Süper hücreli fırtına nedir, nasıl oluşur, etkileri nelerdir?

Meteorolojinin arada sırada uyarıda bulunduğu süper hücreli fırtına nedir, nasıl oluşur, etkileri nelerdir?

Mayıs ve Haziran ayları yaz ayları olmasına rağmen Meteorolojiden zaman zaman fırtına haberleri geliyor. Yapılan dolu ve fırtına haberlerinden en şiddetli olanı ise süper hücreli fırtına. Peki ya süper hücreli fırtına nasıl oluşuyor diyorsanız detaylar haberimizde.

Süper hücreli fırtına nedir, nasıl oluşur?

Süper hücre, kendi etrafında girdap gibi dönen yatay rüzgarların yön değiştirmesi ile başlar. Yatay rüzgarlar, atmosferin üstüne doğru dikine yükselmeye ve esmeye başlarlar. Zemindeki sıcak rüzgarın yükselmesi sonucunda, üst tarafta bulunan soğuk rüzgarın yer değişmesi başlar ve aralarındaki sınır delinmiş olur. Yukarıya doğru çıkan kuru ve sıcak hava, yükseldikçe ve soğudukça aniden nemlenmeye başlar. Nemlenen hava yağışı beraberinde getirir. Bunun sonucunda yukarıda nemli ve soğuk aşağıda sıcak ve kuru hava kalır. Yoğun olmasına rağmen sıcak havanın yükselmesi kararsız bir hava akımı oluşturur. Hava akımının gücü kayboldukça, aşağıya doğru bir patlama şeklinde çökme başlar. İşte bu çökme sırasında dolu veya oldukça büyük dolu taneleri oluşur. Bu havanın çökme bölgesi, en çok zarar veren kısımdır. Yağan dolular, yeryüzündeki canlılara ve doğaya aşırı zarar verir.

Süper Hücre nedir?

Süper hücre oluşması için atmosferin üst seviyelerindeki rüzgarın yön değişiminin fazla olması yani kararsız olması ve ısı değişiminin fazla olması gerekmektedir. Yıldırım fırtınalarının bazılarının sebebi olabilirler. Özellikle termodinamik kararsızlığın hakim olduğu koşullarda, bir başka deyişle, ani soğuma veya ani ısınma gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Ayrıca yeryüzünde hissettiğimiz enine rüzgarlar değil, yukarı yönlü dikine rüzgarların hakim olduğu zamanda ortaya çıkabilir. Fırtına bulutu olarak da adlandırılabilir. Kümülünimbüs bulutunun hızlı gelişmesi sonucu oluşurlar. Süper hücreler, dolu yağışı, şiddetli rüzgar, yıldırım fırtınası veya hortum oluşturabilirler.

Süper Hücreli Fırtına Nelerde Sık Yaşanır?

Süper hücreler, uygun ortam koşulları oluştuğunda dünyanın her yerinde oluşabilirler. Genellikle Amerika’nın geniş düzlüklerinde, batısı olan hortum bölgelerinde, Arjantin, Urugay ve Brezilya’nın bazı bölgelerinde sık oluşurlar. Avrupa, İngiltere ve Çin de oluştukları da kayıtlara geçmiştir.

Kaç Tip Süper Hücre Vardır?

Genelde üç tip süper hücre oluşumu gözlemlenir. Klasik tip, az yağışlı tip ve bol yağışlı tip süper hücreler mevcuttur.

Az Yağışlı Süper Hücre:

Bu tip süper hücreler, isimlerinden de belli olduğu gibi nispeten az miktarda yağmur veya dolu bırakırlar. Bu tip süper hücrede, havanın yukarı yükselişi çok kuvvetlidir fakat aşağı düşümü, diğer süper hücrelere göre daha kuvvetsizdir. Bu tip bir hava hareketi 1980 yılında keşfedilmiş ve anlaşılmaya çalışılmıştır.

Çok Yağışlı Süper Hücre:

En kuvvetli ve uzun süreli süper hücreler, çok yağışlı olanlardır. Yoğun sağanak yarışlara sebep olurlar. Bazı zamanlarda çok şiddetli hortumlara sebep olurlar. Yoğun yağış sırasında, görüş mesafesi oldukça düştüğü için, içlerinde oluşan hortumların fark edilmesi zordur ve bu yüzden birçok ölüme sebebiyet vermektedirler.

Klasik Küçük Tip Süper Hücre:

Nispeten daha küçük ölçekli fırtına üretebilirler. Bulutların oluşumları daha yüksektedir.

En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması