VPN yasaklandı mı, engellendi mi? VPN servislerine erişim engeli geldi mi?
VPN yasaklandı mı, VPN engellendi mi, VPN servislerine erişim engeli mi geldi? Soruları 20 VPN sağlayıcısı ve şifreli mail hizmeti sunan ProtonMail’e erişimin engellenmesinin ardından merak konusu oldu. İşte VPN yasaklandı mı, VPN engellendi mi? Sorularının yanıtı.
VPN yasaklandı mı, VPN engellendi mi, VPN servislerine erişim engeli mi geldi? Soruları 20 VPN sağlayıcısı ve şifreli mail hizmeti sunan ProtonMail'e de erişim engeli getirilmesinin ardından merak konusu oldu. Bu kararın ardından ProtonMail'e Türkiyeden erişim artık mümkün değil. Peki VPN yasaklandı mı, VPN engellendi mi, VPN servislerine erişim engeli geldi mi? Tüm bu soruların cevabı haberimizde mevcut.
VPN yasaklandı mı?
5651 sayılı kanunun erişim sağlayıcının yükümlülükleri başlıklı 6’ncı maddesine 6 Şubat 2014 tarihinde yapılan değişiklikle yeni bir (ç) bendi eklenmiş ve erişim sağlayıcıları ‘erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla’ yükümlü kılınmıştı. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen erişim sağlayıcılara da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı tarafından 10 bin liradan 50 bin liraya kadar dari para cezası verileceği belirtilmişti.
VPN neden yasaklandı?
Sadece ülkemizde değil tüm dünyada yasaklı sitelere veya sosyal medya uygulamalarına girmek için milyonlarca kullanıcı çareyi VPN sağlayıcılarda buluyor. Farklı IP'ler üzerinden uygulanan yasağı delerek engelli sitelere girişi kolaylaştıran VPN servislerinin kapatılmasının sebebi ise erişimi daraltılan yada yavaşlatılan sosyal medya sitelerinin VPN ile bypass edilmesinin önüne geçmek. Yani kapatılan VPN uygulamaları ile bu sitelere giriş yapılmamasını sağlamak.
ProtonMail’e erişim engeli
Ayrıca ‘ç’ bendi doğrultusunda Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN’in erişime engellenmesi talep edilmişti.
Bu maddeye dayandırılarak yapılan erişim engelleri sonucunda, 20 VPN sağlayıcısı ve şifreli mail hizmeti sunan ProtonMail’e artık Türkiye’den erişim mümkün değil.
ProtonMail erişim engeli ile ilgili tweet attı
ProtonMail, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımla erişim engelini duyurdu ve şöyle dedi: “Vodafone Türkiye, ProtonMail’i engellemeye başladı. Türkiye hükümetinin internet özgürlüğünü yasakladığı bir dönemde bu uygulama sürpriz değil. Bu tür bir sorunla karşılaşırsanız lütfen bize bildirin. Bu beklenmedik bir şey değildi ve ücretsiz ProtonVPN hizmetimiz bu engeli aşmaya olanak sağlıyor.”
Virtual Private Network (VPN) adı verilen sanal özel ağ servisleri sadece kişisel veya engelleri aşmak için kullanılmıyor. Güvenli bir internet erişimi sağladığı için bankalar, noterler ve hatta dünyaca ünlü şirketler bile bu servislerden faydalanabiliyor. VPN, genel internet ağı içerisinde özel ve güvenli bir kanal oluşturarak kullanıcıların erişimini daha da güvenli hale getiriyor. VPN kapatılması yada bazılarının engellenmesi o ülkedeki ekonomiye de zarar verebilir. Örneğin; Bankaların kullandığın OpenVPN protokolünün engellenmesi demek, kişileri ve şirketleri etkilemesinin yanı sıra devlet kurumlarındaki parasal işleyişe de olumsuz yönde etki edebilir.