Tapu harcı nedir? 2018 tapu harçları ne kadar? 2018 tapu harcı indirimi ne kadar?

Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle Tapu harcında oran düşürüldü. Peki ya Tapu harcı nedir? 2018 tapu harçları ne kadar? 2018 tapu harcı indirimi ne kadar?

Tapu harcı nedir? 2018 tapu harçları ne kadar? 2018 tapu harcı indirimi ne kadar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
5 Mayıs 2018 Cumartesi 12:04

Bakanlar Kurulu’ndan genel son bilgiye göre konut alım satımında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Konutlardaki tapu harcı oranı ise 31 Ekim'e kadar binde 20 yerine 15 oldu.  İşte haberimizin detayları..

Taşınmaz alım-satımlarından kadın istihdamına, yatırım ve üretimden ihracatın teşvikine kadar çeşitli alanlardaki vergi düzenlemeleri Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konuldu. Bu kapsamda, konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik katma değer vergisi (KDV) oranı 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da yüzde 4'ten 3'e indirildi. Gerekli düzenlemeler Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Bugün yayımlanan kararlara göre tapu işlerimde harç binde 15'e, konutta KDV de yüzde 8'e düşürüldü. Rakı, cin ve votkanın vergisi artarken viski, şarap ve likörün vergisinde indirime gidildi. Bu oran sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek.

Tapu Harcı Nedir?

Gayrimenkul alım-satımı yapacakların en çok merak ettiği konulardan biri de tapu harcı. Halk arasında “tapu masrafı” olarak bilinen tapu harcı gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmet bedeline denir. Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işleri hallediyoruz.

2018 Tapu Harcı Oranları Ne Kadar?

Tapu harcı oranı 31 Ekim 2018 tarihine kadar binde 15 oranında tahsil edilecek. Buna göre, gayrimenkulle ilgili devir ve iktisaplarda tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak koşulu ile beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ile devir alan için ayrı ayrı olacak şekilde binde 15 oranında hesaplanıp, ödeniyor. Tapu dairesinde gerçekleştirilen işlemin ardından emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden tapu harcının ödenmesi ya da beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçeği yansıtmadığının tespit edilmesi takdirinde aradaki fark üzerinden hesaplanacak olan harç ikmalen veya re'sen tarh edilip, hem gayrimenkulü devreden kişiden hem de gayrimenkulü devir alan kişiden tahsil ediliyor. Tahsil edilecek olan tapu harcı için devreden kişi ve devralan kişi ayrı ayrı olacak şekilde harcın yüzde 25'i oranında vergi cezasına tabi tutuluyor.

Tapu Harcı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bir gayrimenkul alırken alıcı ve satıcı devlete bir harç öder. Bu harç bedeli alıcı ve satıcıdan eşit olarak alınır. Alıcı için %2, satıcı için %2 olmak üzere toplamda %4’tür. Bu bedel tapuda gösterilen gerçek değer ya rayiç değer üzerinden hesaplanır. Bu bedel tapu memuru tarafından hesaplanır ve size bildirilir. Alıcı ve satıcı bu bedeli ilgili bankaya yatırır. Bankadan aldıkları makbuzları tapu memuruna teslim ederler ve tapu memuru ödendi makbuzları alınmasının ardından resmi senedi düzenler ve tapu işlemi karşılıklı olarak yapılır. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de düşük tapu harcı ödemek için evin değerinin olduğundan düşük gösterilmemesidir. Bu durum ilerde size farklı sorunlar açabilir.

Gayrimenkul alım satımlarda hem alınıcının hem de satısının sorumlu olduğu tapu harcı alınan konutun bedelinin binde 20 bedeli kadardır.  Mesela; 200 bin TL değerindeki bir ev satışı yapıldığında binde 20'si olan 4 bin TL, hem alıcı hem de satıcı tarafından tapu harcı olarak tapu dairesine ödenir. Bu devir işlemleri yapılırken ödenen masraflar arasında bulunan tapu döner sermeye bedeli ücreti, geçtiğimiz sene 90.5 TL olarak ödeniyordu. Tapu döner sermaye bedeli 2018 yılında 103.5 TL, ilave hizmet bedeli ise 14 TL olarak belirlenmiştir. Döner sermaye hizmet bedeli, hizmet bedelinin yöresel katsayı ile çarpılması sonucu bulunur.

Yorumlar