Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri biliyor musunuz? Detayları hemen haberimizden öğrenin.
Bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurdukları yöntemler arasında olan tüp bebek tedavisi düşünmeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler var. Haberimizde sizler için bunlara yer verdik.
Günümüzde oldukça gelişen tüp bebek tedavisinde başarı şansı her geçen gün artıyor. Ancak seçilen tüp bebek merkezi, çiftin tedaviye ne kadar uyum sağladığı, doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemi tedavinin başarısını doğrudan etkileyebiliyor.Bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin yaşam tarzı değişiklikleri ile bu sürece hazırlanması büyük önem taşıyor. Tüp bebek için en uygun yöntemin seçilerek, anne ve baba adayının bu yolda birbirlerine destek olması ve tedavinin tüm gerekliliklerini yerine getirmesi gerekiyor.
Bir kadının gebe kalma sürecinde 15 milyon sperm rol oynamaktadır. Erkekte bu rakam eğer 5 milyonun altında ise çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir. Bebek sahibi olamayan çiftlerin en çok endişelendiği konulardan biri de açıklanamayan infertilite yani kısırlıktır. Yapılan tetkiklerde herhangi bir neden bulunamıyor tüp bebek yöntemlerinden çift için en uygun olanı seçilip tedaviye başlanır. Tüp bebek tedavi süreci kararı alındığı anda aslında tedavi başlamış demektir. Hastanın mutlaka tedavi sürecine kendini psikolojik olarak hazırlaması gerekir. Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir.
Tüp bebek tedavisinde işte dikkat edilmesi gerekenler
Tüp bebek tedavisi yaklaşık bir ay süren ve hem hasta hem doktor tarafında titizlikle yürütülmesi gereken bir uygulamadır. Hastanın bu süreçte doktoru tarafından ifade edilen hususlara çok dikkat etmesi gerekir. Aşağıda tüp bebek tedavi aşamaları sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar sıralanmıştır:
- Sigara ve alkol kesinlikle tedavi boyunca (ve gebelik boyunca)
kullanılmamalıdır.
- Herhangi bir hatalık veya ağrı vb. şikayet nedeniyle bir ilaç
kullanmanız gerektiğinde tüp bebek doktorunuza danışmadan
kullanmamalısınız.
- Tedavi sırasında kadın egzersiz, spor vb. aktivitelere ara
vermelidir.
- Tüp bebek tedavisi boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.
- Kadın ve erkeğin özel bir diyet yapması gerekmez. Tüp bebek
tedavisinin başarısını arttırmak için bazı yiyecek ve içecekleri
fazla tüketmek, bitkisel çaylar, bitkisel ürünler tüketmek fayda
sağlamaz. Bu tür girşimler gereksiz kilo alımına neden olarak
zararlı da olabilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde sadece doğru
ve dengeli beslenmek kısacası normal beslenmek yeterlidir.
- Özellikle kadının sresten uzak durması, tedaviyi güven ve
rahatlık duygularıyla geçirmesi gerekir.
- Erkeğin sperm vereceği günden önce 3 gün ilişkiye girmemesi ve
boşalmaması gerekir.
- Evde kendi kendinize uygulamanız için verilen ilaçları, iğne
tedavilerini aynen tarif edildiği şekilde, saatine dikkat ederek
uygulamalısınız. Doz ayarını doktorunuzun belirttiği şekilde
dikkatle ayarlamalısınız.
- Embriyo transferinden sonra bir iki gün otomobille uzun yolculuk
yapmamalı, dinlenmelisiniz.
- Sauna, hamam, kaplıca gib aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız
(özellikle transfer sonrasında).
- Tüp bebek tedavisi yaptıracağınız merkezin başarı oranlarını, bu
konudaki tecrübesini araştırmanız faydalı olacaktır.
Tüp bebek tedavisindeki yenilikler nelerdir?
Tüp bebek tedavi yöntemleri ve uygulamaları baş döndürücü bir hızla gelişiyor. En güncel tekniklerden biri embriyoların dinamik takibidir. (Embriyoscope) Bu tekniği Türkiye’ye ilk defa bizim ekibimiz getirdi ve en çok da bizim laboratuarlarımızda uygulanıyor. Artık embriyolar takipleri süresince çok kısıtlı bir zaman dilimindeki görüntüleri ile değil, her 15-20 dakikada bir yedi bölgeden alınan görüntülerinin birleşmeleri ile oluşan videolar ile inceleniyor, kaliteleri bu verilere göre saptanıyor. Bu demektir ki artık embriyoların gelişimleri hakkında çok daha fazla elimizde bilgi birikiyor.
Tüp bebek uygulamalarının başladığı yıllardan bu yana ilk kez embriyo gelişimi hakkında bu kadar fazla veri toplayabildik ve elimizdeki bu bilgiler çok değerli. Şu anda Türkiye’den bizim dahil olduğumuz uluslararası bir bilim grubu bu veriler üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Yeniliklerle başarı şansı ne kadar artıyor? Bu sorunun cevabı için biraz daha beklememiz gerekiyor. Ancak embriyo secimi için sunulan dinamik izleme tekniği gerçekten başarı sansını artırıyor.
Ancak burada dikkatli olunması gereken nokta; birkaç farklı şekilde dinamik embriyo takibi yapılabiliyor ve bunların hepsi aynı sonucu vermiyor. Bizim kullandığımız sistem şu anda dünyada bulunan en sofistike dinamik takip sistemidir. Biz ve bizim kullandığımız sistemi kullanan diğer merkezler (şu anda dünyada 100 dolayında var) başarı oranlarının arttığını gösterdiler. Umudum, bu sistemin diğerleri ile bilimsel karsılaştırmasını yapan bilimsel çalışmaların bir an önce yayınlanması ve farkın kanıtlanmasıdır.