Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 2025 itibariyle devreye alınacak.

Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek - Sayfa 1

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele kapsamında hayata geçirdiği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde (UTTS) altyapı çalışmaları hızla devam ediyor.

1 15
 
Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek - Sayfa 2

8 MİLYON İNDİRİMDEN FAYDALANIYOR

UTTS Tebliği uyarınca, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan yaklaşık 8 milyon taşıta en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar taşıtın plaka bilgisinin kayıtlı olacağı dijital bir etiket olan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu bulunuyor.

2 15
 
Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek - Sayfa 3

Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonunda, mükellefler akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indiriminden faydalanıyor.

3 15
 
Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek - Sayfa 4

Usulsüz faturalardaki akaryakıt harcamalarının gider gösterilerek vergiden düşülmesi sebebiyle her yıl milyarlarca liralık vergi kaybı oluşuyor. UTTS ile akaryakıt satışında plaka bilgisinin elle girişi önlenerek sisteme otomatik olarak aktarılması sağlanacak, böylece usulsüz fatura oluşturulması ve milyarlarca liralık vergi kaybı engellenmiş olacak.

4 15