Kuymak nasıl yapılır? Karadeniz usulü kuymak tarifleri-En güzel kuymak tarifleri

Karadeniz'in eşsiz lezzetlerinden biri olan kuymak yapımını öğrenme vakti geldi diyoruz ve sizleri kuymak yapılışıyla baş başa bırakıyoruz..

Dizilere bile konu olan kuymak yapımını artık sizlerle paylaşalım istedik. En son Sen Anlat Karadeniz dizisinde geçen kuymak sahnesinden sonra çoğu kişinin canının kuymak çektiğini düşünüyoruz. İşte yöresel lezzet olan kuymağı ister evinizde kendiniz yapın ister karadeniz usülü yemek yapan yerlerde yiyin ama bu lezzeti tadın.. 

Kuymak nedir?

Kuymak, Karadeniz bölgesine ait çoğunlukla kahvaltıların vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Kimi kuymak kimi muhlama kimi ise mıhlama olarak adlandırıyor. Ancak hepsi aynı lezzete çıkıyor. İşte kuymak nasıl yapılır sorusunun yanıtı ve farklı kuymak tarifleri...

Mısır unu, tereyağ ve peynirin eşsiz uyumunun tadını çıkarmak gerektiğine inanıyor, sizi tarifle baş başa bırakıyoruz.

Kuymak nasıl yapılır? Haberimizde hem birbirinden lezzetli ve farklı kuymak tariflerini hem de kuymak yemeğinin kısa bir tarihi paylaştık. İşte en güzel kuymak tarifleri…

Kuymak, Samsun’dan Artvin’e yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin,Çorum, Sivas, Tokat , Amasya ve Erzurum illerinde çok popüler olan bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya’nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir. Mısır unu, tereyağı ve genellikle minci adı verilen tuzlu çökelek (bazı yörelerde telli peynir veya su peyniri) peyniri kullanılarak yapılan mısır lapasının adıdır.

Kuymak, Türkçe bir kelime olup Anadolu’nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için kullanılır. Trabzon, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof’ta ve Artvin’in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon Şalpazarı’nda yağlaş (yağlı aş), Rize ve Artvin sahilinde muhlama,Çorum’da çökelikle yapılır sündüğü için Sündürme denir ve Trabzon’un Rumca konuşulan köylerinde ve Çamlıhemşin’de havits adlarıyla da bilinir. Tereyağı yerine kaymak kullanılarak hazırlanırsa Trabzon’da yayla kuymağı Rize’de hoşmerim olarak adlandırılmaktadır. Mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanarak kullanılması durumunda ise yöresel ağızlara göre cumur, çumur ya da zumur olarak adlandırılmaktadır. “Çürük” kuymak olarak da adlandırılır; yemeğe peynirin konması aşamasına “peyniri çürütmek” de denir.

Kuymak Malzemeleri:

– 1/5 kg su
– 3 su bardağı mısır unu
– 250 gr tereyağı
– 300 gr telli peynir
– 1 yemek kaşığı tuz

Kuymak Nasıl Yapılır?

-Tereyağını tavaya alın ve yakmadan, orta ateşte eritin.

-Eriyen tereyağın üzerine mısır ununu ekleyin ve karıştırın.

-Kavrulan mısır unu göz göz olmaya başlayınca, yavaş yavaş sıcak suyu ilave edin ve karıştırmaya devam edin.

-Suyla birlikte 2 dakika daha kavurun ve altını kısın.

-Peynirleri ilave edin ve karıştırmadan erimesini bekleyin.

-Peynirler erimeye başlayınca sadece 2-3 kere alttan üste doğru karıştırın ve kısık ateşte tereyağın üste çıkmasını bekleyin.

-Tereyağı üste çıktığında ocaktan alın ve servis edin.

EN GÜZEL KUYMAK TARİFLERİ

ARTVİN USÜLÜ KUYMAK

İlk önce tencereye Artvin’e özgü kaymak konur. Kaymak yandıktan sonra yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Mısır unu ilave edildikten sona kaymakla beraber kavrulur ve bazen azar azar ılık su koyulur. Un kavuruldukça yavaş yavaş da yağ çıkmaya başlar. Sonra da tabağa konulup servis edilir.

TRABZON USÜLÜ KUYMAK

Yağ eritildikten sonra mısır unu ile biraz kavrulur. Yağ salınmaya başlayınca ‘soğuk’ su ilave edilir. Minzi peyniri ya da imansız peynir konulabilir. Kaynayınca karıştırma işlemi bırakılır. Orta ateşte fokurdayıp dibi kızarır ve yağ üstüne çıkınca kapatılır. Sıcak servis yapılır.

RİZE USÜLÜ KUYMAK

Genişçe bir tavada tereyağı eritilip, mısır unuyla hafif kavrulur. Burada kullanılan mısır unu, balıkların kızartılırken kullandıkları mısır unundan daha kalınca öğütülmüş olandır. Ama diğeriyle de yapılabilir. Trabzon tereyağı kendine has reyhasıyla mısır ununu pembeleştirince kaynar su ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bir süre sonra yağ kendini göstermeye başlar. Erzurum’a ait telli peynir ilave edilir ve kısa süre hızlıca karıştırılır.

IĞDIR USÜLÜ KUYMAK

Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök (zerdeçal) ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. Kepleme ise Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İran’dan gelen bir karışımdı.

ANTEP USULÜ KUYMAK

4 yemek kaşığı buğday unu
2 yemek kaşığı sadeyağ
6 yemek kaşığı şeker
4 su bardağı su
Toz tarçın

2 yemek kaşığı sadeyağ tencerede eritilir. Un ilave edilir, devamlı karıştırılarak pembeleşinceye kadar kavrulur.Pembeleşen una toz şeker ve 4 su bardağı su ilave edilir, pürüzsüz bir hal alıp, un kokusu gidip koyulaşıncaya kadar pişirilir. Sıcak sıcak kaselere boşaltılır. Üzerine 1 tatlı eritilmiş sadeyağ gezdirilir, toz tarçın ve çekilmiş fıstık serpilir. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır. Kuymak sıcak yenilen bir tatlıdır. Geleneklerimize göre doğum yapan kadınları ziyarete gelen misafirlere ikram edilir.

MALATYA USULÜ KUYMAK

1250 gram (5 su bardağı) su
45 gram (5-6 çorba kaşığı dolusu) un
15 gram (1 çorba kaşığı)toz şeker
1 miktar tuz
Üzeri İçin
36 gram (4 çorba kaşığı) toz şeker
250 gram, tuzsuz tereyağı

Önce orta boy bir tencereye unu, şekeri ve tuzu alalım karıştıralım, tencereyi ocağa alalım suyu azar azar ilave ederek sürekli karıştıralım. Bu aşamada iyi karıştırmaya dikkat edelim topaklama yapacaktır, topakları acarak suyu ilave edelim. sürekli karıştırarak kaynamasını bekleyelim. Kaynamaya başlatınca ocağın altını kısarak yaklaşık beş dakika daha kaynatalım kısık ateşte. Pişen kuymağı ocağın üzerinden alalım ve bir servis tabağına dökelim, spatula yardımı ile kuymağın üzerini düzeltelim, biz bu arada tereyağını bir tavaya alalım ve kokusu çıkana kadar kısık ateşte pişirelim buna Malatya’da yakma deniyor. Kokusu çıkan yağı ocaktan alalım, kuymağın üzerine önce 36 garam toz şekeri serpelim daha sonra yağı gezdirerek dökelim artık kuymak servise hazır.

Muğla’da hastaneye çarpan helikopter düştü Muğla'da 4.7 büyüklüğünde bir deprem