Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek - Sayfa 7

2025'TE FAALİYETE GEÇECEK

Donanım üretim merkezinin 2025 yılında faaliyete geçmesi ile yerli UTTS donanımlarının yerli ve milli olarak seri üretimine geçileceğini belirten Hekim, geçici bir süre için Almanya, İngiltere ve Çin’den yapılan donanım ithalatının son bulacağının altını çizdi. Hekim, yerli üretim sayesinde donanım tedariki için yurt dışına çıkan dövizin ülke ekonomisinde tutularak cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacağını da belirtti.

7 15
 
Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek - Sayfa 8

Mehmet Hekim, sözlerini şöyle tamamladı:

“Böylece katma değeri yüksek teknoloji üretimi ile yerli teknoloji ekosistemi de desteklenmiş olacak. UTTS veri akışının tasarım ve altyapısı da tamamen ülkemizde hazırlanıyor. UTTS kapsamında taşıt plaka bilgileri tamamen yerli yazılımcı ve mühendis ekipler tarafından geliştirilen yazılımlar üzerinden gerçekleşecek. Sistem dahilinde taşıt plaka bilgileri ve benzeri tüm veriler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) denetim ve kontrolüne tabi olan ve Türkiye’de bulunan veri merkezindeki sunucularda tutulacak.

8 15
 
Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek - Sayfa 9

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE REKABET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Akaryakıt sektöründe müşteri sadakatini hedefleyen Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) programları kapsamında kurumsal ve ticari taşıtlar ile araç filolarına indirim, vadeli ödeme, hediye puanları, yakıt tüketim kontrolü gibi avantajlar sunuluyor. Birden fazla şirketin TTS programına üye olmak istenirse taşıtın yakıt depo girişine firmalara ait birden fazla dijital etiket takılması gerekiyor. Ancak çok yakın mesafede cihazlar birbirinin çalışmasını engellediğinden taşıt sahipleri tek bir programın üyesi olmayı tercih ediyor. 

9 15
 
Akaryakıtta yeni dönem: 2025 yılında milyarlarca liralık kayıp önlenecek - Sayfa 10

Taşıtlar hangi TTS programına kayıtlı ise sadece o şirketin akaryakıt istasyonlarında TTS hizmeti alabiliyor.

10 15