AK Parti olağanüstü itiraz için resmen başvurdu
AK Parti olağanüstü itiraz dilekçesini YSK’ya teslim etti. AK Parti heyeti, YSK binasına 3 valiz dolusu belge ile girdi. İtiraz sonrası AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, açıklamalarda bulundu.
AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul seçim sonuçları için olağanüstü itiraz dilekçesini YSK’ya verdi.
AK Partili Yavuz ve beraberindeki heyet 3 valiz dolusu belge ile binaya girdi.
Yavuz, YSK'ya yapılan itiraz sonrası basın açıklamasında bulunarak şu ifadeleri kullandı:
“Biz buraya 2898 sayılı yasanın, seçim sonuçlarına müessir olaylar ve haller sebebine dayalı olarak İBB seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilişkin olağanüstü itirazda bulunmak üzere geldik. Dilekçemiz ve bütün belgelerini YSK’ya sunduk
YSK 28 bin farkla CHP’nin lehine seçim bittiğine dair açıklamada bulunmuştu. CHP 29 bin oy ile ifade etmişti. AK Parti de özellikle İstanbul il başkanımız 3870 oy farkıyla AK Parti’nin seçimleri aldığını dile getirmişti.
"Maddi hata düzeltmesi ile 8-9 bin oy aldık"
Daha ilk akşamdan başlayarak maddi hataları düzeltmeye çalıştık. Maddi hata sayım sonuç çizelgeleri var. çizelgelerinden sandık sonuç tutanağına aktarılırken kaydırılan rakamlar var. birleştirme tutanaklarına girilirken küçültülen ve yok edilen rakamlar var Maddi hata düzeltmesi ile 8-9 bin oy aldık.
"Oyların tamamı sayılsaydı lehimize olacaktı"
Burada ilginç bir nokta var özellikle aktarmak istiyorum. Oyların sadece yüzde 10’u sayıldı. Kalanına ilçe seçim kurulları müsaade etmedi. İl seçim kurulu ve YSK’ya geldik. YSK da oyların tamamının sayılmasına müsaade etmedi. Ama ortada bir şüphe var ve gideremedik açıkçası. Daha tüm oyların yüzde 10’u sayılmışken, bu fark 13 bin 900’lere indi. Biz iddia ediyoruz, bunların tamamı sayılsaydı, şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atılsaydı bizim rakamlar gerçekti. Ve lehimize sonuçlanacaktı.
"Kayıp oylar var"
Kısıklılar var seçmen listelerinde, yanına şerh düşülmemiş oy kullanamaz diye. Cezaevi seçmenleri var ilçelerdeki seçmen listelerinde, yanına oy kullanamaz diye şerh düşülmemiş. Cezaevini adres olan gösterilen ve aslında oy vermemesi gereken ama veren seçmenler var cezaevinde. Ne hikmetse ve nasılsa gerçekten izahı zor, yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü seçmen kayıtlarında yer almış. Kayıp oylar var. Oy kullanan seçmenle oy pusulasıyla çok ciddi farklar var.
"19 bin sandık başkanı bu görevi yapamazdı"
Eksik ya da fazla olan 25 bin kadar bir sayı. Aradaki fark 13 binlere düşmüş. Burada bir şeyler olmuş eksik veya fazla çıkan imzadan ve kayda geçen sayı 25 binleri buluyor. Bu konuda belgelerimiz ve iddialarımız var. Sandık başkanları ve memur üyelerinin durumu var. Mevzuatımız çok açık ve net. 298 sayılı yasanın 22. ve 23. maddesi çok açık ifade ediliyor. 22. maddesi sandık başkanlarını tanımlıyor ve nasıl tespit edileceğini öngörüyor. İlgili ilçedeki bütün kamu görevlilerini mülki idare teslim eder. Ad çekme suretiyle sandık sayısının 2 katı oranındaki bir sayıdan çeker. Engeli varsa bu şekilde kanuni engeli varsa ve engeli olmayanları sandık başkanı yap diyor. Resmi memur üye de bu şekilde atanacak diyor. Böyle olmamış. 62 bin 560 kişinin 19 bini kamu görevlileri arasından seçilmemiştir. Ben size 300-500 demiyorum, 19 bin kadar kişi bu listede görev yapamaz olanların arasından tespit edilmiş.
"16 bin 884 oy başka yerlere yazılmış"
Biz olağanüstü itirazımızı açıkladık. Ayrıntılarını yarın daha geniş teferruatlı şekilde sizlere ve kamuoyu ile paylaşacağımız üzere İBB seçimlerinin iptali ve yeniden yapılması için olağanüstü itiraz dilekçemizi verdik.
16 bin 884 oy AK Parti lehine yazılması gerekirken başka yerlere yazılmış. Bunları kim düzeltiyor? Biz düzeltmiyoruz. Biz tespit ediyoruz, ilçe seçim kurullarına iletiyoruz. Kesinleşen rakam 16 bin 884, başka tarafa yazılmış. Farkı ifade etmek istiyorum 14 binli rakamlardan bahsediyoruz. Aradaki fark 13 bin 900’lere inmeye başladı.''