2018 yılında ehliyetsiz araç kullanmanın cezası Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2018 yılından itibaren ehliyetsiz araç kullananlar bu cezayı ödemekle yükümlü olacak. İşte ehliyetsiz araç kullanmanın cezası..
Ehliyetsiz araba kullanana ceza kesilir. Eğer araç ehliyetsiz kullanan kişiye ait değilse bir ceza da sahibine kesiliyor. Ehliyetsiz araç kullananları ve kullandıranları buradan uyarıyoruz. Sadece maddi yönden değil, yaralanmalı kaza durumlarında ciddi ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir.Eğer aracı süren aracın sahibi değilse aynı miktar ceza araç sahibine plaka üzerinde kesilir. Yani iki kat ceza ödenir. Duruma göre de araç bağlanır.
Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası 2018 olarak adlandırılan trafik cezası Trafik İdari Para Ceza Rehberi’nde 32/3-a nolu madde ile belirlenmiştir. Bu ceza kapsamında Sürücü belgesiz (ehliyetsiz) olarak araç kullanmak, ceza kapsamına girmektedir. Bu şartları karşılayan durumlarda uygulanacak ceza miktarı şöyledir.
Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası 2018 yılında Ne Kadar?
Ceza miktarı: Bu cezanın 2018 yılı miktarı 2.018TL‘dir.
Erken ödeme %25 İndirimli tutarı : 1.513,5 TL
Yani buna göre; ehliyetsiz araç kullanan 2 bin 18 lira; kırmızı ışıkta durmayan 235 TL ceza ödeyecek.Araçlarının muayene süresini geçirenlere 108 lira ceza verilecek. 2018’de muayene istasyonları işletme şartlarına uymaz ya da gerektiği şekilde araçları muayene etmezse ilkinde 8 bin, ikincisinde 13 bin 344 ve üçüncüsünde 26 bin 692 lira para cezası ödeyecek. Sürücü belgesiz araç kullanmanın cezası 2 bin 18 lira olacak, kırmızı ışık kuralına uymayanlara 235 lira ceza kesilecek.
Trafik Cezası Nasıl Ödenir?
Öncelikle tarafınıza tebliğ edilmiş trafik cezasını 15 gün içerisinde ödemeniz önemlidir. Çünkü bu süreç zarfında yemiş olduğunuz cezayı öderseniz %25 oranında bir indirim kazanacaksınız. Yani 100 TL ceza yediyseniz 25 TL indirim uygulanacak ve 75 TL ödeyeceksiniz. Öncelikle trafik cezası ödemenin çeşitli yolları bulunmaktadır. Bu yolları tek tek anlatacağız. Siz kendiniz için en uygun olan trafik cezası ödeme yolunu seçerek ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Öncelikle ceza tarafınıza tebliğ edildikten sonra size en yakın vergi dairesine ya da herhangi bir vergi dairesine giderek trafik cezanızı nakit olarak ödeyebilirsiniz.
Trafik cezası ödemek için anlaşmalı bankalar bulunmaktadır. Bu anlaşmalı bankalar vasıtası ile ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
PTT aracılığı ile trafik cezanızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Yine ödemenizi nakit yapmak durumundasınız çünkü PTT’de kredi kartı geçmemektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet adresi üzerinden kredi kartınız ile ödeme yapabilirsiniz. Nasıl yapacağınızı resimli olarak yazımız devamında anlattık.
Vergi Dairesi Trafik Cezası Borç Ödeme
Tarafınıza ceza tebliğ edilmesinin ardından size verilen kağıt ile vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir. Sadece kimliğinizi vererek borç çıkmamaktadır. Daha sonra da nakit olarak ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi istediğiniz vergi dairesinden yapabilirsiniz.
Anlaşmalı Bankalar Aracılığı İle Trafik Cezası Borç Ödeme
Trafik cezası ödeme yerleri arasında anlaşmalı bankalar da bulunmaktadır. Ceza size tebliğ edildikten sonra ceza makbuzu ile Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Yapı Kredi, HSBC, Finansbank, TEB, Vakıfbank, Denizbank, Türkiye Finans Katılım Bankası, Aktif Bank ve Ziraat Bankası şubelerine giderek kolaylıkla borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ayrıca bankalardan ödeme yapmak istemeniz durumunda kredi kartı da geçerli olacaktır. Anlaşmalı bankalar sadece saymış olduklarımızdır. Diğer bankalarda trafik cezası borç ödeme işlemi gerçekleştirilememektedir.
PTT Şubelerinden Trafik Cezası Borç Ödeme
Herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak da trafik cezası borcunuzu kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Bunun için cezanın size tebliğ edilmiş olması ve bu tebliğ kağıdının yanınızda olması yeterlidir. Daha sonra PTT şubelerine giderek NAKİT olarak cezanızı ödeyebilirsiniz.
İnternetten Trafik Cezası Nasıl Ödenir, Ödenir Mi?
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet sitesi olan www.gib.gov.tr üzerinden kolaylıkla trafik cezası borcu ödenebilmektedir. Öncelikle aşağıda vermiş olduğumu adresten GİB İnternet adresine giriş yapıyoruz.
Karşınıza aşağıda resimde vermiş olduğumuz gibi bir ekran gelecektir. Buradaki seçenekler arasında birincisi olan “Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme” bağlantısına tıklıyoruz.
Daha sonra karşımızda açılan ekrandan Plaka, TC Kimlik Numarası veya vergi numarası ve tescil tarihi bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak girmeniz gerekmektedir.
Ardından açılacak olan pencerede yemiş olduğunuz trafik cezası veya trafik cezaları görülecektir. Daha sonra bu borcu kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. Belirtmiş olduğumuz yöntem ile gecikmiş trafik cezası da kolaylıkla ödenebilmektedir. İnternetten trafik cezası ödeme hakkında sık karşılaşılan sorunlarınız için de aşağıda detaylı olarak açıklamalarda bulunduk. Şayet sizlerin de bu konu hakkında sorusu bulunuyorsa, yorum bölümümüzden bunu detaylı olarak dile getirebilirsiniz.
Trafik Cezası Gözükmüyor : Bazı durumlarda ise trafik cezası GİB üzerinde görünmemektedir. Bu durumda yemiş olduğunuz trafik cezası daha sisteme girilmemiş demektir. Bir kaç günün ardından tekrar denerseniz sisteme cezanızın girildiğini görebilirsiniz.
E Devletten Trafik Cezası Borç Ödeme : E-Devlet sistemi üzerinden sadece trafik cezası detayları öğrenilebilmektedir. Borç ödeme işlemi için tıkladığınızda yukarıda vermiş olduğumuz Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet adresine yönlendirme yapmaktadır. Yani İnternet üzerinden sadece GİB ile borç ödenebilir.
Bankamatikten Trafik Cezası Ödenir mi : Bankamatiklerden trafik cezası borç ödeme işlemi gerçekleştirilememektedir. Borcunuzu ödeyebilmek için bankanın içerisine girmeli ve tebliğ kağıdınız ile borcunuzu ödemelisiniz.
2018 TRAFİK CEZALARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!
Yorumlar