KYK borcu sildirme-2018 öğrenim kredisi yapılandırma nasıl yapılır?

Binlerce öğrencinin merak ettiği konulardan biri de KYK borcu sildirme. Peki ya öğrenim kredisi yapılandırma nasıl yapılır?

KYK borcu sildirme-2018 öğrenim kredisi yapılandırma nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
1 Kasım 2018 Perşembe 08:00

Üniversite öğrencilerinin öğrenin hayatı boyunca kullandıkları katkı kredisi zamanında ödenmediğinde bazı yaptırımlara neden olabiliyor. Her yıl KYK borcu sildirmeyle ilgili gelişmeler araştırılıyor. Biz de sizler için KYK öğrenim kredi yapılandırmalarıyla ve silinmesiyle ilgili gelişmeleri derledik.

12 Kasım 2018 KYK Borçlarının Silinmesi Kanun Teklifi

KYK Öğrenim Katkı Kredi Borçlarının Silinmesi Kanun Teklifi Tam Metin:

Kanun teklifi ve gerekçelerine dair detaylar şu şekildedir.Üniversite öğrencileri her yıl Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen katkı ve öğrenim kredisi borçlarıyla mezun olmaktadır. Söz konusu KYK bursu Yüksek Öğrenim gören öğrencilerin bir nebze de olsa eğitimlerine katkı sağlamak adına önem arz ediyor. Ancak mezun olan öğrencilerin mezun oldukları tarihten 2 yıl sonrasından itibaren bu borçları geri ödemeye başlamaları gerekiyor.Bazı istisnai durumlarda 1 yıl ertelemeleri mümkün olabiliyor. Erteleme imkanı bulunmayanlar ise gecikme zammı ile birlikte ödemleri yapmaları gerekiyor. İşsizlik oranının oldukça yüksek olduğu ve giderek arttığı Türkiye şartlarında Üniversiteden yeni mezun olan bir kişinin iş bulması pek de kolay olmuyorÜniversitelerden mezun olanların dahi iş bulmakta zorlandıkları, tecrübe sahibi olmadıkları içinde maaşların asgari ücret civarında olduğu kabul edilir bir gerçektir. Üniversiteden mezun olması üzerine henüz 2 yıl geçmiş ve asgari ücret civan bir maaş ile çalışan bir insanın günümüz şartlarında temel ihtiyaçlarım, geçimini dahi güçlükle sağlayabileceği düşünüldüğünde, bunun üzerine bir de geçmişten gelen bir borç eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal aldığı gözlemlenmektedir.

Bir yandan da hayata yeni atılmış bir üniversite mezunlarına yük olan borcun, Yüksek Öğrenim sürecine cüzi miktarda katkı sağlamak amacını taşıyor olması bursun mahiyetinin dışına çıktığını gösterdiği görülmektedir.Ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda, çocuklarını ciddi fedakarlıklarla üniversiteye gönderen aileler, üniversiteden mezun olan çocuklarının daha iyi yaşam koşullarına ulaşacağım ümit ederken hüsrana uğruyor.Yüksek Öğrenimlerini yeni tamamlamış ve topluma faydalı bir birey olup, kendi ayakları üstünde durmayı hedefleyen ümit dolu gençlerimiz de hayal kırıklığı yaşıyor. Vasıfsız sayılan işlerde dahi ciddi bir iş bulma yarışı varken iş bulmakta ciddi zorluklar yaşayan Katkı Kredisi kullanmış gençlerimiz bir de borçlarının vermiş olduğu zorluk ile maddi sıkıntıların altından kalkamaz hale geliyor.Öğrenim kredisi kullanan gençlerin ailelerinin çoğunun dar gelirli olması nedeniyle bu krediye başvurdukları istatistiklerle de sabit olduğundan, kredi borcu bulunan gençlerin ailevi bir destekten de uzak olduğu, bu sebeplerle de Katkı Kredisi kullananların büyük çoğunluğunun kredi borcunu ödeyemiyor.Bu kanun teklifi ile de Yüksek Öğrenim ve Katkı Kredisi borçları silinmesi isteniyor.

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Hükümet şuan için KYK borçlarını komple silmiyor ancak borçlar yapılandırmaya gidecek. Karar kapsamında öğrencilerin 3.9 milyar liralık kredi borcu yeniden yapılandırılacak. Öğrencilerden eylül ayından itibaren öğrenim kredisine bağlı herhangi bir gecikme faizi alınmayacak. Önümüzdeki dönemde Maliye Bakanlığı'na başvuru yapacak öğrenciler için yeni ödeme takvimi hazırlanacak. Son düzenlemeyle beraber öğrencinin ödeyemediği taksitlerden sonra oluşan faiz ortadan kaldırıldı. İlk ana borcu gibi işlem görecek. 

Geri Ödemeli Öğrenim Kredisi Nedir?

Öğrenim kredisi; her sene Kredi Yurtlar Kurumu'nca başlatılan burs/kredi başvuruları sonucunda burs almaya hak kazanamamış öğrencilere sunulan alternatif bir yöntemdir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da Yüksek öğrenim gören öğrencilere maddi destekte bulunmak, sosyal ve kültürel gelişimlerinin de önünü açmak hedefini taşıyarak öğrencilere aylık olarak ödenir. Ön lisans öğrencileri, lisans öğrencileri, yüksek lisans (master ve doktora) öğrencileri, açık öğretim öğrencilerinden önceliğe sahip öğrenciler(anne-babası vefat etmiş, şehit-gazi çocuğu gibi), iki yıllık okullardan mezun olarak hiç ara vermeden dört yıllık okullara dikey geçiş sınavıyla kayıt yaptıran öğrenciler; öğrenim kredisinden yararlanabilir.

Kredi almaya başlayan öğrenciler, kredilerini devam ettikleri yüksek öğrenim kurumunun normal süresi boyunca almaya devam ederler. Öğrenim kredisinin, burstan tek farkı; kredinin "borç" yerine sayılması ve öğrencinin aldığı krediyi daha sonra geri ödeyecek olmasıdır. Öğrencinin geri ödeyeceği miktar, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki artışlar göz önünde bulundurularak hesaplanır.

Öğrenim Kredisi Yapılandırma İşlemi Nasıl Olur?

KYK kredi yapılandırması; borçlu öğrencinin, ödemesini düzenlemesi ve taksitlendirmesi anlamını taşır. Mezun olduktan sonra KYK borç sorgulamasında bulunarak, borç miktarını öğrenen birçok öğrencinin kafasında "Öğrenim kredisi nasıl yapılandırılır?" gibi sorular belirir.

Öğrenim kredisi yapılandırılması günümüzde iki şekilde gerçekleştirilmektedir:

İnternetten KYK Borcu Online Yapılandırma

Bu yöntemlerin birincisi; internet üzerinden online yapılandırma yapmak.
Kredi borçları vaktinde ödenmediği takdirde Vergi Dairesi'nde yönlendirildiğinden, yapılandırma başvuruları da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden yapılmaktadır. T.C kimlik numaranız gibi gerekli bilgilerle siteye giriş yaparak, KYK yapılandırma işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Vergi Dairesi'nde KYK Borcu Yapılandırma

KYK borcunuzu yapılandırmada ikinci yöntem ise; Vergi Dairesi'ne başvuruda bulunmak. Vergi Dairesi'ne giderek yahut da dilekçenizi posta aracılığıyla göndererek başvuruda bulunabilir, borcunuzu yapılandırabilirsiniz.
Yapılandırma esnasında 6-9-12-18 taksit seçeneğinin olduğunu, borçlarınızı 2 ayda bir ödeyeceğinizi ve ilk iki borcu ödemediğiniz takdirde yapılandırmanın bozulacağını dikkate almalısınız.

Yapılandırılmış Öğrenim Kredi Başvurları Nereye Yapılır?

Belirli bir süreye kadar geri ödemesi KYK bünyesinde bulunan öğrenim kredisi, ödeme yapılmaması durumunda Gelirler İdaresi Başkanlığı'na devrediliyor. Bu durum borçlular tarafından ödeme sistemi üzerinde yayınlanan "Kyk borcu vergi dairesine yönlendirilmiş" uyarısı ile anlaşılabiliyor. Bu durumda ise kredi ödemesi bulunan vatandaşların, ödemeye yönelik şekilde yapılandırılan kredileri vergi daireleri üzerinden ödenebilecek.

Ödemelerle ilgili açıklama yapan KYK, internet sitesi üzerinden bazı bilgiler verdi;

Hiç ödeme yapmayan ya da iki veya daha fazla taksitini düzenli ödemeyen öğrencilerimizin borçları, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vergi dairelerine aktarılmaktadır. Bu tarihe kadar Ziraat Bankası üzerinden yapılan bütün ödemeler sisteme işlenmiş olup, öğrencilerimizin borçlarından düşürülerek kalan borçları vergi dairesine aktarılmaya başlanmıştır. Vergi dairesine devredilen bu borçların ödeme, kalan borç bilgisi ve yeniden yapılandırma gibi bütün iş ve işlemleri vergi daireleri tarafından yapılacaktır. Vergi dairesine devredilen borçlara ait sorgulama, ödeme gibi işlemleri devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz.

KYK Borç Sildirme Hangi Durumlarda Olur?

Kurumumuza öğrenim ve/veya katkı kredisinden borcu bulunanlardan; Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların, Kredi alırken veya aldıktan sonra vefat edenlerin, borçları silinir.

KYK Kredisi Nasıl Yapılandırılır?

KYK kredisinin faizleri, dolayısıyla ödeyeceğiniz miktar ve aylık taksitler, krediyi ne zaman kullandığınıza ve taksitleri ne kadar süredir ödemediğinize göre değişiklik gösterir. Bu kredinin ödemeleri, mezun olduktan iki yıl sonra başlar ama hala düzenli bir geliriniz yoksa veya geliriniz aylık taksitlerinizi karşılamak için yeterli değilse borcunuzu yapılandırmayı deneyebilirsiniz.

2016 yılı itibarıyla, öğrenim kredinizi bir borç transfer kredisi gibi yapılandırmanız mümkün. Ancak, bu krediyi bir devlet kurumundan aldığınız için, banka kredilerinden farklı olarak borcunuzu da devlete ödemeniz gerekir. Kredi durumunuzu KYK’nin resmi web sitesindeki bağlantılardan görüntüleyebilirsiniz.
Borç ödeme vadeniz henüz başlamadıysa, borç taksitlerinizi hiç aksatmadan ödediyseniz ve başka Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur gibi kuruluşlarla bağlantınız yoksa KYK kredinizin taksitleri bir sene ertelenebilir. Bunlar dışında, borcunuz ertelenemez, silinemez ve yeniden taksitlendirilemez. Ama 2016 yılında kabul edilen “Bazı Borçların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi” dahilindeki öğrenim kredisi yapılandırma, ödemeleriniz konusunda sıkıntı içindeyseniz size derin bir nefes aldırabilir.

2016’da Yapılandırmayla İlgili Yapılan Düzenlemeler

2016’da yapılan “kredi affı” şeklinde okuduğunuz başlıklar yanıltıcı çünkü kredinin tamamen silinmesi, yukarıda belirtilen KYK maddesine göre mümkün değil. Söz konusu olan, 2016 yılının ekim ayının sonuna kadar, biriken borcunuzun miktarına ve süresine göre yeni bir aylık ödeme planı oluşturulmasıdır. Bu açıdan süreç, banka kredileriyle benzer şekilde ilerler ve burada başvurulacak yer vergi dairesidir. 1 Ağustos 2016’dan itibaren vergi dairelerine aktarılan öğrenim kredisi borçlarının ödeme bilgisi, kalan borç bilgisi ve yeniden yapılandırması da vergi dairelerine ait. Vergi daireleri, mevcut borçlarda gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ni (Yİ-ÜFE) esas alarak yeniden yapılandırma işlemini buna göre düzenleyecek. Genel çerçevesiyle, aftan ziyade bir borç indirimi ve borçların yapılandırma imkanı söz konusu.

Borcunuzu Yapılandırmak İçin Yapmanız Gerekenler

Öğrenim kredisi borcunuzu vergi dairesine talepte bulundurarak yeniden yapılandırabilirsiniz. Ama bundan sonra da yine faizli taksitler ödemeye devam edersiniz. Öğrenim kredinizi defaten, yani tek seferde ödediğinizde büyük bir indirim hakkı kazanmanız mümkün. Dolayısıyla, kredi veren bankalara sizin için daha avantajlı olabilecek bir tüketici kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz.

KYK Öğrenim Kredisi Evlilik Durumunda Silinir mi?

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun mevzuatlarında evlilik durumunda borçların silindiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.

2018 KYK Burs Ücretleri Ne Kadar?

-Lisans ve önlisans bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 425 Türk Lirası alacak.

-Yüksek lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 850 Türk Lirası alacak.

-Doktora bölümlerinde okuyan öğrenciler 2018 yılında 1.275 Türk Lirası Alacak.

Yorumlar

kerem En beğenilen yorum
ben KYK borcumu vergi dairesinden bir kısım peşinat vererek 30 taksit şeklinde yapılandırdım ilk taksitinide ödedim şimdi af çıkarsa bende yararlanabilir miyim?
LOAN OFFICE
Acil krediye ihtiyaciniz var mi? evet ise, bu e-posta ile iletisime geçin: [email protected]
kerem
merhaba ben yapılandırmayı takip etmemiştim. şimdi gecilmiş oldum. öğrenim borcu kredim hacize girdi. yapılandırma yapmak için bir şansım yokmu acaba :(
Mehmet
Bursun krediye donusup issiz oğrenciyi iyice borc batagina sokmak bu sistemin en guzelidir vatan sagolsun ne diyelim
mesut
yahu af geldiği felan ana borcu herkes odeyecek sacma sacma konusup milletin aklını bulandırmayın. yapılandırmak demek eğer ki borucunuza gecikme faizi eklenmişse bunu silerler borcu taksite bölerler.. bazı mallar borcun komple silineceğini düşünüyor resmen..