Üniversite sınavlarında değişiklik olacak mı? YÖK Başkanı Saraç yanıtladı!

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YKS ile ilgili öğrencilerin kafasını karıştırmamasını bir sınav değişikliği olmayacağını ifade etti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, CNN Türk’te eğitim dünyasına dair merak edilenleri konuştu. Saraç, öğrencilerin kaygı duymamaları gerektiğini belirtti.

Üniversite sınavında dört aya yayılan bir sistemden hafta sonunda toplanan bir sisteme geçtiklerini ifade eden Saraç, “Öğrencilerimiz temel yeterlilik zemininde, sayısal ve sözel okuryazarlığın sorgulandığı bir sistemle tanıştı. Bizim bu sene, hatta önümüzdeki sene yeni bir sistem arayışımız yok. Kesin ifadeyle cevaplandırmak isterim bunu. Baraj puanlarında da bir değişikliğe gidilmeyecek. Testlerde belirlenen sürelerle de bir değişiklik olmayacak. Süre de aslında ayırt edici bir unsur, sınavın bir parçası. Sınavın bir sorusu gibi düşünülmesi lazım” diye konuştu.

“Öğrenciler değişiklik konularını gündemlerinden çıkarsınlar”

Bir sınav stresinin söz konusu olduğunu belirten Saraç, “Öğrencilerimiz ellerinden geleni yapmışlardır. Derslerine çalışmışlardır. Hocaları en önemli rehberleridir. Öğrenciler, kendilerine özgüven duysunlar ve sükûnet içinde bu sınava girsinler istiyoruz. Sınavla ilgili şu, bu değişiklik konularını gündemlerinden çıkarsınlar. Çünkü bizim gündemimizde böyle bir başlık yok” açıklamasını yaptı.

“TYT’de 200 alanların notu bu sene geçecek”

Saraç konuşmasına şöyle devam etti:

“TYT’de 200 üzeri puan alanların, bu yıl puanları geçerli olacak mı? Bunu geçen sene beyan etmiştik. Bir taahhüttü bu. ÖSYM ile birlikte bu hususta bir çalışma yapıldı. Geçen sene almış oldukları notun bu yıl korunacağı net bir şekilde konuşuldu. Geçen seneki beyanımızda bir değişiklik yok. Aldıkları notun iki yıl geçerliliğiyle ilgili geçen seneki beyanımızla ilgili bir değişiklik yok. Hangisi en yüksekse onu kullanabilecek.”

Başarı barajı sıralamasında geçen yıl değişikliğe gidildiğini söyleyen Saraç, “İki sınav farklı olduğu için, eş değerliliğini sağladık. Tıp fakültelerinin barajını 40 binden 50 bine düşürmedik. Yeni sistemdeki karşılığını getirmiş olduk. Hukuk için de, mimarlık için de geçerli. Tüm akademi ve bilim çevreleri buna kabul gösterdiler. Biz şunu da göstermiş olduk, eğitim öğretim ayrışma değil uzlaşı noktası olabilir. Bu da öyleydi. Bu hususta taviz vermemiz, geri adım atmamız söz konusu değil. İlgili tüm çevreler, herkes bu adımı olumlu karşıladı.” İfadelerini kullandı.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde Kremlin'den Esma Esad açıklaması En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu