LGS yüzdelik dilim nedir, nasıl hesaplanır?

LGS sınavının açıklanmasının ardından öğrenciler yüzdelik dilim nedir, nasıl hesaplanır sorularının cevabını araştırmaya başladı.

LGS yüzdelik dilim nedir, nasıl hesaplanır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
27 Haziran 2018 Çarşamba 15:11

Lise eğitimine geçecek olan öğrencilerin ve velilerin merakla araştırdığı konulardan biri yüzdelik dilim hesabı oldu.  LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından yüzdelik dilim ve tercih işlemleri araştırılmaya başlandı. Çünkü lise tercihleri Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlarda yer alan yüzdelik dilim bilgilerine göre yapılacak. Yüzdelik dilim, tercih döneminin önemli hususları arasında yer alıyor. Sınavda elde ettikleri başarıya göre değerlendirilen öğrenciler, yüzdelik dilim sayesinde tercihlerini gerçekleştirebilecek.

Yüzdelik Dilim Nedir?

Yüzdelik dilim, öğrencilerin yerleştirmeye esas puanı ve başarı sıralamasını gösteren değer olacak. Yüzdelik dilim Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu gösteren sıralamayı yüzde olarak ifade edilmesidir. MEB sizin Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde % 8 giren bir öğrenci 1 300 000 (LGS'ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104 000. olmuştur. Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yüzdelik dilimlerin de değişeceği bilgisi unutulmamalıdır.  Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerin değişiminde aktif rol oynamaktadır.

LGS Yüzdelik Dilim Nasıl Hesaplanır?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Sınav sonuç belgesinde il ve ülke geneli yüzdelik dilim açıklanır. Her sene sınavların zorluk derecesine göre parametreler de değişebiliyor. Yüzdelik dilimler tercih yaparken önemli bir kriterdir.  Her yıl tercih yapılırken bir önceki yılın yüzdelik dilimleri baz alınır.

İl genelinde açıklanan yüzdelik dilim; öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla o ilde sınava giren tüm öğrenciler içerisindeki başarı sıralamasını gösterir.

Türkiye geneli yüzdelik dilimi ise; öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla tüm ülkede sınava giren tüm öğrenciler içerisinde ülke genelindeki başarı sıralamasını gösterir.

Türkiye Geneli Yüzdelik Dilim Nedir?

Sınavdaki Türkiye geneli sıralamanızın yüzde olarak ifade edilmiş şeklidir.

İl Geneli Yüzdelik Dilim Nedir?

Sınavdaki il geneli sıralamanızın yüzde olarak ifade edilmiş şeklidir.

Yorumlar