayandığını anımsattı.

Stoltenberg, Putin'in konuşmasının son yıllarda ortaya çıkan bir düzenin parçası olduğunu, Moskova yönetiminin son dönemde askeri kabiliyetlerini geliştirmek için ciddi yatırım yaptığını belirtti.

"Rusya komşumuz ve hiçbir yere gitmiyor" diyen Stoltenberg, NATO'nun Rusya'yla yapıcı bir ilişki geliştirmeyi amaçladığını kaydetti.

Rusya'nın geleneksel ve nükleer güçlerini entegre etmeye yönelik çalışmaları da bulunduğunu ifade eden Stoltenberg, "Geleneksel ve nükleer silahlar arasındaki ayrımı bulanıklaştırmak çok tehlikeli" uyarısında bulundu.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu